Tesla umí instalovat nabíječky Supercharger zcela unikátním způsobem

Efektivita. To je heslo, které prostupuje společnostmi jako Tesla, SpaceX a vlastně veškerým děním kolem postavy jménem Elon Musk.

Tesla ve své továrně v Buffalo v New Yorku vyrábí Prefabrikované Superchargerové Uložení (PSU, Prefabricated Supercharger Units). Jde o kompletně sestavené nabíjecí místo Tesla Supercharger, kdy jsou na betonové desce již namontovány čtyři nabíjecí stojany a navíc i trafo pro připojení k rozvodné síti. Betonové uložení tak stačí umístit do připraveného výkopu a připojit.

Doba přípravy nové nabíjecí stanice Tesla Supercharger se tak zkracuje z týdnů na pouhé dny. A Tesla tím získává proti své konkurenci další klíčovou výhodu. Snad jediné, co je horší, je logistika – dopravit a umístit tak velký kus na místo není jednoduché. K převozu nicméně skvěle poslouží třeba elektrické tahače Tesla Semi.

Nabíjecí stanice Tesla Supercharger, včetně jednotek PSU, vyrábí v továrně v Buffalu asi 2000 zaměstnanců. Více než polovina z celkem 40 000+ nabíječek Supercharger, které dnes ve světě fungují, vyrobili právě oni. foto: Tesla

zdroj: Tesla

145 Comments on “Tesla umí instalovat nabíječky Supercharger zcela unikátním způsobem”

  1. príspevoknpre všetkýchzanietených rusobijcov

    nik z vás nevie čo sú obyvatelia bývalého zssr zač, pretože niektorí o nich iba čítate v novinách, prípadne ste stratli miliardára, výpalníka, ….
    ja som dva roky slúžil základnú službu v ruských kasárňach. vo vojemskej knižke som mal atramentom iba meno a rok, miesto narodenia a plechovú známku. zvyšok MÄKKOU CERUZKOU.
    za tie dva roky som spoznal aký majú národnosti k see vzťah. bez rozdielu sa na smrť nenávideli.
    tá nenávisť sa nevysublimovala, tá tu je a je živená.
    a nik ma nepresvedčí, že niektorýz nich je mierumilovný.

    Podle genfske ctvrte konvence nesmeji byt civilisti presunuty do zeme protivnika. Musi byt prevezeni na bezpecne misto domovskeho statu. Pokud to neni mozne, musi byt prevezeni do neutralni zeme.
    chlapče, prečo asi domáci vo vojnovej zóne nechcú yť evakuovaní smarom na západ? prečo volia smrť pri bombatrdovaní?

    asi tak.

    1. Ze jsou v ruzzacku desitky sobe nepratelskych narodu vi kazdy. Legracni je vzdy argument proti EU, ze pry narodnostni staty nemaji suverenitu a proto se musi EU rozbit. Zaroven tito pitomci oslavuji multikulti mirumilovnou ruskou federaci, ktera je garantem pro svetovy mir a blaho lidstva. Absurdnejsi rozostrene videni EU a rf uz snad nelze ani prekonat. EUR je pry v Evrope kvuli rozdilum statu zhouba a rubl asi v rf spasa. Vetsi rozdily v nejakem statnim usporadani nez v ruzzacku neexistuje. Vsak az putin prohraje valku, budou se zrat navzajem zaziva. Tim se problem jednou pro vzdy vyresi.
      Edit:doplnek pro hloupe. nesmi byt presunuti bez jejich svoleni. Teda kdo chce zustat, neda se nic delat. To jen ruzzak porusuje konvenci a stehuje deti a lidi nasilne na ruzzacke uzemi. Dvojnasobne poruseni.

  2. @Pituru. Dle cinskych soudruhu nelze pocitat s umirnenim putina a tak se cina stava podporovatelem vrahu. Asi by bylo dobre nakoupit par veci na aliexpress a pak napsat do hodnoceni Stop russian murders in Ukraine. Nebo neco podobneho. Odhaduji smazani komentare do 30 minut a uctu do 31 minut. Ale kdyby to udelalo fakt hodne lidi, bylo by to hezke. A na ali nakupuji i ruzzaci, aspon by videli jak svet vidi ty vrahy.

  3. Pro Drvoštěp 17:42:
    -prosím jaké že je to v praxi osvědčené necebilní a nevýbušné uspořádáni lidské společnosti? Předpokládám samozřejmě spravedlivé ke všem jedincům v ní.
    -kterou VĚTŠINU jste v textu myslel? Prosím též upřesnit geografickou oblast a období, kdy je to myšleno.

