Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jeřábek vystřelil druhý bod Třinci, Furch ho Kometě vychytal. Liberec propadl

Naštvaný liberecký brankář Petr Kváča foto: ČTK

Předkolo play off hokejové extraligy pokračovalo čtvrtečním večerem. Z druhého bodu se radují obhájci mistrovského hattricku z Třince, kteří v dramatickém utkání zdolali Litvínov tentokrát 5:4 po prodloužení. Hrozbě rychlého vyřazení vedle Severočechů čelí i Mladá Boleslav, která Kometě podlehla 1:2. Naopak Plzeň překvapivě zničila Liberec 6:0 a sérii srovnala. Olomouc přerušený středeční zápas proti Karlovým Varům dotáhla k vítězství 4:1.
  18:37aktualizováno  22:41

Série mezi Hanáky a Energií zůstává jedinou, kde se netradičně rozděloval jeden bod. Spor mezi oběma týmy o způsobu dohrání středečního duelu řešil extraligový šéf Martin Loukota, jenž jej ponechal v původním stavu 2:0 pro domácí po úvodní třetině.

Tomu odpovídaly i místy ostřejší zákroky. Vypjaté okamžiky, které k play off neodmyslitelně patří, nabídly všechny duely.

Brněnský brankář Dominik Furch v poslední sekundách vytahuje klíčový zákrok....
Třinecký zadák Jakub Jeřábek oslavuje vítězný gól spolu se spoluhráčem z obrany...

Třinecký kapitán Martin Růžička klidnil spoluhráče při hromadné šarvátce, plzeňský obránce Petr Zámorský zase proti některým frustrovaným hráčům Liberce.

Bílí Tygři odehráli zřejmě nejhorší utkání v sezoně, útočník Jaroslav Vlach vyfasoval trest do konce zápasu. Plzeň naopak poprvé od 23. září nastřílela více jak pět gólů a prvně od 13. ledna si navrch připomněla, jaké pocity obnáší vítězství.

Ve zbylých soubojích naplno slaví domácí celky. Oceláři opět vydřeli výhru nad Litvínovem a děkovat mohli i obránci Jakubu Jeřábkovi, který posbíral tři body za dva góly a asistenci.

Dominik Furch pak třiačtyřiceti zákroky podržel Kometu a deptal Mladou Boleslav. Sudí v 36. minutě klání přerušili kvůli zásahu kolegy Matěje Sýkory pukem do obličeje, naštěstí se bez větších komplikací dohrálo.

Zatímco středeční duel provázely oboustranná nervozita a opatrnost, tentokrát diváci sledovali o poznání otevřenější partii. Opět se stejně šťastným koncem pro domácí, kteří v play off prokazují zkušenosti a dávají zapomenout na nevydařený závěr základní části. Druhý bod si uhráli díky zásahu dvougólového obránce Jakuba Jeřábka v prodloužení. Přestože si situaci několikrát zkomplikovali.

Třeba zbytečnými vyloučeními, po nichž třikrát inkasovali. Marinčin hned po čtyřiadvaceti vteřinách nešťastně poslal kotouč mimo hřiště a Šimon Stránský otevřel v čase 1:18 prudkou ranou skóre. Hru Slezanů v šesti zase vytrestal nepokrytý Nicolas Hlava, jenž zblízka zakončil rychlou kombinaci. Tentýž muž srovnal ve třetí části po Chmielewského sekání pokusem z rohu, Mazanec si puk kuriózně srazil do vlastní sítě.

Rozhodčí uklidňují hromadnou melu mezi hokejisty Třince (v bílém) a Litvínova po dohrání druhého zápasu série předkola play off.

A to ještě Oceláři ubránili dvojité oslabení. Na jejich straně se Andrej Nestrašil skvěle trefil do skákajícího kotouče, Lukáš Kaňák svou přihrávku šťastně otřel o Gutovu brusli a Martin Růžička přesně vypálil v přesilovce. V polovině 55. minuty platil stav 3:3.

Ne na dlouho, další brankou v početní převaze se zaskvěl Jeřábek. Třinec se znovu ujal vedení, protivník vyrovnal při závěrečném risku bez brankáře. V čase 58:56 se radoval kapitán Matúš Sukeľ. Na druhou Jeřábkovu nenápadnou ránu už ale byla hostující družina krátká. Ve středovém kruhu ještě došlo k vypjaté hromadné rozmíšce, Vervu o víkendu čeká odvracení prvního mečbolu soupeře.

