Stan Wawrinka: Být zpátky v nejlepší stovce je důležité

Zdroj fotky: Getty Images

Po více jak roce se vrátil na přelomu února a března Stan Wawrinka do elitní stovky světového žebříčku. Zkušený Švýcar, bývalá světová trojka, se však dívá stále dopředu a svůj žebříček by chtěl ještě vylepšit, aby byl nasazený na Grand Slamech a turnajích Masters, jakým je právě probíhající podnik v Indian Wells.

Sezóny 2021 a 2022 nebyly pro trojnásobného grandslamového vítěze vůbec jednoduché. První zmíněný rok vynechal Stan Wawrinka kvůli zranění levé nohy a levého kolena téměř celý. V roce 2022 se snažil o návrat na začátku antukového jara, ale před Masters v Římě klesl na 361. místo světového žebříčku. Díky osmifinálové účasti na římské antuce poskočil o sto míst dopředu, ale další větší úspěchy zaznamenal až na konci sezóny v halovém prostředí. Po semifinále v Métách, kde porazil Daniila Medveděva, a čtvrtfinále na domácí pětistovce v Basileji, kde si vyšlápl v prvním kole na Caspera Ruuda, zakončil sezónu na 148. místě.

V Melbourne první kolo, pak dvě čtvrtfinále

Ani vedení 2-1 na sety mu nestačilo k dotáhnutí zápasu s Alexem Molčanem v prvním kole melbournského Grand Slamu. Stana Wawrinku však ani čtvrté vypadnutí v prvním kole grandslamového turnaje v řadě nezlomilo. Vítězstvím nad Danielem Altmaierem rozhodl o postupu Švýcarska na závěrečná podnik Davis Cupu. Následně na halových podnicích v Rotterdamu (ATP 500) a Marseille (ATP 250) zaznamenal čtvrtfinálové účasti. V Rotterdamu prohrál jasně se Sinnerem a ve Francii s domácí hvězdičkou Arthurem Filsem. I díky těmto bodům se na konci února dostal na 97. místo světa a v současném žebříčku je na pozici číslo 100.

Vítězný start v Indian Wells

Na první vítězství po návratu do TOP 100 nemusel čekat dlouho. Hned v prvním kole Masters v Indian Wells, kam se vrátil po čtyřech letech, porazil ve třech setech australského kvalifikanta Aleksandara Vukiče (ATP 186) 6:4, 1:6, 6:1. V zápase nic neběželo hladce už od začátku, kdy se mu po třech gemech ucpalo levé ucho. "Pár dní mám problémy s uchem, neslyším na ně, protože je úplně ucpané. Není to však závažné, jen je těžké mít jen jedno ucho a cítit se svobodný na kurtu," poznamenal po vítězném zápase Stan Wawrinka, kterému alespoň částečně pomohli ušní kapky.

"Myslím si, že je to samozřejmě důležitý krok poté, co jsem byl dlouho mimo okruh kvůli zranění. Potom, co jsem se snažil vrátit, dostat se do dobré fyzické kondice a cítit se dobře po tenisové stránce," dodal.

V dalším kole vyzve finalista z roku 2017 Srba Miomira Kecmanoviče (ATP 31).

"Chci se stále posouvat žebříčkem"

"Být zpátky v TOP 100 je vždy důležité. Je to důležité číslo. Chci se však stále posouvat žebříčkem. Doufám, že můžu dosáhnout pozice nasazeného na Grand Slamech nebo těchto turnajích (ATP Masters 1000). Týden po týdnu si myslím, že úroveň na to mám, takže snad letos vyhraji mnoho zápasů," vyjádřil se k posunu žebříčkem 18 let poté, co se jako dvacetiletý dostal v dubnu 2005 poprvé do nejlepší stovky.

"Pracuj tvrdě a následuj své sny, ale nikdy nezapomeň odkud jsi. Když jsem byl malý snil jsem o tom, že se dostanu do TOP 100. Ve starším věku jsem se do stovky dostal znovu. Dosáhl jsem toho více, než o čem jsem snil. Toto bude ale vždy speciální," napsala bývalá světová trojka Stan Wawrinka na Twitteru.

"Já a Stan jsme během zranění byli vždy v kontaktu, ne denně, ale psali jsme si. Vždy jsme spolu dobře vycházeli a sdíleli spolu mnohokrát kurt. Byl jsem taky velmi rád, když Richard Gasquet vyhrál turnaj v Aucklandu na začátku roku. Rád se na ně dívám, i když nejsou na svém vrcholu, ale stále tu jsou, dávají tomu všechno, protože ten sport milují," řekl na adresu Wawrinky a dalšího veterána Gasqueta jejich kamarád a taktéž velký bojovník Andy Murray.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full