Okouzlující český herec, divadelní pedagog a recitátor, který ztvárnil stovky divadelních, filmových, televizních i rozhlasových rolí. „Poslední mohykán“ staré herecké školy, s vytříbeným, kultivovaným hlasem, díky kterému patřil mezi nejlepší a nejznámější vypravěče. To všechno byl Radovan Lukavský, jenž se na věčnost odebral 10. března 2008 po poledni. Od 19. února byl hospitalizován ve Vinohradské nemocnici se srdečními potížemi.

Stav herce, jehož poslední rolí byl part v mysteriózním snímku Maharal - Tajemství talismanu, byl natolik vážný, že ho lékaři napojili na přístroje monitorující jeho životní funkce a musel být uveden do umělého spánku. Po týdnu se začal jeho stav zlepšovat, takže byl probuzen a odpojen z přístrojů. Z jednotky intenzivní péče byl převezen na kardiologie, a dokonce se uvažovalo, že by si ho rodina mohla odvézt do domácího léčení.

Rozhodně měl spoustu důvodů žít - a to i přes skutečnost, že v roce 2006 pochoval svou milovanou manželku Ludmilu (†79) a v roce 2007 mu zemřel po srdečním selhání v náručí syn Ondřej (†57). Jeho vnučka Klára však měla co nevidět přivést na svět hercovo pravnouče a vnuka Martina, co za dědečkem okamžitě přispěchal z Rakouska, kde žil, zase čekala svatba. Jenže po dalším týdnu ve špitále následovalo u Lukavského prudké zhoršení. Přidaly se komplikace se zažívacím traktem a herec musel být znovu uveden do umělého spánku.

Video
Video se připravuje ...

Josef Laufer (82) se dva roky neprobral po operaci srdce z umělého spánku: Dcera promluvila o jeho stavu! Hana Höschlová

„Problémy se objevily i u jiných orgánů, které výrazně zatěžují správnou srdeční činnost. V tomto věku to je vždy pro člověka velmi vážné, a proto musel být pan Lukavský intubován a připojen znovu na ventilaci, která mu dokysličuje organismus. Herce jsme uvedli do umělého spánku, aby nabral síly,“ řekl tehdy Blesku zdroj z nemocnice. U jeho lůžka se pak střídali všichni jeho rodinní příslušníci, kteří se pomalu, ale jistě připravovali na nejhorší. Naděje, že jeho srdce bude bít i bez pomoci přístrojů, byla mizivá.

Rodina přesto souhlasila s posledním pokusem lékařů Lukavského probudit z umělého spánku. Ve 13 hodin lékaři přistoupili k riskantnímu kroku a herce od přístrojů odpojili. Lukavského srdce bohužel nevydrželo... „Smrt by se měla oslavovat a já si přeji, aby mi moji nejbližší nedávali sbohem v černém,“ nechal se slyšet Lukavský ještě v lednu téhož roku, v době, kdy na tom byl zdravotně ještě dobře, a zdůrazňoval, že by chtěl, aby jeho bližní šli na jeho pohřeb v bílém. „A do rakve mi dejte víno!“ vtipkoval.

Fotogalerie
33 fotografií