    1. pro PetrK…tou národnostní většinou, která porušila platnou ústavu a demokratická pravidla jsem samozřejmě myslel Ukrajince, kteří se nepovažují za Rusy…Já vím že je to nespravedlivý jeden pytel, ale že naprostá většina aktivních pučistů patřila k této části Ukrajinců je snad beze sporu…
      Svoje základní politické názory tady nebudu šířit, je to úplně mimo téma…
      A úplně nejraději bych ani nevedl tyhle asi zbytečné debaty, ale dokud tady budou jistí jedinci vědomě a drze lhát, budu reagovat…(Nemám na mysli tebe, ale postavím se i tvým omylům)

        1. pro PetrK… A??… Souhlasím s kritikou, že to otištěné heslo české Wiki není technicky v pořádku (jako když vařil pejsek s kočičkou dort), ale věcně se neodklání od reality průběhu událostí…

          Nejsem odkázán na Wikipedii, události roku 2014 a později jsem pozorně každodenně sledoval. A protože tenkrát ještě nebyla celozápadní mediální strategie vybroušena (auto)cenzurou, dostala se do hlavního mediálního prostoru spousta informací, které by dnes 100% zůstali pod pokličkou, nebo by byly převyprávěny s převráceným významem…

          1. Pro Drvoštěp, chápu Vaše výhrady jako přehnaná západní korektnost, vedoucí někdy až k autocenzuře (a jsme skoro tam co za minulého režimu). Pořád ale vidím globální střet západu (nejviditelněji reprezentovaného USA), RF a Číny o hegemonii nad světovým pořádkem, zdroji atd. Když se podívám ke každému z nich „domů“ jaký řád a systém udržuje pro své ovečky -občany, jednoznačně se kloním k podpoře západu, přestože každý z nich má máslo na hlavě a krev na rukou. U Vás pořád netuším, na které straně stojíte. Předpokládám, že řeknete na straně pravdy, což oceňuji. Mám však obavy, že pokud Vámi takto vypíchlá informace dorazí k člověku zpracovanému ruskou propagandou ( a že jsou jich v ČR desítky procent v populaci), jen se utvrdí, že věří správným zdrojům. Vím, že co jsem napsal zavání západní korektností a propagandou, ale poměr fakta/ lži mi u té západní zatím stále vychází lépe ve prospěch pravdy a faktů. Dezinformátoři jsou proti zastáncům faktů vždy popředu a zrovna ČR je toho zářným příkladem, ať jde o postoje k válce na Ukrajině, migraci, nakládáni s přírodními zdroji či ochraně životního prostředí.

              1. Hegemonie USA právě končí a jejich ekonomika stojí na okraji šikmé plochy…A jestli se rozjedou bude to fičák…Proto se snaží zachránit tu část (neo)koloniálních zdrojů, kde jen to je možné…

                Spousta lidí tomu odmítá uvěřit, ale pro svoji záchranu se nebudou štítit absolutně ničeho… Předkrm už servírujou.

                1. Ti už byli nad propastí stokrát, ale právě díky té faktické hegemonii, už jenom sběr informací – Google, MSWin, iOS, jen tímhle ví o libolném člověku či firmě na světě cokoli, vč. vývoje nových věcí atd. Snad jen o Číně méně. A taky mají petrodolar, no prostě občan USA si za tohle vládu platí, aby měl všude jinde ve světě kevně, když si vyjede. Ale celkový krach bych jim nepřál, to Evropa podlehne tím tuplem.

                2. Čína čtyři roky systematicky prodává americké dluhopisy. Jejich výprodej a pokles hodnoty doplněný o rozdíl úročení vs inflace už začíná otřásat západním bankovním sektorem. A nejhorší na tom je, že se s tím nedá dělat naprosto nic a čím víc se budou centrální banky snažit finančními injekcemi nekrytých peněz zachraňovat banky komerční, tím víc budou stimulovat inflaci a banky se díky dluhopisovému „bezpečnému přístavu“ budou nořit do většího a většího bahna. Bezvýchodná situace.

            1. Ukrajinští fašisté podporovaní zahraničními mocnostmi se po násilnostech a vraždění dostali k moci 22. února 2014, kdy pučisty částečně ovládaný a částečně zastrašovaný ukrajinský parlamentem provedl neústavní krok a vyhlásil sesazení prezidenta Janukovyče.
              Do souladu s ústavou byl stav ukrajinské moci výkonné uveden až 17. června 2015, tedy cca rok a půl po puči, vydáním zákona o zbavení Janukovyče prezidentského úřadu.
              Toto je neoddiskutovatelný fakt.

