Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Polsko předá Ukrajině čtyři stíhačky MiG-29, další poskytne po servisu

Svět

  13:30aktualizováno  18:43
Polsko v nejbližších dnech předá Ukrajině zřejmě čtyři nadzvukové letouny MiG-29. Po setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem to ve čtvrtek oznámil polský prezident Andzrej Duda. Další stroje Polsko Ukrajině poskytne po jejich servisu a opravě. Stíhačky jsou podle Dudy provozuschopné.

„Nejprve, doslova v nejbližších dnech, předáme Ukrajině čtyři letouny,“ uvedl Duda. „Zbytek se připravuje, zajišťuje se jim servis,“ dodal.

„Věříme a očekáváme, že další země, které mají tato letadla k dispozici, budou následovat tento rozhodný krok a příklad opravdového příspěvku k ochraně ukrajinského nebe,“ uvedla v reakci na Dudovo oznámení místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Olena Kondratjuková. Poděkovala „polským bratrům a sestrám“.

Otázku, zda Ukrajině, která se od loňského února brání ruské invazi, poskytnou stíhací letouny, řeší spojenci Kyjeva už takřka od začátku války. Polsko své stíhačky sovětské konstrukce nabídlo už loni v březnu a opakovaně o dodávce jedná, někteří spojenci z NATO ale zaujímají opatrný postoj.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová ve čtvrtek řekla, že tato debata mezi spojenci Kyjeva stále pokračuje.

Bílý dům v reakci na nové oznámení uvedl, že krok Varšavy „nic nemění“ na stanovisku USA, které zatím odmítají Ukrajině dodat stíhačky.

„Není to na stole,“ citovala agentura AFP mluvčího prezidentské kanceláře Johna Kirbyho. Šéf Bílého domu Joe Biden na konci února řekl, že poskytnutí stíhaček F-16 Kyjevu je „pro tuto chvíli“ vyloučené, a dodal, že ukrajinská armáda „teď F-16 nepotřebuje“.

Český prezident Petr Pavel v rozhovoru pro list Gazeta Wyborcza uvedl, že prioritou není dodávat Ukrajincům nové stíhací letouny, protože i kdyby se pro to někdo rozhodl, letouny by dorazily až v příštím roce. Tento proces podle něho prakticky nejde uspíšit, a ve hře tak zůstávají MiG-29, které už ukrajinské letectvo používá. „Nicméně v Evropě je velmi málo zemí, které nadále používají stroje tohoto typu a mohly by je Ukrajině předat,“ podotkl Pavel.

Polsko má celkem k dispozici přes deset strojů MiG-29, které v minulosti převzalo z výzbroje Německé demokratické republiky (NDR).

Polsko patří k zemím, které Ukrajinu nejvíce podporují. Díky vlivu Polska se i další země rozhodly dodávat napadené zemi těžké zbraně, včetně tanků, s čímž někteří spojenci, například Německo, dlouho nesouhlasili. Polsko v posledních týdnech poslalo na Ukrajinu čtrnáct tanků Leopard 2.

O předání vyřazených stíhaček MiG-29 Ukrajině tento týden jednala také slovenská vláda. Rozhodnutí ale nepadlo. Podle ministra obrany Jaroslava Nadě mezinárodní jednání v této záležitosti neskončila. „Čekáme na další informace od partnerů. Když bude všechno zajištěno, budeme jednat,“ řekl Naď. Některé z migů by podle něj byly použitelné jen na náhradní díly.

Slovensko loni předčasně přestalo používat 11 migů a dohodlo se s Českem a Polskem na pomoci při zajištění svého vzdušného prostoru do doby, než Bratislava dostane objednané americké stíhačky F-16.

31. srpna 2022

Autoři: ,

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...