Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

KLDR odpálila mezikontinentální raketu. Provokace, řekl jihokorejský prezident

Lidé na nádraží v jihokorejském Soulu sledují na TV obrazovce odpálení severokorejské mezikontinentální balistické rakety. (16. března 2023) foto: Reuters

Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou raketu. Dopadla do Japonského moře mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska. Tokio a Jižní Korea kvůli tomu svolaly své bezpečnostní rady. Jihokorejský prezident, který zamířil na návštěvu Japonska, čin KLDR označil za provokaci. Test kritizovaly i USA.
  6:37aktualizováno  6:40

Japonsko svou bezpečnostní radu kvůli dalšímu vojenskému testu komunistické země svolává v den, kdy sem na návštěvu přicestuje jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Informují o tom agentury Jonhap a Reuters.

Podle jihokorejské armády se odpal uskutečnil v 7:10 místního času (23:10 ve středu SEČ) ze severokorejské metropole Pchjongjangu. Japonská armáda uvedla, že raketa byla ve vzduchu asi 70 minut, během nichž uletěla 1 000 kilometrů, než dopadla do moře. Zatím nejsou hlášeny žádné škody, které by způsobila.

Podle vojenského činitele Jižní Koreje, na kterého se odvolává agentura AP, se testované zařízení podobalo mezikontinentální balistické raketě Hwasong-17, kterou Pchjongjang odpálil už loni v listopadu. Pokud by ji KLDR neodpálila tak strmě nahoru, ale po normální trajektorii, mohla by uletět přes 15 000 kilometrů a zasáhnout i pevninské Spojené státy.

Jihokorejský prezident Jun v reakci na test prohlásil, že KLDR za bezohledné provokace zaplatí. Raketové testy jsou v rozporu s rezolucemi OSN, uvedl také, a vyzval k bližší obranné spolupráci s USA a Japonskem.

Tokio odpálení rakety odsoudilo jako „barbarský čin“, který je další provokací celého mezinárodního společenství. Podle Washingtonu test zbytečně zvyšuje napětí a mohl by destabilizovat bezpečnostní situaci v regionu.

Zatím poslední test mezikontinentální balistické rakety KLDR uskutečnila 18. února. Za poslední dny ale odpálila několik jiných raket, zřejmě v reakci na rozsáhlé vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje, které začalo v noci na pondělí a bude trvat 11 dní. Střely dopadly do moře východně od Korejského poloostrova, uvedla jihokorejská armáda.

Pchjongjang cvičení už dopředu kritizoval. Severokorejský vůdce Kim Čong-un také tento měsíc nařídil armádě, aby zintenzivnila cvičení na „skutečnou válku“.

Jun zase naopak svým silám přikázal, aby důsledně cvičily s USA a udržovaly připravenost proti hrozbám z KLDR.

Loni KLDR odpálila rekordní počet raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americkou pevninu. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

3. listopadu 2022

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...