Zdeněk Moták (Třinec): „Hrálo se vyrovnané utkání. Měli jsme hodně vyloučených a zbytečně vyloučených, to ovlivnilo průběh. Řekli jsme si, že za tím půjdeme a budeme bojovat, dřít. Byli jsme odměněni druhým bodem, ale nic to neznamená.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Druhý zápas na ledě soupeře, který jsme prohráli o gól. Velkým faktorem byly na obou stranách speciální týmy a prohráli jsme v prodloužení.“

Tipsport extraliga 2022/23
9. 3. 2023 17:00
zápas skončil v prodloužení

Rozhodčí: Jan Hribik, Pavel Obadal - Vít Lederer, Michal Axman. Vyloučení: 8:5. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 23:26. Počet diváků: 4465 Stav série: 3:0

Přejít na on-line reportáž

Mohutný aplaus vyprovázel z ledu brněnské hokejisty. A obzvlášť pak Dominika Furcha, jehož jméno se neslo tribunami. Brankář Komety v průběhu utkání zastavil třeba Šmerhův pokus z bezprostřední blízkosti, klíčové zákroky si však v těžké bitvě plné střel schoval na závěr.

Brněnský brankář Dominik Furch zastavuje střelu boleslavského útočníka Tomáše Šmerhy z bezprostřední blízkosti.

Sedmadvacet sekund před vypršením řádné hrací doby zneškodnil unikajícího Lantošiho. Soupeřova snaha v šesti vyústila ještě v jednu tutovou šanci. Roman dostal přesnou přihrávku a z pravé strany pálil do zdánlivě volné klece. Jenže puk na brankové čáře shrábl lapačkou Furch. Devět vteřin před sirénou.

Co bylo jeho protějšku v brankovišti Krošeljovi platné, že také chytal skvělý zápas. O triumfu domácích rozhodl dobrý nástup. Adam Zbořil obstaral vítěznou branku šikovnou lehkou tečí ve čtvrté minutě, 74 sekund před ním přesně pálil Tomáš Kundrátek. Pouze snížení Marise Bičevskise sebralo usilovně hrající obraně v čele s Furchem čisté konto. Ne však druhý bod v sérii.

Patrik Martinec (Brno): „Povedl se nám začátek, dali jsme dva góly, hráli hezký hokej. Diváci viděli spoustu našich hezkých akcí a je jen škoda, že jsme nepřidali další branky. Mohli jsme výsledkově odskočit a dohrávat zápas v mnohem větším klidu. Boleslav přidala, po snížení byla lepší a z naší strany to bylo o obětavosti a vynikajícím výkonu Dominika Furcha, který vytáhl skvělé zákroky. Jsme strašně rádi, že vedeme 2:0.“

Jiří Kalous (Mladá Boleslav): „Ztratili jsme druhý zápas a situace není dobrá. Měli jsme do něj špatný vstup, soupeř toho využil, dal dva góly. Byli jsme z toho opaření, hokej nebyl optimální. Ve druhé třetině jsme se snažili více forčekovat, čímž jsme nabídli domácím přečíslení a šance, v této fázi nás podržel gólman. V závěru nás mohou mrzet zahozené šance, snaha zremizovat duel byla, ale proti stál Furch. Kluci udělali maximum, bojovali a dřeli, ale v obou zápasech v Brně jsme tahali za kratší konec.“

Tipsport extraliga 2022/23
9. 3. 2023 18:00
zápas skončil v normální hrací době
Góly:
32:21 Bičevskis (Roman, Lunter)

Rozhodčí: Matěj Sýkora, Robin Šír - Tomáš Gerát, Daniel Hynek. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 42:23. Počet diváků: 6734 Stav série: 3:1

Přejít na on-line reportáž

Nadšení brněnských příznivců ostře kontrastovalo s reakcí publika v Liberci, které zprudka prořídlo. Dvě série skončily – Bílí Tygři po deseti výhrách v řadě odešli s debaklem, naopak Indiáni utnuli sérii stejného počtu porážek a devastací týmu s nejlepší formou si výrazně zvedli sebevědomí.

Trenéři Západočechů sáhli k deseti změnám, ale v brance ponechali Pavláta, který se odvděčil vychytanou nulou. První trefu v sezoně zaznamenal sváteční střelec z obrany Jan Piskáček, který v 11. minutě uklidil kotouč mezi Kváčovy betony. Brankář Severočechů se vztekal na sudí po druhém inkasovaném gólu od Adriána Holešinského, avšak puk při dorážení Poura v lapačce nedržel.

Liberecký útočník Jaroslav Vlach (v bílém) stahuje v souboji k ledu plzeňského forvarda Aleksiho Rekonena.

Podstatně více si mohl zoufat ve třetí části, kdy ho spoluhráči nechali vykoupat a sesypali se. Nejprve s dorážkou ve 44. minutě přispěchal Samuel Bitten, za dalších 41 sekund po skvělém Kváčově zákroku skóroval znovu Holešinský. Psychiku frustrovaných domácích ještě nahlodali tvrdě pálící Jan Jaroměřský a Tomáš Mertl, jenž po kombinaci s Pourem posílal puk do volné branky.

Patrik Augusta (Liberec): „Byl to špatný zápas. Od začátku až do konce byl soupeř lepší, my se nedostávali do brankových příležitostí. Dopadlo to takhle jednoznačným výsledkem pro soupeře. Je to play off. Nic se neděje. Je to 1:1, nikdo neříkal, že to bude lehké. Důležité je, jak zareagujeme v sobotu.“

Plzeňský útočník Antonín Honejsek zakončuje proti libereckému brankáři Petru Kváčovi.

Petr Kořínek (Plzeň): „Jsme rádi, že jsme to zvládli. Trápili jsme se, ale věřili, že by se to nějakým zlomovým zápasem mohlo otočit. Teď přesně přišel. Uvidíme, jak to bude vypadat dál. Kluci si ale ověřili, že s takovým nasazením a srdcem se zápasy dají zvládnout s kýmkoliv. Věřím, že to tak bude pokračovat. Bylo to oproti včerejšku jako den a noc, ale nic světového jsme klukům neřekli, protože informací mají spoustu. Jen jsme řekli, že je to play off a hraje se úplně jiný hokej, který je o nasazení, bojovnosti a srdci. Kluci po zápase včera seděli a řekli si něco v kabině. Stejné to bylo v sezoně, když se nedařilo.“

Tipsport extraliga 2022/23
9. 3. 2023 19:00
zápas skončil v normální hrací době

Rozhodčí: Roman Mrkva, Peter Staňo - Petr Šimánek, Šimon Synek. Vyloučení: 9:9. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Zásahy brankářů: 27:27. Počet diváků: 4398 Stav série: 3:2

Přejít na on-line reportáž

Hned dvojím vyloučením za hrubost začal čtyřicetiminutový pozůstatek z prvního nedohraného zápasu. Olomouc si do něj nakonec přenášela náskok 2:0, který po skvělé souhře v přesilovce zvýraznila. Musil obdržel přihrávku zpoza branky a mohl pálit, jenže puk ještě přenesl na Jakuba Orsavu, jenž zakončil do poloprázdné branky.

Vary si vypracovávaly šance a poprvé slavily na startu 44. minuty, kdy Dlapův oblouček prošel k unikajícímu Martinu Kohoutovi a ten snížil. Šťastnou chvilku vyvážila smůla obránce Stříteského. Zadák Varů nechtěně usměrnil pas Karla Pláška od zadního mantinelu mezi betony Lukeše a dal výsledku konečnou podobu.

Hanáci tak využili výhodnou pozici, kterou jim ve středu během povedeného úvodního dějství připravili Silvester Kusko s Pavlem Musilem. Série pokračuje v sobotu na západě Čech za nezvyklého stavu 1:0.

Jan Lukáš v akci proti Karlovým Varům.

Jan Tomajko (Olomouce): „Přestože byl zápas rozdělený do dvou dnů, byly od nás všechny tři třetiny přesně takové, jaké mají v play off být. Musíme v tom pokračovat a připravit se na další zápasy venku, protože to je zatím jen jeden zápas. Je to stále otevřené, protože Karlovy Vary jsou těžký soupeř, který výborně bruslí. Marody jsme v základní části úplně nešetřili, ale nepouštěli jsme je do zápasů, dokud nebyli stoprocentně nachystaní. Směřovali jsme to k tomu, aby byli připravení hlavně na play off. Jestli se to vyplatilo, se teprve uvidí. Rozhodnutí ředitele extraligy je nějaké, my ho všichni respektujeme a není to potřeba víc komentovat.“

David Bruk (Karlovy Vary): „Domácí byli lepší, dali čtyři góly a my jen jeden. S tím nemůžeme pomýšlet na vítězství. Olomouc byla důsledná a silná v osobních soubojích a my musíme najít cestu, jak si s tím poradit. Neproměnili jsme žádnou přesilovou hru a naopak dostali dvě branky v oslabení. Pravda je taková, že vždy hrajeme to, co soupeř dovolí. A dnes toho moc nedovolil. Chtěli jsme hrát nové utkání od začátku, takto rozdělené se nám nelíbilo. Bylo sice ve všem podobné ostatním, jen uteklo o něco rychleji. Rozhodnutí ředitele soutěže jsme ale přijali. Poté, co jsme prohráli první zápas, doufám, že to bude ještě dlouhá série.“

Tipsport extraliga 2022/23
9. 3. 2023 18:00
zápas skončil v normální hrací době
Góly:
0:50 Kusko (Bambula)
11:41 Musil (Knotek, Orsava)
30:10 Orsava (Musil, Knotek)
46:18 Plášek II (Navrátil)
Góly:
43:18 Kohout (Dlapa, Rohan)

Rozhodčí: Tomáš Veselý, Jakub Šindel - Tomáš Brejcha, Josef Špůr. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 22:20. Počet diváků: 4735 Stav série: 3:1

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...