Hlavní obsah

Čínský prezident přijede do Moskvy v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský prezident Si navštíví ve dnech 20. až 22. března Rusko. S prezidentem Vladimirem Putinem podepíše řadu důležitých dokumentů, napsala ruská agentura TASS.

Foto: Sergei Bobylev; Noel Celis, ČTK/AP

Čínský prezident se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Během jednání obou státníků se budou „probírat aktuální otázky dalšího rozvoje vztahů obou zemí a komplexního partnerství mezi Ruskem a Čínou“, píše TASS s odkazem na tiskovou službu Kremlu. Ta také oznámila, že během návštěvy čínského prezidenta se plánují podpisy několika bilaterálních dokumentů. „Bude podepsána řada důležitých bilaterálních dokumentů,“ píše se ve zprávě.

Oba prezidenti budou jednat o rozšíření spolupráce na mezinárodní scéně. „Plánuje se výměna názorů v souvislosti s prohlubováním rusko-čínské spolupráce na mezinárodní scéně,“ uvádí se ve zprávě.

Čína opakuje, že je připravena zprostředkovat jednání mezi Moskvou a Kyjevem, které vedou válku od vpádu Ruska na Ukrajinu v únoru 2022. Západ je k nabídce Pekingu skeptický vzhledem k blízkým vztahům Číny a Ruska.

K rusko-ukrajinskému konfliktu se Čína oficiálně staví neutrálně. Peking odmítl ruský vpád na Ukrajinu odsoudit, nicméně ho ani jasně nepodpořil. Američtí představitelé nedávno opakovaně varovali, že Peking zvažuje, že poskytne Moskvě vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice.

Čínské firmy dodávají do Ruska pušky a ochrannou výstroj, píše Politico

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám