Severní Korea odpálila mezikontinentální raketu, dopadla do moře u Japonska

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 3. 2023 12:30
Severní Korea ve čtvrtek odpálila mezikontinentální balistickou raketu, která dopadla do Japonského moře. Tokio i Soul kvůli dalšímu vojenskému testu komunistické země svolaly své bezpečnostní rady a to v den, kdy se v Japonsku schází tamní premiér Fumio Kišida s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: KCNA via REUTERS

Jihokorejská armáda uvedla, že se odpal uskutečnil v 7:10 místního času (23:10 ve středu středoevropského času) ze severokorejské metropole Pchjongjangu. Japonská armáda sdělila, že raketa byla ve vzduchu asi 70 minut, během nichž vystoupala do výšky 6000 kilometrů a uletěla přibližně 1000 kilometrů, než dopadla do moře asi 200 kilometrů západně od malého ostrova Ošima na severu Japonska. Nejsou hlášeny žádné škody, které by způsobila. Japonské úřady zveřejnily i videozáznam, který natočila posádka japonské stíhačky F-15, na kterém jsou podle všeho vidět hořící trosky rakety padající oblohou.

Podle vojenského činitele Jižní Koreje, na kterého se odvolává agentura AP, se testované zařízení podobalo mezikontinentální balistické raketě Hwasong-17, kterou Pchjongjang odpálil už loni v listopadu. Pokud by ji KLDR neodpálila tak strmě nahoru, ale po normální trajektorii, mohla by uletět přes 15 tisíc kilometrů a zasáhnout i pevninské Spojené státy.

Jihokorejský prezident Jun v reakci na test prohlásil, že KLDR za bezohledné provokace zaplatí. Raketové testy jsou v rozporu s rezolucemi OSN, uvedl také, a vyzval k bližší obranné spolupráci s USA a Japonskem. Tokio odpálení rakety odsoudilo jako "barbarský čin", který je další provokací celého mezinárodního společenství. Podle Washingtonu test zbytečně zvyšuje napětí a mohl by destabilizovat bezpečnostní situaci v regionu.

Severokorejský velvyslanec při OSN Han Te-song ve čtvrtek v Ženevě uvedl, že nedávná odpálení raket jsou "reakcí na ohrožení severokorejské bezpečnosti". Společná americko-jihokorejská cvičení jsou "velmi nebezpečným provokativním vojenským krokem", který může situaci vyhrotit až do "nepředvídatelné krize", dodal velvyslanec, který se v Ženevě účastí konference o odzbrojení.

Poslední test mezikontinentální balistické rakety KLDR uskutečnila 18. února. Za poslední dny ale odpálila několik jiných raket, zřejmě v reakci na rozsáhlé vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje, které začalo v noci na pondělí a bude trvat do 23. března.

Pchjongjang cvičení už dopředu kritizoval. Severokorejský vůdce Kim Čong-un tento měsíc nařídil armádě, aby zintenzivnila cvičení na "skutečnou válku". Jun dnes zase naopak jihokorejským silám přikázal, aby důsledně trénovaly s USA a udržovaly připravenost proti hrozbám z KLDR.

Loni Severní Korea odpálila rekordní počet více než 70 raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy