Zajímavost: Kolik vydělávají šéfové v německých pojišťovnách?


			Zajímavost: Kolik vydělávají šéfové v německých pojišťovnách?
15.3.2023 Zahraničí

Je samozřejmé požadovat více peněz, pokud člověk nese také více odpovědnosti, hlavně té osobní. Přesto ale ne každé odvětví podle toho své zaměstnance honoruje. Podle aktuální analýzy platformy Kununu existuje v Německu pět oborů, v nichž jsou řídící pracovníci placeni nadprůměrně.

Na platformě Kununu hodnotí uživatelé své zaměstnavatele a mohou zde zanechat údaje o svém výdělku. Za loňský rok bylo posbíráno na půl milionu takových sdělení o výši příjmu. Jedním z výstupů analýzy je tento výsledek: v průměru vydělávají lidé s osobní odpovědností o 14 392 EUR více než ti, jež takovou odpovědnost nenesou. Ale jen v pěti oborech jsou dokonce běžné míry zvýšení mzdy o 50 %.


Mohlo by vás zajímat: Pojišťovnictví je proticyklickým sektorem. Odolá i vysoké inflaci?


Největší skok v platu mohou udělat podle vyhodnocení Kununu daňoví poradci a auditoři. Bez osobní odpovědnosti vydělá tato profesní skupina v průměru 47 272 EUR brutto ročně; ve vedoucích pozicích to je ovšem už 81 590 EUR ročně. To odpovídá navýšení o 73 %. Zejména u pracovníků „velké čtyřky“ se ukazuje, že rádi v rámci této skupiny mění zaměstnavatele, a to často i jen kvůli platu. Neboť Deloitte, EY, KPMG a PriceaterhouseCoopers (PwC) stojí za více ne 50 % světového obratu v auditorské profesi.

Výnosné pojišťovnictví

Podle německé Asociace zaměstnavatelů v pojišťovnictví (AGV) jsou průměrné platy v odvětví ještě nad úrovní jiných branží. Převezme-li člověk manažerskou pozici, může si polepšit z průměrných 55 077 EUR na 81 501 EUR. Kdo disponuje hlubším odborným know-how, může udělat kariéru také bez osobní odpovědnosti. Analýza cituje předsedu představenstva AGV Michala Nieblera: „Zpravidla je ale dalším důležitým kritériem, zda dotyčný vede oddělení nebo tým, případně sekci.“ Pojistitelé musí také nyní platit více, aby obstáli v současné válce o talenty. Chybí právníci, aktuáři a především experti na IT. Obor pojišťovnictví bojuje o vhodný personál intenzivně a také často kreativně, jak ukázala anketa serveru VW Heute mezi největšími pojišťovacími domy v Německu.


Mohlo by vás zajímat: Odpověď PVZP na článek: „Kulatý stůl ke zdravotnímu pojištění cizinců...“


Další skupinou zaměstnavatelů s výhledem na vysoké výdělky je podle Kununu bankovnictví. Je-li někomu svěřena osobní odpovědnost, pak stoupne plat v průměru o 47 % na 80 524 EUR. V oborech, jako jsou marketing, reklama a public relations (PR) se zvedne příjem o 45 % na 57 295 EUR ročně. Podniky nabízející finanční služby nebo poradenství o aktivech platí svým lidem v průměru 48 243 EUR a manažerům 69 452 EUR.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články