DomůZprávy a názoryTiskové zprávyEuroposlanecký klub ODS: Odmítáme revizi směrnice o energetické náročnosti budov

Europoslanecký klub ODS: Odmítáme revizi směrnice o energetické náročnosti budov

-

Poslanci Evropského parlamentu v úterý schválili významné změny týkající se budov. Majitelé domů a bytů budou muset do deseti let výrazně snížit jejich energetickou náročnost, a to podle kategorií, které si určí členské země. Revize směrnice o energetické náročnosti budov je součástí balíčku „Fit for 55“, který stanoví vizi dosáhnout postupnými kroky do roku 2050 nulových emisí. To bude pro většinu majitelů domů znamenat nutnost realizovat poměrně rozsáhlou rekonstrukci.

Podle Evropským parlamentem schválené směrnice tak musejí do roku 2030 projít rekonstrukcí všechny budovy, které mají energetickou náročnost F a G. Do roku 2033 projdou rekonstrukcí také budovy s náročností E. Nově postavené budovy pak musí být od roku 2028 (veřejné), resp. 2030 (všechny) plně bezemisní. Pokud by se tak nestalo, může stát majiteli nemovitosti uložit pokutu.

Všechny země EU budou muset zajistit, aby se ustoupilo od používání fosilních paliv v systémech vytápění u nových budov a budov, které procházejí význačnou renovací. Fosilní zdroje by měly být zcela vyřazeny do roku 2035. Europoslanecký klub ODS hlasoval proti.

„Na jedné straně je dobře, že taková investice bude znamenat snížení účtů za energii, na druhou stranu s tím ale souvisí vynaložení dalších obrovských finančních částek. Bohužel v době dvojciferné inflace a drahých hypoték. Čemu rozumím, je nadšení u části stavebního průmyslu a že modernizaci fondu budov vítá, neboť se jedná o obrovskou obchodní příležitost. Nemohu se zbavit obav, že statisícové dodatečné náklady na bytovou jednotku nebudou běžní občané schopni zvládnout. Ten tlak Evropské komise přizpůsobit veškerý život klimatické záchraně lidstva je zkrátka příliš velký – ceny energií jsou historicky vysoko, některé materiály mají na trhu výpadek, jiné jsou předražené. Nikdo také nespočítal náklady na nárůst administrativy, která bude vše kontrolovat a šikanovat lidi, kteří si staví svůj dům. V našich poměrech je to stručně řečeno nereálné,“ uvedl europoslanec Evžen Tošenovský.

Z nových pravidel jsou vyloučeny památky, budovy splňující definici zvláštní architektonické nebo historické důležitosti, kostely a veřejné sociální bydlení.

Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

ODS
ODShttps://www.ods.cz
Občanská demokratická strana (ODS) je česká liberálně konzervativní pravicová strana založená v roce 1991.