              Na srovnávánání s Československem, kde změna vládnoucího režimu proběhla naprosto v souladu s ústavou, včetně přechodné vlády a volby prezidenta Havla komunistickým parlamentem, je názorně vidět, že podporovatelé ukrajinského režimu naprosto, ale NAPROSTO netuší, která bije.

                1. A) Útok na Ukrajinu je nepřípustný akt agrese.
                  B) Ukrajinská vládní garnitura jsou fašisté, kteří se k moci dostali pučem.

                  Tyto body se vzájemně nevylučují.
                  Bod A znamená, že je korektní Rusko za tuto agresi odsoudit a přijmout adekvátní opatření.
                  Bod B znamená nepaktovat se s fašounama a Ukrajinu odsoudit je za puč.

                  A v tom je ten zádrhel. Zatímco bod A je společensky přijatelný, bod B je společensky nepřijatelný. Což znamená jednu jedinou věc – západ je do puče namočen až po uši (kolik že to stálo, pamatujete si někdo tu částku?) takže zatímco v jiném případě bychom fašistické pučisty v sekundě odsoudili, v případě Ukrajiny přestíráme že hajlujcí děti, Hlinkův portét v parlamentu, nacistické kříže na tancích, prašule v gauči, palposty ve školách a nemocnicích, falešné zprávy ombudsmanky, obivňování Ruska ze střelby na Polsko a tak dále a tak dále je selhání jednotlivce. Zástupů jednotlivců.

              1. A kolik tisic tanku a statisice ruzzackych zmrdu poslal putin na Ukrajinu a nic se mu nedari? Vsechno jim Ukrajinci sesrotovali a ruzzak breci ze ho nikdo nema rad. To je ten rozdil mezi zapadni pomoci a ruzzackou „pomoci“. ruzzacko musi a bude rozdelene na male kousky a bude platit jak mourovate. 100 let bude na ne svet nahlizet jako na odpad.

                1. Leodendula se těší na rozdělování Ruska, zatímco probíhají jednání o rozdělení Ukrajiny.

                2. chlapče si sprostý ako ***!
                  do IIWW išli nemci jednotne. rozhodli také jebnuté názory „víťazných mocností“ ako reparácie spôsobujúc ad, deti trpiace rachitídou, … (okrem ného aj teroristické aktiviti poliakov).
                  na rozdiel po skončení bojjových operácií západní spojenci nedovolilin stalinovi pozabíjeť milióny nemeckých mužov a pomohli pri obnove neneckého hospodárstva.
                  jebnutý leo chce vytvoriť základpre novú WW.

                3. Cobole, pis srozumitelne. Tvuj vytvor nema hlavu ani patu.

                4. Víš, že českou diakritiku zvládne i tvoje echt germánská klávesnice?

  4. Jakože Putin je ve školce? Když v následujícím textu prohodím „speciální vojenská operace“ místo “ vojenskou invazi“, mám popis situace na frontě dle ruských státních médií: „Argument, že Rusko provedlo vojenskou invazi na Ukrajinu, protože tam žije hodně Rusů, je jak ze školky..“. Tak teda nevím co už říct.

  5. A k tomu jeste migy z Polska a Slovenska pro Ukrajinu. Rusko uz je vsem zemim uplne pro srandu, nejake jejich vyhruzky uz jsou jen pro smich a nikdo je nehodla respektovat.

    Shoigu just decorated the Russian pilots who downed the US drone – jediny opravdovy uspech ruskeho letectva po celou dobu valky: dokazali sejmout neozbrojeny dron v mezinarodnim prostoru 🙂 ti rusaci jsou fakt ubozi a absolutne trapni 🙂 tak nejak asi tusime, ze za ty migy jim to stalo – drive nebo pozdeji ten prostor ohlidaji ukrajinci – s migy nebo uz se F-16kami. Davam rusakovi rok, maximalne dva

      1. Turecko už taky přestává vydírat a schválí vstup Finska do NATO. Švédsko je jen otázkou času. Rusko tak rozšiřuje svoje hranice s NATO o tisíc km. bravurní kousek! kterápak hovna na botě ruské totality tady troubily ruské notičky že to se nikdy nestane? připomene mi to někdo? 🙂

