Sociální sítě
Nahoru

Adult Soda: nealkoholický Manhattan a Negroni v lahvi

Inspirovaná svými alkoholickými předlohami, nízkokalorická, reagující na současné gastronomické trendy. Taková je Adult Soda, připravovaná novinka z produkce brněnských Lidí z Baru. Jde o lahvovaný nealkoholický koktejl, jenž bude od přelomu letošního jara a léta dostupný ve dvou variantách – Manhattan a Negroni Dry.

Jedním z trendů tekuté gastronomie posledních let je snižování konzumace alkoholu, k čemuž přispívají výzvy jako Responsibly Drinking, Suchej únor, nebo prostě jen snižující se popularita alkoholických nápojů u mladší generace.

O poptávce po nealkoholických koktejlech svědčí i statistika z Baru, který neexistuje, kde se loni míra konzumace míchaných drinků neobsahujících alkohol meziročně zdvojnásobila.

„Možná to zní jako klišé, ale i já jsem se od dob, kdy jsem před několika lety pracoval za pultem Baru, který neexistuje, vyblbnul. Koncept Adult Sody mě napadl díky manželce, která si jednoho večera v období těhotenství posteskla, že má obrovskou chuť na její oblíbený koktejl Negroni sestávající z ginu, Campari a vermutu. Hned mě napadlo, že vymyslet nealkoholické Negroni by byla velká výzva. A pustil jsem se do toho,“ popisuje autor Adult Sody Martin Lambert počáteční myšlenky vedoucí k tvorbě unikátního nápoje.

Bývalý barman a v současnosti tvůrce nealkoholických nápojů Lidí z Baru, mezi něž kromě Adult Sody patří také brainhack drink Osmička a někdejší projekt Zázračné limonády, pracoval na vývoji nového produktu více než jeden rok. Adult Sodu podle něj ocení všichni, kteří nechtějí nebo nemohou pít alkohol, a zároveň je už na večírcích nebaví střídat pořád dokola kolu, tonik, nealkoholické pivo a pomerančový džus.

Adult Soda věrně napodobuje vzhled, vůni a do značné míry i chuť koktejlů Manhattan a Negroni, to vše za naprosté absence alkoholu. „Při slepém čichovém testu Adult Sodu od původních předloh nerozeznáte. V chuti pak skutečně chybí pouze alkoholové pálení, které dle mého názoru ani není příliš žádoucí simulovat,“ dodává Martin Lambert a zdůrazňuje, že Adult Soda neznamená vyhlášení boje konzumaci alkoholu, ale spíše nabídnutí zajímavé alternativy k alkoholickým originálům bez nutnosti smířit se s kompromisem ve vůni a chuti.

Unikátnost lahvovaného nealkoholického koktejlu spočívá také v jeho velmi nízkém obsahu cukru v množství do pěti gramů na 100 mililitrů a od toho se odvíjející nízké energetické hodnotě. Díky tomu se hodí jej servírovat jako aperitiv. Nahořklý chuťový profil nápoji propůjčují extrakty bylinek, koření a dalších aromatických přírodnin.

V tomto týdnu Lidi z Baru spustili crowdfundingovou kampaň na serveru Donio.cz, jejímž prostřednictvím podporovatelé poskytnou výrobcům peníze na uhrazení prvního stáčení produktu. Na trhu bude Adult Soda dostupná na přelomu jara a léta, nejdříve v podnicích brněnských Lidí z Baru, postupně i na e-shopu adultsoda.cz a ve velkoobchodní distribuci. Láhev má objem 200 mililitrů, její koncová cena v gastronomii by se měla pohybovat kolem 70 % ceny alkoholického koktejlu.

„Jsem přesvědčen o tom, že Adult Soda se bude dělat radost hostům nejen koktejlových barů a trendy kaváren, ale třeba i v divadelních barech, vinárnách, cukrárnách a wellness centrech či na eventech obsluhovaných cateringovými společnostmi,“ dodává Martin Lambert.

Pro dosažení odpovídajícího zážitku by Adult Soda měla bát servírována vychlazená ve vymražené koktejlové sklenici na stopce. Varianta Manhattan se zdobí koktejlovou třešinkou na napichovátku, varianta Negroni Dry plátkem bio pomerančové kůry.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.