Hlavní obsah

Si Ťin-pching pojede za Putinem. Se Zelenským pohovoří on-line

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínský prezident Si Ťin-pching se brzy vydá na státní návštěvu Ruska, kde by se měl sejít se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. V pondělí to s odkazem na své zdroje napsala agentura Reuters. Čínský prezident by se podle ní mohl do Moskvy vydat už příští týden. Podle webu The Wall Street Journal probíhá jednání o plánovaném on-line rozhovoru mezi čínským představitelem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Prezidenti Činy a Ruska Si ťin-pching a Vladimir Putin

Článek

Informace o státní návštěvě na nejvyšší úrovni přichází nedlouho poté, co Čína představila vlastní mírový plán, na jehož základě navrhovala dojednat příměří na Ukrajině. Ta se už déle než rok brání ruské invazi a konec války se zdá být v nedohlednu.

Rusku se čínský návrh zdál jako dobrý nápad, pro Ukrajinu byl ale nepřijatelný. Nadšený nebyl ani Západ, poznamenala k tomu agentura Reuters.

Diplomatický význam Číny v posledních dnech značně vzrostl, když k překvapení Západu dojednala obnovení vztahů mezi Íránem a Saúdskou Arábií.

Čínský parlament zvolil jednomyslně Si Ťin-pchinga potřetí prezidentem

Svět

Čína tvrdí, že je neutrální. Blíž má však k Rusku

Čína se k rusko-ukrajinskému konfiktu oficiálně staví neutrálně. Peking odmítl ruský vpád na Ukrajinu odsoudit, nicméně ho ani jasně nepodpořil, poznamenala ČTK. Američtí představitelé však nedávno varovali, že Peking může poskytnout Moskvě vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice.

O Putinově pozvánce pro Si Ťin-pchinga do Moskvy už na konci ledna informovala ruská agentura TASS. Americký deník The Wall Street Journal minulý měsíc informoval o tom, že by mohlo k návštěvě dojít v dubnu nebo na začátku května. Věci se ale zřejmě dají do pohybu mnohem rychleji.

On-line mítink se Zelenským

Americký deník The Wall Street Journal na webu v pondělí s odkazem na své zdroje napsal, že by měl čínský prezident Si Ťin-pching v brzké době jednat také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. První jednání od vypuknutí konfliktu by se mělo uskutečnit on-line formou videohovoru, nejspíš v návaznosti na Si Ťin-pchingovu návštěvu Moskvy.

Výběr článků

Načítám