Jubilejní sezóna Ensemble Opera Diversa

Jubilejní sezóna Ensemble Opera Diversa

Pořad v souvislostech


Ensemble Opera Diversa v roce 2023
Budeme vysílat

Česká filharmonie
Česká filharmonie
Pražské jaro 2024
Vysílali jsme


Česká filharmonie

Slavnost Zvěstování Páně v hudbě starých mistrů

Slavnost Zvěstování Páně v hudbě starých mistrů
Audioarchiv

Ensemble Opera Diversa si v tomto roce připomíná dvacet let existence. Každý z plánovaných koncertů komorního orchestru proto obsahuje skladbu na objednávku od spřízněného komponisty, čímž soubor navazuje na dlouhodobé úsilí o iniciování a provádění nových děl. Bude tomu tak rovněž v případě projektu Lamento, jímž orchestr zahajuje koncertní provoz na jaře 2023. Mediálním partnerem letošní jubilejní sezóny Ensemble Opera Diversa je také Radio Proglas. Souboru věnujeme hudební pořad Oktáva, který zazní v premiéře 17. března v 16.00

Úvodní koncert letošního roku s názvem Lamento se koná ve středu 29. března 2023 v 19.00 v Konventu Milosrdných bratří v Brně.

Premiérovanou skladbou je dílo od pražského skladatele, malíře a pedagoga Vladimíra Franze, s nímž soubor poprvé spolupracoval již před více než pěti lety. Rex tremendae majestatis pro smyčce s velrybím zpěvem a lidskými skřeky doplňuje koncertní dramaturgii, která vychází z termínu konání před Květnou nedělí a Pašijovým týdnem, kdy se v Brně tradičně odehrává Velikonoční festival duchovní hudby. Před závěrem postní doby tak zazní méně provozovaná díla reflektující tematiku nářku, kajícnosti, smutnění či melancholie. Kromě Franzovy skladby orchestr pod vedením kmenové dirigentky Gabriely Tardonové uvede českou premiéru skladby Tuireadh Jamese MacMillana, jejíž název lze přeložit jako Rekviem a která je dedikovaná obětem havárie na ropné plošině Piper Alpha v roce 1988. Sólově při této příležitosti s tělesem poprvé vystoupí klarinetista Jiří Mráz. Lamentační charakter koncertu dále doplňuje slzavá kompozice Lachrymae Benjamina Brittena, kterou autor instrumentoval v posledním roce svého života, stejně jako Tristium Viktora Kalabise s existenciálním přesahem podpořeným temnějším témbrem violy v podání spřízněného interpreta souboru Milana Paľy.  

Tardonová_Čevela1

Mnoho zajímavého o činnosti a plánech souboru Ensemble Opera Diversa se dozvíte v premiéře hudebního týdeníku Oktáva v pátek 17. března v 16.00. Hosty ve studiu Proglasu bude dirigentka tělesa Gabriela Tardonová a dramaturg Jiří Čevela. Pořad moderuje Štěpán Graffe.

Zdroj: Tiskový servis Ensemble Opera Diversa a hudební redakce Radia Proglas

lamento plakat web                 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!