Sedmnáctiletá Fruhvirtová nejprve trpěla, pak parádně otočila v Indian Wells zápas

Sport Sport
Aktualizováno 9. 3. 2023 7:59
Linda Fruhvirtová dostala v úvodním setu v Indian Wells "kanára", přesto slaví při debutu na prestižním turnaji postup do druhého kola. Sedmnáctiletá česká tenistka totiž zápas s Majar Šarífovou otočila, Egypťanku porazila 0:6, 6:2, 6:3. Dál jde i Jiří Lehečka, jenž si poradil s Arthurem Rinderknechem z Francie 7:6, 7:5.
Linda Fruhvirtová
Linda Fruhvirtová | Foto: Profimedia

Fruhvirtová, 53. hráčka žebříčku WTA, ztratila v prvním setu proti soupeřce, jež je v rankingu hned před ní, vlastní podání ve všech třech případech. Naopak při jejím servisu uhrála v úvodní sadě jediný fiftýn, a tak se Egypťanka ujala za půl hodiny vedení 1:0 na sety.

Další průběh klání nabídl úplně jiný příběh. Mladá Češka konečně udržela servis, vzápětí Šarífovou díky využitému čtvrtému brejkbolu o ten její připravila, za stavu 5:2 ve vlastní prospěch to zopakovala a srovnala.

V rozhodující sadě sice Egypťanka sebrala podání Fruhvirtové jako první a šla do vedení 3:2, jenže Češka ihned kontrovala, vyrovnala, získala i další tři hry v řadě a po dvou hodinách a čtrnácti minutách proměnila hned první mečbol.

Fruhvirtovou nyní bude čekat Ukrajinka Anhelina Kalininová, 29. hráčka světového pořadí, s níž dosud síly nezměřila.

Lehečka sice porazil francouzského rivala ve dvou setech, ale ani jeho vítězství se nerodilo lehce. I nejlepší český tenista přišel hned o své první podání a prohrával 0:2, vzápětí však srovnal.

Znovu ztrácel 2:4, opět dorovnal a za stavu 5:6 musel odvracet dva setboly. Zvládl to, sadu dotáhl do tie-breaku, v něm si za stavu 2:2 čtyřmi míčky v řadě vybudoval rozhodující náskok a set už získal.

Ve druhém dějství šel Lehečka rychle do vedení 3:0, a přestože soupeř vyrovnal, za stavu 6:5 se českému borci povedl rozhodující brejk. Duel uzavřel prvním proměněným mečbolem, na kurtu strávil bez pěti minut dvě hodiny.

Jednadvacetiletý Lehečka tak při svém druhém startu na akci série Masters vybojoval první výhru. Premiéru v této kategorii turnajů si odbyl vloni v Monte Carlu po postupu z kvalifikace

Jeho dalším soupeřem bude sedmý hráč světa Andrej Rubljov, jehož ovšem Lehečka před dvěma týdny slavně porazil 2:1 na sety ve čtvrtfinále turnaje v  katarském Dauhá.

Při premiérovém startu na prestižním turnaji v kalifornské poušti postoupila do druhého kola také Linda Nosková. Osmnáctiletá hráčka porazila v úvodním kole Rumunku Irinu-Camelii Beguovou 7:6, 6:1. Nyní ji čeká duel s domácí Amandou Anisimovovou, která měla na úvod jako 31. nasazená hráčka volný los.

Nosková musela proti zkušené soupeřce nejprve dotahovat, manko 1:3 ale rychle zlikvidovala a pak zvládla dramatický tie-break, ve kterém za stavu 6:7 odvrátila setbol. 

V psychické pohodě Nosková vstoupila i do druhého setu. Rumunka uhrála první gem až za stavu 0:5, kdy odvrátila tři mečboly. V další hře ale Nosková duel ukončila čistou hrou.

Soupeřkou turnajové patnáctky Petry Kvitové, která měla stejně jako všechny ostatní nasazené hráčky v úvodním kole volný los, bude dcera bývalé české reprezentantky Hany Mandlíkové Elizabeth.

Šestnáctá nasazená Barbora Krejčíková bude hrát s další Ukrajinkou Dajanou Jastremskou, sedmnáctku Karolínu Plíškovou čeká Ruska Anna Kalinská.

Tenisový turnaj mužů a žen v Indian Wells (tvrdý povrch, dotace 8,8 milionu dolarů):

Muži:

Dvouhra - 1. kolo: Lehečka (ČR) - Rinderknech (Fr.) 7:6 (7:4), 7:5, Tabilo (Chile) - Marterer (Něm.) 6:4, 6:3, Daniel (Jap.) - Carballés (Šp.) 6:1, 7:5, Garín (Chile) - Galán (Kol.) 6:4, 6:2, Wu I-ping (Čína) - Munar (Šp.) 6:7 (6:8), 6:0, 7:6 (7:3), Schwartzman (Arg.) - Coria (Arg.) 6:1, 6:2, Thompson (Austr.) - Monfils (Fr.) 6:3, 6:1, Wu Tung-Lin (Tchaj-wan) - Bublik (Kaz.) 6:4, 6:4, Giron - Kovacevic (oba USA) 6:3, 7:5, Ivaška (Běl.) - Safiullin (Rus.) 6:4, 6:2, Humbert (Fr.) - Zapata (Šp.) 6:2, 7:6 (8:6), Otte (Něm.) - Djere (Srb.) 6:3, 7:5.

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo: L. Fruhvirtová (ČR) - Šarífová (Eg.) 0:6, 6:2, 6:3, Nosková (ČR) - Beguová (Rum.) 7:6 (9:7), 6:1, Blinkovová (Rus.) - Liová (USA) 6:1, 6:2, Bucsaová (Šp.) - Swanová (Brit.) 7:6 (8:6), 7:5, Wang Si-jü (Čína) - Danilovičová (Srb.) 4:6, 6:2, 6:3, Giorgiová (It.) - Rusová (Niz.) 6:3, 6:3, Rogersová - Volynetsová (obě USA) 6:4, 4:6, 6:1, Curenková (Ukr.) - Ču Lin (Čína) 6:4, 6:3, Petersonová (Švéd.) - Kosťuková (Ukr.) 7:5, 5:7, 7:5, Kalinská (Rus.) - Parksová (USA) 6:1, 6:1, Mandliková - Riskeová-Amritrajová (obě USA) 6:3, 5:7, 7:6 (7:1), Teichmannová (Švýc.) - Kruegerová (USA) 6:1, 6:4.

 

Právě se děje

Další zprávy