Všichni prezidentovi muži. A ženy

Zemanova éra skončila, přichází nový prezident Petr Pavel. Jaká je jeho vlivová síť a kdo nahradí Nejedlého a Mynáře.

Miloš Zeman včera skončil ve funkci hlavy státu a spolu s ním skončila i jedna klientelistická síť, která během poslední dekády kolem Hradu vznikla. Prezidentské funkce se dnes ujímá Petr Pavel, který do úřadu přichází s novými lidmi.

Vzniká tu nová pavučina vztahů kolem hlavy státu. Kdo má telefon na Petra Pavla?


Téma přinášíme v březnovém časopise, který právě rozesíláme předplatitelům Foto: Neo

Oficiální tým, který s novým prezidentem na Hrad přichází, už je více méně jasný. Kancléřka Jana Vohralíková, šéf vnitropolitického odboru Tomáš Lebeda, ředitel zahraničního odboru Jaroslav Zajíček, šéfka bezpečnostního odboru Mlada Princová či Tomáš Pernický jako ředitel protokolu.

Pak jsou tu ale ještě další lidé, kteří přímo na Hrad s prezidentem nejdou, ale jejich vliv je nezanedbatelný. Petr Pavel jim naslouchá.

Jde jak o externí tým poradců, který dává dohromady Tomáš Richter. A pak také o lidi, které Petr Pavel v nejrůznějších životních etapách potkal.

Nový prezident nicméně zdůrazňuje, že nehodlá být ničí loutka. “Já rady rád přijmu, ale zdaleka nedělám žádný závazek, že se jimi budu řídit,” říkal například.

K výběru hradního týmu pak podotkl, že klíčová je pro něj nezávislost jednotlivých postav. Řekl to třeba při oznámení jména Tomáše Lebedy: “Na věci se díváme pohledem stejných hodnot a svou nezávislostí mi dává jistotu, že jeho doporučení nebudou ovlivněna osobními zájmy vybraných hráčů.”

Kdo má tedy na nového prezidenta největší vliv a komu nejvíc naslouchá?

Téma Všichni prezidentovi muži. A ženy přinášíme v březnovém časopise Neovlivní.cz, který právě teď rozesíláme předplatitelům. Cesta k časopisu v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Neo

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email