        1. Případný vstup těchto dvou zemí do NATO je geopolitickou chybou.
          Zemím nepřinese naprosto nic. Již od roku 1994 koordinují svoje ozbrojené síly, rozpočty, strukturu velení jako každý jiný člen NATO. Nejsou členy NATO formálně, ale fakticky ano. Vstup pro ně bude znamenat „pouze“ závazek vojenské pomoci, což by ale s ohledem na integritu evropských zemí západní orientace nastalo tak jako tak. Rusko vždy chápalo tyto země jako „NATO“ země.
          Naproti tomu ztráty budou značné.
          Zaprvé Rusko to použije jako další důkaz rozpínavosti západních vojenských struktur a to je přesně to, co v geopolitice potřebuje. Lze pak očekávat vzájemné vojenské sbližování našich geopolitických protivníků a vůbec by mě pak nepřekvapil vznik Varšavské smlouvy 2 se zapojením Ruska, Číny, Iránu, Severní Koreje a daších podobných zemí.
          Zadruhé Rusko si už připravilo politickou půdu, takže s případným vstupem bude reagovat rozmístěním taktických jaderných zbraní v Bělorusku. V podstatě na našem dvorku – Kinžál s jadernou hlavicí je z Běloruska v Praze dřív, než si Petr Pavel stihne dojít na záchod. A Bělorusko není Kaliningrad, který máme jak na talíři a obšancovaný ze všech stram. Dislokací v Bělorusku budou Rusové v rozmezí jedné až deseti minut schopni zasáhnout jakýkoliv cíl v Evropě, aniž bychom se proti tomu mohli jakkoliv bránit. V podstatě na rozdíl od Kaliningradu nezvládneme ani včasnou detekci.
          Zatřetí pozice Turecka v alianci se stane neudržitelnou a pravděpodobně ztratíme druhou největší NATO armádu. Což bude pořád lepší, než mít v alianci dva vůči sobě nepřátelské státy.

    1. Prázdné politické gesto bez materiální podstaty.
      V médiích má zpráva zakrýt ten průser s Anatolijem Kozlem.
      Z 500 vojáků 100 padlých, 400 zraněných a vyřazených a ze stovky mobilizovaných jako posila jich desítky okamžitě dezertovaly. To si vytiskni a vždycky se na to podívej, až budeš zase hlásat ty svoje sračky oslavující Ukrajinu o ztrátách na úrovni jednoho sta tisíc a podobné idiotské propagandistické kydy.

      Měl jsem naprostou pravdu a Kozel to potvrzuje. Rusové jsou pěkní hajzlové a Bachmut i Avdejevku vytvořili záměrně jako Verdun, pěkně se usadili na výšinách a vše dole měsíce masakrují. Tam Ukrajina ztratila stovky tisíc lidí. Teď je to v podstatě pro Ukrajince jistá smrt. Buď zahynou při přesunu do Bachmutu otevřeným ale ostřelovaným koridorem, nebo padnou v Bachmutu, nebo při cestě z obklíčení. Bachmut je ukrajinská vojenská katastrofa, kterou Rusko nastražilo na vyčerpání ukrajinských lidských i materiálních zdrojů. A uspěli.
      Konečně, ale pozdě, se o tom začíná mluvit bez cenzury.

      1. pro Runnču… Neřekl bych, že je to prázdné gesto… Spíše překročený Rubikon – už není cesty zpět….Padá nová železná opona, svět bude rozdělen na dva bloky, které si navzájem nebudou uznávat instituce. II studená válka – možná nakonec na tu invazi levných čínských elektromobilů nedojde…..

            1. pro PetrK… asi ti tam chybí slůvko ,,.. mají..“ …To není hloupá myšlenka, možná je to citát…
              Váš (tvůj a tobě podobných) problém je, že všechny svoje emoce máte krásně selektivní… Asi jak si myslíte, že to vyhovuje vaším zájmům…
              Jeden nebo dva příklady: Když po Kievském převratu 2014 východní regiony Ukrajiny neuznaly nový protiústavní režim, pučisté vyzbrojili neonacistické dobrovolníky (zhusta fotbalové chuligány), aby provedli ,,Anti teroristickou operaci ATO)… Tato akce byla agrese proti lidem Donbasu, ALE URČITĚ JÍ TAK NEŘÍKÁŠ…. Při ostřelování Donbaských měst těžkými zbraněmi byla vražděni civilisti včetně těhotnejch holek a malejch dětí, ALE URČITĚ SI TO NIKDY NIKAM NEPSAL..

