Lukáš Rosol žaluje svaz kvůli Davis Cupu, v Praze se rozběhl soud

Zdroj fotky: Pavel Lebeda

V roce 2021 měl Lukáš Rosol odcestovat na finálový turnaj v Davis Cupu do Innsbrucku. Nakonec mu ale nebylo umožněno odjet a přišel tak o 50 000 amerických dolarů. Kvůli tomu český tenista rozhodl žalovat Český tenisový svaz a nyní odstartoval i soud.

Jak celá situace vznikla? 

Celá kauza začala v roce 2021. Tehdy měl být Lukáš Rosol součástí daviscupového týmu na finálovém turnaji v Innsbrucku. Konal teprve druhý ročník nového formátu. ITF a společnost Kosmos mimo jiné lákali i vysokým prize money pro hráče. Týmy, které skončili již v základní skupině, si měly rozdělit 400 000 dolarů.

Rozdělení této částky mezi pětičlenný tým bylo komplikované. Hráči, konkrétně Jiří Veselý, reagovali na původní dělení peněz vlastním návrhem. V něm si měl Lukáš Rosol polepšit z 65 000 na 81 000 dolarů. To se nelíbilo Ivu Kaderkovi. Den před odjezdem rozeslal e-mail s definitivním rozdělením prize money. Nejvíce měl obdržet Veselý a Rosol měl naopak dostat 50 000. Hráči mohli s návrhem nesouhlasit. V e-mailu ale stál vzkaz: "Nemusíte podepisovat, kdo to však neudělá, nejede."

Rosol tuto smlouvu nakonec podepsal, i když chování Kaderky označil za podvod a vydírání. Nakonec se ale ve stanovený čas dostavil na místo odjezdu. Tam mu ale kapitán týmu sdělil, že byl z nominace vyřazen. Ivo Kaderka tuto smlouvu totiž nepodepsal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lukáš Rosol (@rosollukas)

Žaloba a zahájení soudu 

Kvůli vyřazení z týmu přišel Rosol o slíbených 50 000 dolarů, což je v přepočtu 1 135 000 korun. Lukáš Rosol vznesl vůči Českému tenisovému svazu žalobu, kde žádá o náhradu této částky. Kauzu dnes začal řešit Obvodní soud na Praze 7.

Žalující strana by preferovala mimosoudní vypořádání. Právní zástupce Českého tenisového svazu sdělil, že nejsou ochotni jednat o jakékoliv částce. Soudkyni bude zajímat, jestli měl Ivo Kaderka právo tuto smlouvu nepodepsat, nebo zda to byl závazek, který nesplnil. I kvůli tomu budou vypovídat svědci. Pokračování soudu bylo odročeno na květen.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full