Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia zdolala Plzeň a zůstává v čele ligy. Druhá už je Sparta, která vyhrála v Ostravě

Fotbalisté Slavie se radují z druhého vstřeleného gólu proti Viktorii Plzeň. foto:  Petr Topič, MAFRA

Lídrem fotbalové ligy zůstává Slavia, která ve šlágru 23. kola porazila mistrovskou Plzeň 2:1, byť v poločase prohrávala. Druhá už je Sparta, která zvítězila pošesté za sebou, její dobrou formu odnesla domácí Ostrava (0:3). Teplicím nepřinesl výhru ani nový kouč Zdenko Frťala, brněnský Řezníček vyrovnal v nastavení z penalty. Jelikož doma remizoval i Zlín a Pardubice podlehly na Bohemians, tak se v boji o záchranu nic zásadního nestalo.
  20:28

Sobotní hrací den určil pořadí na čele tabulky. Nejdřív to vypadalo líp pro Plzeň, která na Slavii brzo vedla díky gólu Tomáše Chorého. Slávisté tak v lize poprvé na domácím stadionu inkasovali jako první.

„V úvodu jsme byli takoví zabrzdění. Po našem autu jsme z první šance inkasovali gól a soupeř se dostal do vedení. Jsem rád za reakci týmu,“ řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Ale ani Západočeši nakonec nedokázali v Edenu zvítězit. Ve druhém poločase nejprve srovnal hlavou Peter Olayinka, necelou čtvrthodinu před koncem rozhodl prudkou ranou zblízka střídající Ondřej Lingr po akci dalšího náhradníka Matěje Juráska.

„Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Chvílemi jsme v druhém poločase koncertovali,“ doplnil Trpišovský.

Situaci v čele tabulky dál zamotává Sparta, která po podzimu měla už velkou ztrátu. Přeskočila Plzeň a je druhá o dva body za Slavií.

Fotbalisté Slavie se radují z gólu Ondřeje Lingra proti Plzni.

Sparta dokonce poprvé v ročníku byla chvíli první, její zápas v Ostravě totiž začal o tři hodiny dřív než hit na Slavii. A zdá se, že je teď Slavii nejvážnějším soupeřem v boji o titul, který získala naposled v roce 2014. „Chceme jít po stejné cestě. Ostatní mohou snít, jak to bude vypadat na konci sezony. Ale našim úkolem je hrát tak jako doteď,“ prohlásil Priske.

V Ostravě dostal Spartu do vedení rychlý gól Jana Kuchty, chyboval domácí středopolař Filip Kaloč. O tři minuty později proměnil sólo Tomáš Čvančara. Ve druhém poločase se radoval podruhé, přihrával mu Kuchta, přičemž se zároveň vyhoupl na druhé místo v tabulce střelců. Trefil se už dvanáctkrát a na vedoucího Jakuba Řezníčka ztrácí čtyři zásahy.

Baník doma prohrál potřetí v řadě a zůstává na dvanácté pozici. Ani v jednom ze zápasů navíc neskóroval.

Jaroslav Zelený ze Sparty (vlevo) a Cadu z Baníku Ostrava bojují o míč.

Čtvrtí už jsou Bohemians, kteří zdolali Pardubice a přeskočili Slovácko i Olomouc.

Bohemians poslal do vedení v prvním poločase Hála, který skóroval poprvé od září 2021. Tenkrát to bylo ještě v dresu Olomouce proti Baníku. Po přestávce přidal další trefu Prekop.

Pardubice podaly nejslabší výkony na jaře, podlehly po dvou výhrách a dvou remízách a klesly na poslední příčku.

„Možná dobře, že to přišlo teď, protože máme doma Teplice a ten zápas bude o něčem jiném. Budu chtít vidět úplně jiný tým,“ prohlásil pardubický trenér Radoslav Kováč.

Z remízové letargie se proti Českým Budějovicím vysvobodila Sigma a zvítězila 3:0. Předtím dělila body šestkrát v řadě, první tři body na jaře ji tak dostaly až na pátou pozici, šestí Bohemians však mají zápas k dobru.

Dvakrát se prosadil záložník Jan Vodháněl, který na jaře skóroval už čtyřikrát. Třetí trefu přidal svým prvním jarním gólem Antonín Růsek. K olomouckému vítězství výrazně přispělo předchozí vyloučení hostujícího Lukáše Čmelíka.

Zlínský útočník Libor Kozák se v utkání proti Hradci Králové snaží diskutovat s rozhodčím.

Vylučovalo se také ve Zlíně, kde Hradec Králové remizoval 2:2. Druhou žlutou kartu viděl v závěru utkání domácí Jakub Kolář. Zlínští dvakrát vedli, pokaždé se ale Východočeši dotáhli. Premiérovou ligovou trefu si mohl připsat osmnáctiletý Tom Slončík, jeho zásah ale neplatil kvůli ofsajdu.

Zlín po dvou prohrách zapsal druhou remízu a v tabulce se moc nepolepšil stejně jako Teplice. Ty poprvé vedl Zdenko Frťala, který v týdnu nahradil Jiřího Jarošíka. Byl blízko krásné premiéře, ale radost mu zkazil nejlepší ligový střelec Řezníček v šesté minutě nastavení. Byl to jeho šestnáctý gól sezony.

Tepličtí se zlobili, že těsně před penaltou faulovali hosté.

Zmátořila se Mladá Boleslav, která smetla Liberec 4:0. Tři góly dala v úvodních devatenácti minutách, navíc měla i další šance.

Autoři: ,