Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

16. 3. 2023 12:46

iROZHLAS: Evropská komise žaluje Česko. Hrozí mu pokuta 50 milionů, plus 100 tisíc za každý den prodlení

Evropská komise podala podle ministra pro legislativu žalobu na Česko kvůli nezavedení pravidel o ochraně oznamovatelů. O žalobě informovala ve čtvrtek Česká televize. Ministr Michal Šalomoun (Piráti) pro server iROZHLAS.cz uvedl, že výše pokuty bude známá na začátku příštího týdne. Podle propočtů by se ale mělo jednat o částku 50 milionů korun v základu. Prodlení by pak podle ministra mělo být 100 tisíc korun za každý den.

„Evropská komise už minulý měsíc informovala o tom, že se chystá podat žalobu na osm členských státu, kde jsme my a Německo, za netranspozici směrnice ochrany oznamovatelů. Samozřejmě mezi tím rozhodnutím o podání žaloby a skutečným podáním žaloby uplynul nějaký čas,“ uvedl pro sever iROZHLAS.cz ministr pro legislativu Šalomoun. Podání žaloby ČTK potvrdil i mluvčí Soudního dvora Evropské unie.

Komise svůj záměr zažalovat Česko a další státy oznámila v polovině února. Povinnost porušili také Estonsko, Španělsko, Itálie, Lucembursko, Maďarsko a Polsko.

Žalobu ministr zatím neviděl, k dispozici by měla být na začátku týdne. Zatím se tak jedná o předběžné informace. Podle mluvčí soudu Komise požádala o vyměření pokuty, která se bude načítat do doby, než bude Česko pravidla dohodnutá na unijní úrovni respektovat.

Pokutě se tak Česká republika nevyhne, zatím se však neví její přesná výše.

Původně se podle odhadů ministerstva zahraničí měla vyšplhat až do výše 119 milionů v základní části z důvodu vysokého indexu závažnosti. „Ochrana oznamovatelů míří k ochraně finančních zájmů Evropské unie. Proto z toho vypočítali takto vysokou částku,“ upřesnil Šalomoun.

Celý článek si můžete přečíst také zde.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie