Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chtěli jsme v nepřátelích vyvolat strach, komentuje KLDR odpálení rakety

Svět

  7:38
Chtěli jsme vyděsit své nepřátele. V tomto duchu komentovala Severní Korea čtvrteční odpálení mezikontinentální balistické rakety. Ta urazila asi tisíc kilometrů a po 70 minutách letu dopadla do Japonského moře. Odpálení rakety osobně přihlížel vůdce Kim Čong-un.

Jak uvedla agentura AP, Severní Korea reaguje na stále bližší a aktivnější spolupráci Japonska a Jižní Koreje s USA. Severokorejská akce se navíc uskutečnila v době, kdy do Japonska mířil na oficiální návštěvu jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Oficiální severokorejská ústřední tisková agentura KCNA uvedla, že vůdce Kim Čong-un dohlížel na zkušební odpálení rakety Hwasong-17 a zdůraznil, že je třeba „zastrašit nepřátele“ proti „otevřenému nepřátelství“ především ze strany Spojených států, Japonska a Jižní Koreje, s níž USA pořádají společná vojenská cvičení.

Raketa po 70 minutách a asi tisíci kilometrech letu dopadla do Japonského moře. Dosáhla maximální výšky 6 045 kilometrů. Jihokorejské a japonské armády vyhodnotily let totožně.

Kim, který podle agentur dohlížel na start rakety se svou údajnou asi desetiletou dcerou Kim Ču-e, řekl, že pro severokorejské jaderné raketové síly je klíčové, aby si udržely připravenost k protiútoku na soupeře „jakkoliv drtivými útočnými opatřeními“ a přiměly je uvědomit si, „že jejich vytrvalé a rozšířené vojenské akce jim přinesou nezvratnou, vážnou hrozbu,“ uvedla tisková agentura Severní Koreje.

Jihokorejský prezident Jun v reakci na test ve čtvrtek prohlásil, že KLDR za bezohledné provokace zaplatí. Raketové testy jsou v rozporu s rezolucemi OSN, uvedl také, a vyzval k bližší obranné spolupráci s USA a Japonskem.

Tokio odpálení rakety odsoudilo jako „barbarský čin“, který je další provokací celého mezinárodního společenství. Podle Washingtonu test zbytečně zvyšuje napětí a mohl by destabilizovat bezpečnostní situaci v regionu.

Autoři: ,