Fruhvirtová vedla 5:2 a měla mečbol, ale prohrála. Zato Kvitová i Krejčíková jdou dál

Sport Sport
Aktualizováno 11. 3. 2023 0:42
Linda Fruhvirtová na turnaji v Indian Wells další třísetové drama nezvládla. V rozhodující sadě vedla už 5:2 a měla i mečbol, Anhelině Kalininové však nakonec podlehla 6:4, 4:6, 5:7. Naopak Barbora Krejčíková si se soupeřkou z Ukrajiny poradila, Dajanu Jastremskou zdolala 6:1, 6:2. Do 3. kola postoupila i Petra Kvitová, jež porazila Američanku českého původu Elizabeth Mandlikovou 6:1, 7:5.
Linda Fruhvirtová
Linda Fruhvirtová | Foto: Reuters

Předchozí duel s Majar Šarífovou z Egypta zahájila Fruhvirtová potupným "kanárem" v prvním setu, ale pak se nadechla k velkému a vítěznému obratu.

Souboj s 27. nasazenou hráčkou se vyvíjel přesně opačně. Sedmnáctiletá Češka vstoupila do utkání famózně a rychle vedla 5:0.

Jenže pak nechala soupeřku, aby se dotáhla na rozdíl jediného gemu, a Kalininová navíc podávala na srovnání stavu. Fruhvirtová však dalším brejkem sadu přece jen ukořistila pro sebe.

Ve druhém dějství přišla Češka hned o podání, nicméně ztrátu okamžitě dohnala, totéž se jí povedlo záhy i po dalším brejku.

Servis ovšem věnovala rivalce i za stavu 4:5 a Kalininová už další šancí nepohrdla a při vlastním podání srovnala na 1:1 na sety.

V rozhodujícím klání utekla Fruhvirtová díky brejku na 5:2 a vzápětí měla při soupeřčině servisu mečbol. Ukrajinka ho však odvrátila, získala nejen tuto hru, ale i další čtyři v řadě, a po dvou a tři čtvrtě hodinách slavila vítězství.

Talentovaná Češka doplatila také na nezvykle vysoký počet dvojchyb, napáchala jich dokonce 21.

To druhý dnešní česko-ukrajinský střet měl jednoznačný průběh. Turnajová šestnáctka Krejčíková, která měla stejně jako všechny ostatní nasazené hráčky v úvodním kole volný los, ve svém prvním vystoupení po triumfu na podniku v Dubaji nedala šanci Jastremské. Povolila jí dokonce jen jeden gem v prvním a dva ve druhém setu.

Soupeřka si za celý zápas udržela podání jen v úvodní hře, ve druhé sadě tak českou hráčku nezastavilo ani to, že i ona dvakrát o servis přišla. Hotovo bylo hned po prvním mečbolu už za hodinu a deset minut.

Také Kvitová vyhrála v atraktivním střetnutí s Američankou Mandlikovou první set jednoznačně 6:1.

Ve druhé sadě se však dcera slavné české tenistky a grandslamové šampionky Hany Mandlíkové vzchopila, vedla 5:3, ale další čtyři hry už patřily favorizované nasazené patnáctce.

Další soupeřkou Kvitové bude Lotyška Jelena Ostapenková, vítězka grandslamového French Open. Dosavadní bilance vzájemných zápasů je těsně příznivá pro tenistku z Fulneku (5:4).

Tenisový turnaj mužů a žen v Indian Wells (tvrdý povrch):

Ženy (dotace 8,8 milionu dolarů):

Dvouhra - 2. kolo: Kvitová (15-ČR) - Mandliková (USA) 6:1, 7:5, Krejčíková (16-ČR) - Jastremská (Ukr.) 6:1, 6:2, Kalininová (27-Ukr.) - L. Fruhvirtová (ČR) 4:6, 6:4, 7:5, Teichmannová (Švýc.) - Bencicová (9-Švýc.) 3:6, 6:3, 6:3, Ostapenková (24-Lot.) - Sasnovičová (Běl.) 7:5, 3:6, 6:2, Curenková (Ukr.) - Vekičová (29-Chorv.) 2:6, 6:2, 6:2.

Muži (dotace 10,143.750 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo: Ruud (3-Nor.) - Schwartzman (Arg.) 6:2, 6:3, Norrie (10-Brit.) - Wu Tung-Lin (Tchaj-wan) 6:2, 6:4, Ivaška (Běl.) - Van de Zandschulp (28-Niz.) 7:5, 3:2 skreč, Garín (Chile) - Nišioka (29-Jap.) 6:4, 6:0.

 

Právě se děje

Další zprávy