Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Credit Suisse sráží trhy. Obavy způsobené potížemi švýcarské banky srazily hodnotu evropských akcií i koruny

Banka Credit Suisse - ilustrační foto. foto: Profimedia.cz

Světové finanční i akciové trhy se ve středu potýkaly s obavami z přelévání problémů v bankovním sektoru ze Spojených států do Evropy. Ty přiživila i nervozita způsobená propadem akcií švýcarské banky Credit Suisse. Oslabení trhů pocítilo i Česko – koruna mírně oslabila a pražská burza klesla o více než tři procenta.
  21:21aktualizováno  22:02

Česká měna po dvou měsících oslabila pod 24 korun za euro, během včerejška spadla o dvacetník na 24,02 koruny za euro. Vůči dolaru si koruna pohoršila o téměř 60 haléřů na 22,80 koruny za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Vůči dolaru ovšem oslabovaly i euro, britská libra či švýcarský frank.

Evropské akcie prudce oslabily, panevropský index STOXX Europe 600 se ve středu snížil o 2,92 procenta a uzavřel na 436,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní propad za více než rok. S akciemi některých evropských bank muselo být během dne přerušeno obchodování.

Pražská burza klesla o 3,18 procenta na 1312,14 bodu. Zavřela nejníže od konce ledna.

Propad hodnoty o třetinu

Akcie druhé největší švýcarské banky Credit Suisse ve středu prudce klesly, odpoledne ztrácely asi 30 procent a dostaly se na rekordní minimum. Důvodem bylo vyjádření největšího investora Credit Suisse, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNB), že už nemůže švýcarské bance poskytnout další finanční pomoc. SNB je největší komerční bankou v Saúdské Arábii. Dopoledne bylo obchodování s akciemi Credit Suisse podle médií několikrát pozastaveno.

Další banka v problémech. Akcie Credit Suisse padly na rekordní minimum

Předseda správní rady SNB Amar Chudajrí agentuře Reuters řekl, že SNB nemůže poskytnout švýcarské bance další pomoc, protože by se tak dostala se svým podílem nad hranici deseti procent. „Je to regulatorní záležitost,“ řekl Chudajrí. Saúdskoarabská banka nyní v Credit Suisse vlastní 9,88 procenta akcií.

Podle Chudajrího je SNB spokojena s plánem na ozdravení Credit Suisse a nemyslí si, že by tato banka potřebovala více peněz. „Jsme spokojeni s plánem, s tím transformačním plánem, který předložili. Je to velmi silná banka. Nemyslím si, že budou potřebovat další peníze. Když se podíváte na jejich poměrové ukazatele, tak ty jsou v pořádku. A fungují pod silným regulačním režimem ve Švýcarsku a dalších zemích,“ prohlásil Chudajrí.

Největší krach banky v USA od finanční krize. Silicon Valley Bank padla

SNB získala podíl v Credit Suisse loni, kdy se zúčastnila úpisu k posílení kapitálu, a zavázala se investovat až 1,5 miliardy švýcarských franků (zhruba 36,9 miliardy korun). Chudajrí označil investici za oportunistickou, která není časově omezena. Dodal, že SNB investici opustí, až získá odpovídající hodnotu akcií.

Investoři také nadále vyhodnocují dopad úterního oznámení Credit Suisse, že zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky. Švýcarská banka se snaží zotavit z řady skandálů, které podkopaly důvěru investorů a klientů. Delší dobu tak bojuje s odlivem peněz klientů.

Banka Silvergate Capital je v krachu, zlikvidoval ji kolaps kryptoburzy FTX

Švýcarská centrální banka se nejdříve na dotaz agentury Reuters odmítla k situaci v Credit Suisse vyjádřit, později večer ale spolu s finančním regulátorem FINMA uvedla, že bude-li to nutné, poskytne bance Credit Suisse likviditu.

Švýcarska centrální banka dodá Credit Suisse likviditu, bude-li to třeba

Švýcarský finanční regulátor FINMA a tamní centrální banka ve společném prohlášení uvedly, že Credit Suisse „splňuje požadavky na kapitál a likviditu kladené na systémově významné banky“. Dodaly, že „neexistují žádné náznaky přímého rizika nákazy pro švýcarské instituce v důsledku současných otřesů na americkém bankovním trhu“. (čtk)

Předseda správní rady Credit Suisse Axel Lehmann prohlásil, že státní pomoc ale není pro banku tématem. Dodal, že by nebylo přesné srovnávat problémy Credit Suisse s krachem americké Silicon Valley Bank (SVB), zejména proto, že obě banky podléhají odlišné regulaci.

Banka v zajetí skandálů

„Krach tří středních bank ve Spojených státech přesouvá pozornost právě na Credit Suisse, která svou pověstí problémy doslova přitahuje,“ řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Podle něj odliv depozit z banky v nejbližších dnech zřejmě zrychlí a banka bude bojovat o přežití. „V nejbližších dnech nejspíš budou zrychlovat hovory o její záchraně mezi evropskými zákonodárci a dalšími evropskými bankami,“ dodal Hájek.

Credit Suisse koncem loňska uvedla, že zaznamenává citelně vyšší výběry hotovostních vkladů, neobnovení splatných termínových vkladů a čistý odliv aktiv, a to na úrovni, která převyšuje úroveň z předchozího čtvrtletí. Ve čtvrtém čtvrtletí zákazníci vybrali z banky 110 miliard švýcarských franků, a to kvůli řadě skandálů, zděděných rizik a selhání při dodržování předpisů.

Propad akcií Credit Suisse způsobil ztráty také dalším bankovním společnostem. Kvůli vysokému propadu bylo pozastavené obchodování s akciemi několika italských bank, včetně UniCredit, Finecobank a Monte Dei Paschi. Akcie Credit Suisse odpoledne spadly pod 1,57 franku, ačkoliv ještě před pěti lety se prodávaly za více než 15 franků. V roce 2007, tedy před globální finanční krizí, stála jedna akcie Credit Suisse i více než 85 švýcarských franků.

Credit Suisse už na začátku února oznámila, že za loňský rok prohloubila čistou ztrátu na 7,29 miliardy franků z 1,65 miliardy v předloňském roce. Loňská ztráta byla nejhorší od globální finanční krize z roku 2008.

Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu firmy Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. Mezi další skandály patřilo domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka kompletně obměnila vrcholové vedení a prochází druhým plánem restrukturalizace za několik let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!