              Nemáte žádný morální kredit, POKRYTCI 💩💩🖕

              1. Drvoštěpe, já nejsem historik či politik a ani to není můj koníček. A taky můj rozhled bude limitován celoživotním pobytem v ČR (s nemnoha krátkými výjezdy po Evropě). Tedy do stejné hloubky zdrojů informací jako Vy jsem schopen jít tak ve svém oboru, což je elektro. Tedy s vaším rozborem reakce Putina na přiblížení NATO jeho hranicím plně souhlasím. Ovšem ten závěr (mezi řádky) že bychom to tudíž neměli dělat, abychom jej nenaštvali, mi něco připomíná. Totiž situaci dvou rodin v RD, kdy jedna si pěstuje v zahrádce, skleníku a políčku zeleninu a ta druhá si k nim chodí bezostyšně úrodu sklízet. Samozřejmě by pomohla stavba plotu a třeba pes za ním, to si však ta první rodina nedovolí, aby tu druhou, mnohem početnější nenaštvala. Ta by jim potom zdevastovala celou zahradu a hotovo. A až by zjistila, že si vlastně zničila zdroj zeleniny (díky vlastní omezenosti), naštvala by se ještě víc a soudedům vypálila za trest dům, znásilnila ženy atd. Nepřipomíná Vám to něco? Takže já se stavím na stranu té první rodiny a taky Ukrajiny, která se brání agresorovi, a zvěrstva co popisujete jsou excesy, které je třeba řádně vyšetřit. Budu vděčný, když věc předáte do Haagu jako podnět. Pokud máte k věci dost podkladů (tváříte se že ano) jistě se tím budou zabývat. To ale nic nemění na tom, že Putin je agresor (ač se i oprávněně bojí sebevíc) a nemá co pohledávat v sousední zemi se svými tanky. A závěrem jen, že nejsem nekritickým zastáncem USA (jejich šílená spotřeba celosvětových zdrojů na občana mne vytáčí už léta), ale jejich pojetí demokracie je mi mnohem bližší než to čínské, ruské atd. (i s přihlédnutím k jejich excesům v různých konfliktech, šílené produkci a profitu na zbraních …). Nebýt jich, kdo by se postavil putinově agresi fakticky vůči celé Evrope?

                1. pro PetrK… Vážně nechci urazit – vidím objemný text a je jasné, že dal práci…
                  Ale sakra co říct na takovou snůšku blbostí??…🥴

                2. Já to vidím podobně jako PetrK. Když chce národnostní menšina žít na území jiného státu tak musí dodržovat pravidla a nebo jít pryč. Určitě by je dodržovali kdyby je nikdo nerozdivočil. Rusi je rozdivočili podobně jako Hitler rozdivočil Němce v Sudetech. Dodávali jim zbraně tak usilovně až sestřelili malajsijské letadlo. Netvrdím, že druhá strana je v tom nevinně ale agresor je ten kdo vojensky napadne jiný stát. Kdyby se jim to dovolilo tak by potom mohl každý stát napadnout jiný když má v něm svoji menšinu.

                3. pro Visper… Národní stát s centrální vládou je to nejdebilnější uspořádání lidské společnosti.. A hlavně extrémně výbušné…. Menšinou se krásně staneš, když okolo tebe ustanoví stát jiný národ….A co pak když společnou konstituci, společná pravidla nechce dodržovat národnostní VĚTŠINA??…Tak jak se stalo na Ukrajině…
                  Tvá zmínka o vyzbrojování separatistů, je (vědomej?) anachronismus na který nemá cenu reagovat..

                4. Nebudu oponovat, historie není moje silná stránka. Mám jenom vyvinutý smysl pro spravedlnost a vždy budu fandit napadenému. Vojenské překročení hranic jiného státu je hrubé porušení mezinárodního práva a agrese. To nejde ničím obkecat. To by si mohli Rusi obsadit taky třeba Karlovy Vary když už tam měli na obchodech nápisy azbukou. A potom třeba New York, tam je jich možná víc než černochů.

                5. Pro Visper… Pokud jsi spravedlivý a vždy fandíš napadenému, není moc co řešit… Logicky fandíš lidem Donbasu…
                  Argument, že Rusko provedlo vojenskou invazi na Ukrajinu, protože tam žije hodně Rusů, je jak ze školky..

                6. Ano, fandím i lidem z Donbasu kteří chtěli klidně žít ve svých domečcích a teď jim je „osvoboditelé“ rozbili.

                7. pro Visper… Americká letadla vybombardovala Plzeň a omylem i kousek Prahy a zabila přitom spoustu lidí… Přesto se asi shodnem, že měla právo být nazývána osvoboditelská….
                  To co se děje na Ukrajině je katastrofa, ale proč jste mlčeli, když se děla první bezpráví, nezákonosti a vraždění po Majdanu???… Ono vám to bylo vlastně politicky sympatické, a účel světí prostředky, že.
                  Nazvat vás pokrytci je ještě mírné slovo…

                8. To já nevím, neznám objektivní pravdu. Jenom vím, že se historie dokonale opakuje. Německá menšina v Sudetech tam žila mnoho let a nebyl žádný problém. Pracovali a chodili s Čechy na pivo. Až je Hitler rozdivočil, začali hajlovat, dostali v hospodě přes držku a začalo se to mydlit. A Hitler měl záminku sem vletět. Putin dokonale okopíroval osvědčenou fintu. Nevěřím tomu, že by Ukrajinci začali ubližovat ruské menšině jen tak bez důvodu.

                9. pro Visper… Příklad Sudety z jedné části dobře sedí, a dobře sedí i z druhé části, ale zrcadlově. Nechci jít do detailu.

                  Samozřejmě, že měli Ukrajinci důvod ,,začít ubližovat“ ruské menšině: Donbas odmítl uznat výsledek Kievského převratu, který nelegálně smazal výsledky demokratických voleb (západní pozorovatelé se jich zůčastnili a vše bylo OK). Pučisté odmítli uspořádat okamžité nové volby, uzurpovali moc a začali dělat opatření, aby jim zůstala v rukách i po dalších volbách…

                  Řekni mi jediný důvod, proč je měli východní ukrajinští Rusové uznat a respektovat? …

                10. Jistě, puč je problém. Ale když část obyvatelstva nesouhlasí s vládnoucí skupinou tak to ještě neznamená, že se musí pozabíjet. Každý se může rozhodnout jestli držet hubu a zvyknout si nebo emigrovat. Vždyť to přece dobře známe i my.
                  Docela by mě zajímalo jak těm hodným Rusům co chtěli pracovat a nedělali bordel bylo ubližováno.

                11. pro Visper… Kousek výš si psal o svém smyslu pro spravedlnost….A teď tady doporučuješ lidem, že maj uznat u moci vládu desperátů, pro kterou moc urvalo pár tisíc násilníků (morální a tupá spodina společnosti) v ulicích hlavního města. To, že se nové nevolené panstvo vyjadřovalo ultranacionalisticky a otevřeně protirusky, ruské menšině důvěru v ně taky nepřidalo…

                  Řekl bych, že jsi morálně poněkud nekonzistentní….

                12. @ visper-
                  museli pozabíjet

                  ja som s nimi žil dva roky na vojenčine. hádam desať národností tam bolo. a NEZNÁŠALI SA NASMRŤ! ak by putin padol a nebol naporúdzi nový diktátor, skončí to ako juhoslávia po smrti krvavého psa tita! s tým rozdielom, že by fanatici mali k ruke „kufríky“ abolo by im jedno kam čo odletí ak „krasnaja knopka“ …

          1. Po porážce Ukrajiny budu mít jen jedno dilema: jestli se stát hrdinou a snažit se pomoci se zastavením Putlera nebo (a to spíše) si sbalit batoh a vypadnout někam, kde mi na hlavu nebudou padat rakety. Na světě snad ještě je pár ekonomicky a strategicky nezajímavých míst, kde by příštích 25 let mohl vydržet klid a mír. Jinak do 24II2023 jsem se klonil spíše k omezení armády a využití uvolněných prostředků na vzdělání, ochranu přírody atd. Slava Ulrajině!

            1. Přesná čísla nevím. Uvidíme časem. Co ale vím, je že
              1) teď tomu šéfuje cynický pragmatický technokrat,
              2) pokladna ruského ministertva obrany se otevřela,
              3) Uralvagonzavod a další továrny hromadně nabírají zaměstnance.

              Rusko má dynamiku ledoborce. Nějakou dobu potrvá, než se rozjede, ale pak ho budeme stejně obtížně brzdit.

