Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pavel podepíše snížení valorizace penzí. Očekává, že novelu posoudí Ústavní soud

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat ostře sledovanou novelu, která snižuje tempo valorizace penzí. Návrh tak Fialův kabinet stihne protlačit celým legislativním procesem, mimořádná valorizace důchodů se v červnu sníží na v průměru 760 korun. Pavel současně zkritizoval postup vlády, má pochybnosti, zda postupovala v souladu s ústavou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hlava státu na tiskové konferenci oznámila, že vládní novelu podepíše. „Zákon snižující valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat,“ oznámil Pavel. Učiní tak, přestože podle něj existují pochybnosti, že byl návrh přijat v souladu s ústavou.

Prezident ve svém vystoupení řekl, že jediný, kdo může tento spor rozhodnout, je právě Ústavní soud. „Opozice avizovala, že zákon napadne u Ústavního soudu. Pokud by se z jakéhokoli důvodu rozhodla toto podání nepodat, učiním tak já,“ doplnil Pavel s tím, že se nechce stavět do role „toho, kdo rozumí ústavnímu právu lépe než Ústavní soud“.

Petr Pavel ve svém vystoupení ale postup vlády při přijímání této novely zkritizoval. „Mám výhrady k tomu, jak vláda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Petr Pavel

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější