DomůZprávy a názoryTiskové zprávySpravedlivý přístup k datům se zárukou ochrany soukromí dnes podpořil Evropský parlament

Spravedlivý přístup k datům se zárukou ochrany soukromí dnes podpořil Evropský parlament

-

Štrasburk, 14. března 2023 – Jasná pravidla o tom, kdo má přístup k důležitým datům, pomůžou inovacím a přinesou nová pracovní místa. To si slibuje od dnes schválených pravidlech pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Legislativa, kterou podpořil Evropský parlament, má zajistit otevřený a rovný přístup k datům, zároveň posílí jejich anonymizaci i ochranu osobních údajů. Nový zákon o datech podle Peksy zajistí hladkou digitální transformaci v Evropě.

Zákon o datech má být silným motorem inovací a má potenciál vytvořit celý sektor nových pracovních míst. „Začne nová éra inovací a vývoje, které v důsledku zlepší život všem. Sběr a analýza dat, stejně jako rovný a otevřený přístup k nim, jsou pro vývoj a inovace naprosto nezbytné a to ať už jde o anylýzy dopravních toků, sdílení dat napříč bankami, nemocnicemi nebo farmaceutickými společnostmi,”  komentuje výsledek dnešního hlasování pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. 

Zákon o datech poskytne jednotlivcům i podnikům větší kontrolu nad daty, která vytvářejí používáním inteligentních strojů a zařízení, a umožní jim tak jednoduše využívat výhod digitalizace jejich výrobků. Například zemědělci budou moci využívat data ze senzorů o vlhkosti ovzduší, teplotě, větru nebo signály z GPS, což poslouží k zefektivnění a zlevnění produkce potravin, která bude v konečném důsledku také šetrnější k životnímu prostředí. Nyní není jasné, kdo a jak s daty může nakládat, nehledě na to, že legislativa se liší napříč evropskými státy.

Zároveň je v současnosti na obrovském vzestupu takzvaný „Internet věcí“ (IoT), který generuje obrovské množství dat, se kterými je možné – dokonce nutné – dále pracovat. Pokud si dneska koupíte například chytrou ledničku nebo pračku, jejich připojení k internetu generuje data. Nyní však není jasné, kdo a jak s nimi vlastně může nakládat, což se i díky přijatému zákonu změní. „Ve výsledku tak třeba můžeme zrychlit dopravu ve městech sledováním dopravního toku, dobrým příkladem je také analýza místně specifických dat o pozitivně testovaných osobách na COVID-19. Díky tomu bylo možné určit ohniska šíření viru a nastavit vhodná opatření,” uvádí některé konkrétní příklady europoslanec Peksa.

Hlavním cílem nových pravidel je harmonizovat pravidla spravedlivého přístupu k datům a jejich používání napříč Evropskou unií, a to skrze jednotný rámec, který určí, jak má být s daty v Evropě nakládáno. S tím se pojí i ochrana osobních dat, jejich anonymizace a zároveň informování uživatelů, jak s daty bude nakládáno. To vše nový zákon zohledňuje. „Obecně je datová analýza a vše kolem velkých dat velmi špatně představitelné a těžko uchopitelné. Nicméně existuje nespočet startupů i větších firem, které se analýzou dat dnes zabývají a které na jejím základě vytváří projekty. Ty jim pak šetří čas, energii, zlepšují třeba konkrétně léčbu; těch oblastí je opravdu nespočet,”zakončuje pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

Piráti
Pirátihttps://www.pirati.cz
Česká pirátská strana (registrovaná zkratka Piráti) je česká liberálně progresivní politická strana založená v roce 2009.