              1. 1) Takže bude snaha o export nejmodernějších zbraní do zahraničí za pořádné prachy a do války půjdou kousky z 50. a 60. let které jsou „zadarmo“. To je u mě pragmatický cynismus.
                2) Ta už se otevřela v minulém roce, kdy byl plánovaný rozpočet 63 mld. USD a nakonec to bylo 90. Plán pro letošek je zhruba stejný a pokladna začíná vypadat vysypaná.
                3) To se tak stává, když ti odejde specializovaný automatizační stroj co nahrazoval třeba 3 lidi a jako na potvoru se vyráběl mimo Rusko (čti na Západě). Jako snaha je, ale výsledky nejsou vidět a druhá linka .

                Promiň, ale tyhle řeči o super nastartovaném vojenském průmyslu jsi tu propagoval už na začátku léta. Čekal jsem, že už skoro po roce něco uvidíme a furt nic. On totiž není rok 1943 ale 2023. T90M je jak šafránu a Armaty nikde. Asi je šetří na tu ofenzivu jen nikdo neví na kterou.

                1. Pokud budou i nadále spolupracovat s Čínou(setkání pezidentů) tak bych je nepodceňoval, to je totiž to nejhorší. ::::Roční studie Australského institutu pro strategickou politiku zjistila, že Čína vede v 37 ze 44 sledovaných oblastí, přičemž má potenciál získat monopol v segmentech, jako jsou nanomateriály a syntetická biologie. Výsledky studie publikoval i server NY Times.„Náš výzkum odhalil, že Čína si vybudovala základy pro to, aby se stala vedoucí světovou vědecko-technickou velmocí, a to tím, že si vytvořila někdy až ohromující náskok ve výzkumu s vysokým dopadem ve většině kritických a rozvíjejících se technologických oblastí,“ uvádí se ve zprávě.
                  Sledování kritických technologií ukazuje, že u některých z nich má všech deset nejvýznamnějších světových výzkumných institucí sídlo v Číně a dohromady vytváří devětkrát více výzkumných prací s vysokým dopadem než země na druhém místě (nejčastěji USA). Zpráva dodává, že Čínská akademie věd se umístila na prvním nebo druhém místě ve většině ze 44 technologií zahrnutých do sledování.(((Čína vede nad USA v technologickém závodě, zjistila australská zpráva)))

                2. Fajn a jak to souvisí s aktuální (ne)produkcí nových tanků v Rusku? 😀

                  Tady se můžete podívat přímo na ten tracker technologií.

                  hxxps://techtracker.aspi.org.au/tech/all/?c1=us&c2=cn

                  Oni měří počet publikací, respektive počet citací. To, že Čína má nejvíc studentů/vědců (logicky má cca 4x víc obyvatel) a tím pádem i mnohem víc prací (citujících se často mezi sebou) není žádná novinka a osobně bych to nebral jako metriku kvality (úspěšnosti).

                  Podceňovat se rozhodně nevyplácí, ale myslím, že Čína má svých problému dost (demografická, developerská, bankovní a energetická krize) a nejraději by tu válku co nejdříve skončila statusem quo.

                3. Viz World Intellectual Property Indicators 2021, strana 7, Key numbers

                  hxxps://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_941_2021.pdf

                4. Vence :Souvisí to s bodem 2 :čím více dodaných surovin (dlouhodobé smlouvy)tím více (dlouhodobých)peněz do státní kasy, a bodem 3. domníváte se, že Čína jim nesežene nebo nevyrobí(po Turecku, a dalších desítkách zemí) ten Váš „specializovaný automatizační stroj“?Ty „varování“ jsou dlohodobější, a nejde jenom o počet publikací, viz např:::31. 12. 2021:Čína v nejbližších letech předstihne Spojené státy americké v souboji o nadvládu nad klíčovými technologiemi 21. století. V některých z nich už USA možná závod prohrály, tvrdí rozsáhlá zpráva Harvardovy univerzity.:::Každá země má nějaké problémy, ale domnívám se, že „západ“ je má daleko větší, že Čína (by tu válku co nejdříve skončila statusem quo) bych se neodvážil tvrdit, víme kulový co si Rusko s Čínou domluvilo, a jaké mají dloudodobé cíle, a v tomhle jsou obecně asiaté dobří.Aby jsme se pak nedivili jako američané po útoku na Pearl Harbor(mimo těch“špiček“)

                5. Velka Britanie posila Ukrajine Challengery s granaty z ochuzeneho uranu. To budou mit ruzzacky vrazi mrzeni. Takovy granat prosteli ruzzacky tank jako maslo.

                6. To je legické, chtějí si vyzkoušet, jak si jejich technika v boji stojí. Tak to hezky diplomaticky zaobalí a vymění ukrajinské životy za data.

