Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kněz a básník. Dědeček sice kolaboroval, ale zachránil život mé babičce a matce, říká známá slovenská spisovatelka


Dědeček kolaboroval, ale podařilo mu zachránit život mé babičce a matce i babiččiným bratrům, říká spisovatelka | foto: Tatiana Bužeková

Premium Rozhovor
Denisa Fulmeková (1967) patří mezi nejvýraznější slovenské spisovatelky po roce 2000. V češtině jí vyšly tři knihy, ta nejnovější v nakladatelství Akropolis před pár týdny. Jmenuje se Konvália a sleduje příběh autorčiny babičky Valérie, mladé Židovky, která se těsně před druhou světovou válkou zamilovala do kněze a básníka Rudolfa Dilonga, jednoho z exponentů fašistického slovenského státu. Podle autorky byl uznávaným básníkem a zrození „slovenského štátu“, 14. březen 1939, přivítal nadšenou básní.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Kdy jste slyšela o dramatickém vztahu svých prarodičů poprvé? Vyprávěla o tom vaše matka?
Myslím, že mi ten příběh v hrubých obrysech vyprávěla, když jsem byla asi ve třetí nebo čtvrté třídě základní školy. Nejvíce mi utkvěl v paměti zvláštní pocit, že můj dědeček vlastně není můj dědeček – a že mým dědou je ten pán, se kterým jsem se jako dvouletá fotila ve Vídni. Najednou jsem pochopila, proč mám v albu celou jednu stránku zaplněnou fotografiemi s ním, s Rudolfem Dilongem. Nicméně celý život jsem jako svého dědečka vnímala matčina otčíma Jozefa Krivdu.

Lidovky.cz: Jak se ti dva, mladá Židovka a františkánský kněz, seznámili? Seznámili se ještě před válkou. V knize píšu, že v roce 1936, ale později jsem objevila pramen, který nás vede do roku 1938. Tehdy se v Malackách konala beseda se dvěma spisovateli: tamějším rodákem, spisovatelem Ľudem Zúbkem a básníkem Rudolfem Dilongem, který žil v malackém klášteře. Akce proběhla v hostinci Bersón a zúčastnila se jí i mladá Valéria Reiszová, rovněž dcera hostinského, i když z jiné hospody, která ráda malovala, ale taky sama psala básně.

Později vzpomínala, že se o ni Dilong velmi zajímal. Po besedě k ní přistoupil a zeptal se jí, jestli má ráda poezii – a ona ochotně odpověděla, že ano, ale že od něj zatím žádnou sbírku nemá. Dilong ji pozval, aby za ním přišla do kláštera, že jí dá své sbírky a také básně francouzských surrealistů. A ona přišla.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: