Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Číslo týdne

Skoro 10 milionů stromů. Vědci z kosmického střediska spočítali dřeviny v subsaharské Africe

Strom (ilustrační foto) foto: Shutterstock

9 947 310 221 korun stromů. Rozlišení snímků z moderních satelitů se pohybuje okolo třiceti centimetrů. Umožňuje podrobné studie zemského povrchu. Jednu takovou podnikl tým Comptona Tuckera z Goddardova kosmického střediska. Spočítali jednotlivé dřeviny v celé subsaharské Africe.
  12:00

Zkoumaný pás se rozkládal napříč kontinentem zhruba mezi devíti a 24 stupni severní šířky. Podobný úkol by byl ještě donedávna nesplnitelný. Stromová pokrývka v subsaharské Africe je totiž řídká. Hustota stromů v oblasti kolísá mnohem víc než třeba v lesích mírného pásu.

Badatelé si však pomohli zapojením strojového učení. Napřed ručně vytrénovali neuronovou síť na menším vzorku s asi 90 tisíci stromy. Pak síti předhodili 300 tisíc fotografií pokrývajících celý zkoumaný pás.

Jako strom nebo keř měla neuronová síť počítat všechny rostliny zabírající plochu víc než tři čtvereční metry. Výsledkem je mapa, kterou si můžete prohlédnout na adrese trees.pgc.umn.edu/app. Když si ji zvětšíte, jsou na ní opravdu vidět jednotlivé dřeviny.

Holubi milují Picassa. Experiment dokázal, že ptáci rozpoznají autora obrazů

Celkem jich je už zmíněných 9 947 310 221. Algoritmus dopočítal pro každou z nich celkovou hmotnost uhlíku, kterou váže. Vedle toho spočítal i množství tohoto prvku v kořenech, kmeni a listech daného stromu či keře. (Čistý uhlík tvoří zhruba polovinu hmotnosti dřeviny.)

Hmotnost uhlíku vázaného ve stromech se hodí při předpovídání změn klimatu. Celkové množství prvku vázané ve stromech subsaharské Afriky odhadují autoři práce na 840 milionů tun. Liší se ale v jejích jednotlivých částech. Stromům se lépe daří v místech, kde víc naprší.

Průměrný strom či keř v oblastech s nejnižším ročním srážkovým úhrnem (do 150 milimetrů ročně) váže asi 51 kilogramů uhlíku. V oblastech s nejvyššími srážkami (600 až 1000 milimetrů) je to 98 kilogramů. Nutno poznamenat, že stromy jsou užitečné i jinak než jen zadržováním uhlíku. Poskytují životní prostředí spoustě dalších organismů, chrání půdu před erozí a ještě ledacos dalšího.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...