Metropole Zličín má unikátní bioreaktor

Helena neboli fotobioreaktor, který za pomoci řas pohlcuje CO2, bude nově sloužit v nákupním centru Metropole Zličín. Jedná se ale jen o poslední v dlouhé řadě kroků, kterými centrum směřuje k ještě větší udržitelnosti. 

Od začátku března funguje v pražském nákupním centru Metropole Zličín unikátní fotobioreaktor Helena, který pomocí řas Chlorella zachycuje velké množství oxidu uhličitého za účelem neutralizace uhlíkové stopy. Díky procesu umělé kultivace těchto jednobuněčných řas dokáže přístroj účinně vytěžit proces fotosyntézy, při kterém dochází k záchytu CO2 přírodní cestou.

Díky Heleně je tak možné efektivněji bojovat proti skleníkovým plynům jako je právě oxid uhličitý. Na pravidelné bázi se bude možné v Metropoli Zličín setkávat se zástupci Akademie věd, kteří zájemcům představí princip fungování fotobioreaktoru, jeho unikátnost a přínos pro jeho okolí. Více je možné se dozvědět na webových stránkách Metropole Zličín www.metropole.cz nebo přímo na https://pbrhelena.com/.

Čistá energie i méně spotřeby 

To ale není jediný krok k udržitelnějšímu podnikání, který Metropole Zličín podniká. Je například držitelem certifikátu, který zaručuje původ elektrické energie ze zelených zdrojů, od roku 2022 jsou všechny její pasáže osazeny LED světelnými zdroji, za loňský rok snížila spotřebu elektrické energie o 16,9 % díky snížení teploty na pasážích na 19 °C, zmenšila svou spotřebu plynu oproti roku 2019 o 31,2 % a spotřebu vody o 10,1 %.

100 % elektrické energie získáváme z obnovitelných zdrojů, neplýtváme elektrickou energií ani vodou, třídíme a recyklujeme textil a odpad, podporujeme udržitelnou dopravu a elektromobilitu. Spolupracujeme se stejně smýšlejícími společnostmi a snažíme se edukovat naše zákazníky v oblasti udržitelnosti a nabízet jim inspiraci a udržitelná řešení pro každodenní život,“ uvádí Michaela Machovičová, marketingová manažerka nákupního centra Metropole Zličín. 

Méně papíru, více digitalizace 

Tento rok se nákupní centrum intenzivně soustředí na snižování spotřeby papíru, který běžně využívalo pro reklamní předměty jako jsou letáky, informační brožury, tištěné bannery a další. Do konce letošního roku plánuje snížit jeho spotřebu na tyto účely o 2/3. Místo papíru chce Metropole Zličín maximálně využívat digitální média, webové stránky a mobilní aplikaci.

„Ve chvíli, kdy se pro papír přeci jen rozhodneme, využíváme eco line papír ze 100 % recyklovaných vláken s přírodním odstínem bez použití optických zjasňovačů držící certifikaci FSC a Blue Angel,“ vysvětluje Michaela Machovičová, marketingová manažerka nákupního centra Metropole Zličín. Díky těmto certifikacím je jisté, že papír pochází z ekologicky šetrně obhospodařovaných lesů. 

V Metropoli vytřídíte 6 druhů odpadu

Velkým tématem je pro Metropoli Zličín také třídění odpadu. Ve všech pasážích jsou k dispozici koše na tříděný odpad a nově je ve foodcourtu recyklační místo na třídění 6 druhů odpadu – papíru, skla, plastů, kovu, bioodpadu a směsi.

Zároveň jsou před každým vstupem do nákupního centra umístěny chytré koše s vnitřním lisovacím mechanismem poháněným solární energií a na parkovišti je také kontejner na elektro odpad, díky kterému se v roce 2021 zrecyklovala více jak 1 tuna elektrozařízení. Celkem v roce 2021 vytřídila Metropole Zličín 40 % z celkového množství odpadu. 

Oblečení pro Klokánek 

Nový život dává nákupní centrum také oblečení. Na parkovišti Metropole Zličín se nachází 2 místa pro sběr použitého oblečení, bot a bytového textilu pro lidi v nouzi. Kontejner projektu Potex poskytuje oblečení pro nadaci Linka bezpečí a kontejner KlokTex Fondu ohrožených dětí Klokánek. Ostatní materiál se upcykluje a dále využívá při výrobě výplní do autosedaček, utěrek, bankovek aj. V roce 2022 vytřídila Metropole Zličín celkově 21 tun textilu. 

Rozvoj udržitelné dopravy a elektromobility 

V srpnu loňského roku byl vedle vstupu číslo 3 nainstalován nový cyklo point a byla zahájena spolupráce s NextBike. Nákupní centrum spolupracuje také se společnostmi poskytující sdílené dopravní prostředky. Co se týče elektromobility, Metropole Zličín disponuje 2 veřejnými dobíjecími stanicemi s 3 přípojnými místy pro dobíjení elektromobilů a dalších dopravních prostředků na elektrický pohon.

zdroj: tisková zpráva

4 Comments on “Metropole Zličín má unikátní bioreaktor”

  1. Něco málo je na těch odkazech, ale zjevně to bude jen nějaká frajeřinka. V odkazu: https://www.westfield.com/czech-republic/metropole/novinky-detail/fotobioreaktor-helena píšou až 7t CO2 za rok, takže tam je minimálně 7t slizu za rok (takže minimálně 20kg/den). To se pak zase musí nějak rozumně zpracovat, jinak to nebude dávat žádný smysl. A to je ta otázka. Jako to tam každý den budu nějakým cedníkem lovit 20kilo bordelu? No a co s tím? Když to dám na kompost tak se to rozloží a CO2 bude zpět. Takže to budu někam vozit? A budu jim platit za ekologickou likvidaci? Prostě moc otázek a žádná odpověď. Lepší bude vyvětrat.

    1. „mokré“ zložky „bio“ odpadu sa rozložia na hnusne páchnucu kvapalinu, má to aj meno pri haváriách bioplynových staníc, ja ich likvidujem (močku z mokrej trávy) zapracovaním do pôdy. proces musí byť rýchly, pretože by co* (a smrad) vyprchal. v skyprenej pôde to hubí buriny a následne sa dá osiať …

    2. Citace ze stranek. „Polovina objemu je přefiltrována a výsledkem je zakoncentrovaná biomasa. Médium se ihned zrecykluje a okamžitě je použito k další kultivaci. Tento proces nazýváme kontinuálním sklízením.
      Zakoncentrovaná biomasa řasy Chlorella má následně celou řadu využití. Díky nutričně hodnotným prvkům může sloužit jako hnojivo v zemědělském průmyslu, při dalším zpracování jako zdroj cenných látek ve farmaceutickém průmyslu.“
      Vidim to na umisteni nejakeho filtru v horni nebo dolni casti aparatu a po uzavreni centra se vytahne nejaky suplik se koncentrovanym slizem a dopusti se voda. Jakym zpusobem se to odvazi? Asi Metrem :-)) Mozna se z toho take dela prisada do salatu ktery se pak v mistnim bistru prodava.

Napsat komentář