Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

KLDR reaguje na vojenské cvičení souseda, odpálila dvě balistické rakety

Jihokorejci sledují ilustrační záběry raketového testu svého severního souseda (14. března 2023) foto: AP

Severní Korea v úterý ráno odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Střely dopadly do moře východně od Korejského poloostrova, uvedla jihokorejská armáda.
  7:02

Odpaly se uskutečnily v úterý po 7:40 místního času (23:40 v pondělí SEČ) z jihozápadu KLDR. Rakety pak přeletěly Severní Koreu a dopadly do Japonského moře. Japonsko uvedlo, že nezaznamenalo žádné škody, které by s raketovým testem souvisely, píše agentura Reuters.

Test raket přišel krátce poté, co Spojené státy a Jižní Korea v noci na pondělí zahájily největší společné vojenské cvičení za poslední roky. Trvat bude 11 dní.

Cvičení už dopředu kritizoval Pchjongjang, podle něhož zvyšuje napětí na poloostrově. Severokorejský vůdce Kim Čong-un také tento měsíc nařídil armádě, aby zintenzivnila cvičení na „skutečnou válku“.

Loni KLDR odpálila rekordní počet raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

9. února 2023

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...