Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pavel Česko vrátí do evropského proudu. Zeman polarizoval, píší v zahraničí

  16:36aktualizováno  17:53
„Jde o výměnu rozporuplného vůdce, který prosazoval užší vztahy s Čínou, za člověka prosazujícího pevnější transatlantické vazby,“ píše Bloomberg o změně na Pražském hradě. Inauguraci Petra Pavla označuje za „posun čela české politiky“ po působení Miloše Zemana, jenž si svou podporou Pekingu a Moskvy znepřátelil spojence v EU. Pavlova nástupu si všímají i další média.

Inaugurace prezidenta Petra Pavla. (9. března 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

„Pavel si své rozhodující vítězství zajistil v lednových volbách. Slíbil, že vrátí úřad do hlavního evropského proudu a že bude ve srovnání se svým předchůdcem méně konfliktní,“ píše Bloomberg a zdůrazňuje Pavlův kladný postoj k přijetí eura ve srovnání s jinými ústavními činiteli země, kteří to považují za riziko.

Nového prezidenta list popisuje jako „přesvědčeného zastánce Ukrajiny“. Pozitivně hodnotí také Pavlův střízlivý přístup k agresivní Číně a připomíná jeho telefonát s tchajwanskou prezidentkou, kterou navzdory nevoli Pekingu uskutečnil několik dní po svém zvolení. Tématu si všímá i německý deník Frankfurter Rundschau.

Pro Čínu se podle něj Česko stává nelehkým partnerem, neboť i ministr zahraničí Jan Lipavský už v minulosti zdůrazňoval vazby na demokratický Tchaj-wan. „Na Pražském hradě, sídle českých prezidentů, měl přitom Peking dosud spojence – Miloše Zemana, prezidenta od roku 2013, který se stále demonstrativně snažil o sblížení s Čínou, který vyjadřoval obdiv k autoritářskému systému této země a který kdysi označil tibetské aktivisty za duševně postižené jedince,“ dodal deník.

Prezident připravený mluvit

Pavla na Hradě vítají i jiná zahraniční média. Zpráva o čtvrteční inauguraci se objevila především v servisu zpravodajských agentur, jejichž texty přebíraly další redakce, třeba The Washington Post a The Guardian nebo web rozhlasové stanice Radio France Internationale.

Média připomínají Pavlovo vítězství nad „populistou“ Andrejem Babišem a také odchod Miloše Zemana. Německý Süddeutsche Zeitung mluví o příchodu „seriózního prezidenta“. „Pavel je konzervativní a připravený mluvit,“ uvádí v komentáři list. Němci by si podle něj měli uvědomit, jakou příležitost pro ně Pavlův příchod na Hrad představuje.

Agentura DPA se podrobně věnovala Pavlově dosavadní kariéře. Svůj materiál uvedla titulkem Novým prezidentem v Česku exgenerál Pavel. Hned v úvodu napsala, že Pavel je bývalý výsadkář, který sleduje prozápadní a proevropský kurz a který chce brzy navštívit Ukrajinu. Všimla si i toho, že Pavel hodlá nějakou dobu pracovat v propůjčeném Hrzánském paláci a nikoliv na Hradě. „Obává se skrytých odposlouchávacích zařízení,“ uvedla DPA.

Vysvobození, Hrad už nebude patogenní zóna rudé divnoparty, píší u sousedů

Rozhlasová stanice Deutschlandfunk zmínila, že Pavel brzy navštíví Německo, kde se setká s německým kolegou Frankem-Walterem Steinmeierem. „Není to politik. Je to nováček v politice bez stranické příslušnosti, což v kampani hrálo velkou roli, kdy mohl vystupovat nadstranicky, ačkoli ho podporovaly konzervativně-liberální vládní strany,“ uvedla Deutschlandfunk. Češi teď očekávají slibovaný řád a klid, dodala.

Podle slovenského listu Sme bude Hrad po deseti letech „opět civilní, kulturní a otevřené sídlo hlavy státu“. Agentura AFP Pavla popisuje mimo jiné jako válečného hrdinu s odkazem na operaci z roku 1993, při níž pomohl zachránit francouzské vojáky ze srbského obklíčení během bosenské války. AP si všímá i „nečekaného“ momentu inaugurace, při kterém Pavel na balkoně Hradu odhalil prezidentskou standartu ukradenou v roce 2015 skupinou Ztohoven.

Prezident Miloš Zeman se loučí. Jaká byla éra politického velikána?

„Byla ukradena ze střechy Hradu uměleckou skupinou, která ji nahradila obřím kusem pánského spodního prádla. Trenýrky měly symbolizovat blízké vztahy Zemana s Ruskem a Čínou a následně se staly symbolem kritiky jeho úřadování,“ píše AP.

Některé listy se složením prezidentské přísahy Pavlem hovoří o ukončení „kontroverzní“ éry Miloše Zemana. AP ho označuje za přední proruský hlas v politice Evropské unie. „Využíval každé příležitosti k útoku na sedmadvacítku, a to včetně jejího plánu na řešení klimatických změn,“ píše. Odcházející prezident podle ní polarizoval veřejné mínění. „Rozdělený národ je nejviditelnějším dědictvím jeho vlády,“ uvádí.

Inaugurace prezidenta Petra Pavla

Inaugurace prezidenta Petra Pavla. (9. března 2023)

„I někteří příznivci Miloše Zemana obtížně hledají pozitivní slova,“ uvedla pražská zpravodajka německých veřejnoprávních stanic Deutschlandradio a ARD Marianne Allweissová k hodnocení Zemanova desetiletého prezidentského působení.

„Všechny strany se shodují, že Zeman společnost především rozděloval. Neustále provokoval, polarizoval, urážel novináře, migranty, sexuální menšiny, EU nebo Green Deal. V řadě věcí ale nakonec ztroskotal, jako byly jeho pokusy o sbližování s Ruskem nebo Čínou. Často se tak nyní mluví o ztracených deseti letech a o bodě obratu v české politice,“ dodala.

„Česko má nového prezidenta a spolu s ním mění i politický kurz,“ napsal rakouský deník Kurier. „Pavel představuje proevropskou a prozápadní změnu kurzu v čele státu. V předvolební kampani hlásil opětovné obnovení řádu. Slíbil další vojenskou pomoc Ukrajině a chce ji podpořit v jejím úsilí na cestě ke členství v EU,“ uvedla veřejnoprávní stanice MDR.

Zeman vzbuzoval kontroverzi, Pavel je stoický

„Zeman se ve své zahraničněpolitické misi snažil oživit obchodní provázanost s Čínou a Ruskem a současně omezit z jeho pohledu přílišnou závislost na obchodu s Německem a Evropskou unií,“ píše i americká analýza webu The Jamestown Foundation.

„Se Zemanovým pohledem na zahraniční politiku přímo rozporuje ten Pavlův,“ uvádí. Podle analýzy však nejde o jediný rozdíl mezi nimi. Nový prezident se od svého předchůdce liší stoickým vystupováním a zdrženlivou povahou.

Zeman se podle ní prezentoval jako „obyčejný člověk, jenž se nemusel řídit prezidentskou etiketou“. Na Západě se prý proslavil především svými veřejnými projevy pod vlivem alkoholu, kontroverzními výroky na adresu zahraničních politiků a tím, že jednou během tiskové konference mířil na novináře maketou pušky kalašnikov, píše Jamestown.

OBRAZEM: Od kouření ke „střídavě oblačnu“. Jak šel čas se Zemanem na Hradě

Zemanovo úřadování podrobněji rozebírá například polská agentura PAP, která poukázala i na exprezidentův odklon od Ruska ve světle agrese Moskvy na Ukrajině. „V mnoha hodnoceních desetiletého období Zemana jako prezidenta se nejčastěji zdůrazňuje, že přispěl k vyvolání ostrých rozporů v české společnosti. Vyčítalo se mu překračování litery ústavy či balancování na její hraně,“ napsala také.

Připomněla i Zemanův ostrý slovník používaný vůči politickým odpůrcům a novinářům. Zeman byl stoupencem visegrádské čtyřky, kterou spolu s Českem tvoří Maďarsko, Polsko a Slovensko, a „politiky na všechny azimuty“. To podle kritiků skončilo podporou Ruska a Číny, přičemž s Ruskem pak Zeman skoncoval po napadení Ukrajiny, dodává PAP.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video zachytilo atentát na Roberta Fica

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...