                7. Challengery a stejne granaty pouzivali uz v Zalivu. Neboj, zivoty Ukrajinskych obrancu to spis zachrani. Chapu to mrzeni ze zase spatna zprava pro ruzzaky. Ale to je teprve zacatek. Australie doda napriklad drony z lepenky ktere normalne funguji jako rozvazec leku odlehlym farmam nebo pro jine nouzove situace. No a nosnost je kolem 5kg. Lepenku radar nedetekuje a nekolik takovych dodavek by urcite mohlo opet sundat kercsky most. Uvidime urcite mnoho kreativnich reseni proti horde stepnich barbaru.

                8. Venca:Dnešní novinky::Na trhu s ruskou ropou se objevili tajemní hráči::::Hlavními odběrateli ruského černého zlata se tak staly Čína a Indie, které se k tomuto opatření nepřipojily. O účinnosti cenového stropu pochybují i USA, které podle Bloombergu minulý týden přiznaly, že většina ruské ropy se nyní obchoduje mimo stanovený limit, tedy nad ním.::::To je realita, jak fungují sankce.

                9. Primarni cil sankce plni, ruzzaci maji mnohem mensi prijmy z prodeje surovin. Kazde narizeni se obchazi, nic neni 100%, ale ze ruzzaci ztraci znacne prachy je vsem jasne. Nebo ne vsem? Kdyby nebyly sankce, financovali bysme jejich zbrojeni. To muze pozadovat jen ruzzacky kolaborant.

                10. my mame ropu drahou jako pred valkou, od rusaka bychom nic levnejsiho nedostali, a rusaci jsou odkazani na to, jak je cinan s indem odrbou 🙂 a tihle chlapici obrat drbana umeji velmi dobre, to se nebojim 🙂

                11. Cina by kupovala uplne stejne ropu a plyn z ruzzacka, nebo si myslite ze jsou tak skromni, ze by vetsinu prenechavali Evrope? Tak zadna kompenzace pro ztratu evropskeho trhu v Cine a jinych asiatu nemaji. Ti co dal nakupuji, oznacuji umyslne ostatni asiati malym pismenem. Vsak se jim to casem vrati. At si priste take pomuzou sami az budou mit zle a volat o internacionalni pomoc. N@sr@t.

                12. @kkk
                  2. Válka je teď a Rusko potřebuje peníze hned a ne za 20 let. Prodej surovin pod cenou do Číny není zrovna super výnosný byznys. Takže sory, ale s aktuální produkcí nových tanků to nesouvisí.

                  3. To komentujete jako by to byl bod vyvracející váš komentář o Číně. Já ale psal o Rusku.

                  No evidentně jim to Čína ani po 13 měsících „spojenectví bez limitů“ nesehnala nebo s tím nepomohla (nechtěla, nemohla), když ta produkce podle všech informací není nijak velká.

                  Prosím už ne další studii jak je Čína top v technologiích, zatímco jen samotný Microsoft má možná větší zisk nebo hodnotu než 10 největších Čínských technologických firem.

                  Čína přijde do roku 2030 o 50 mil. lidí v produktivním věku a do roku 2050 o 300 mil. a naopak přibude 100 mil. důchodců do roku 2030 a dalších 100 mil. do roku 2050. V podstatě neřešitelný problém, který jen sám o sobě má potenciál rozložit Čínskou společnost a vůdčí roli strany. Všechny naše problémy jsou oproti tomu pohodička vyřešitelná do deseti let pokud budeme chtít.

                  Druhý koment: Ano a Urals je ofiko furt pod 45 a to je cílem sankcí. Myslel jsem, že už jste to pochopil, že aktuálním cílem není dostat Ruskou ropu z trhu. Fascinuje mě jak vždycky vytáhnete nějaký nadpis článku aniž byste znal kontext nebo na 100 % věříte všemu co nějaký tajný zdroj nějakých novin řekl. 😀
                  Třeba tady:
                  „většina ruské ropy se nyní obchoduje mimo stanovený limit, tedy nad ním“
                  Takže třeba Ind si nakoupí za 65 USD zaplatí 20 USD za dopravu z Černého moře na SuezMAX místo aby nakoupil v Perském zálivu za 70 s dopravou možná za 5 pomocí VLCC a ještě z toho dělá produkty, které zase vozí se ziskem do Evropy, kde máme brent za 75. 😀

                13. Venca+Leo/Pituru::Stručně a jasně, sankce nefungují, protože polovina světa na ně kašle.Za kolik, a jakým způsobem (dopředu,zpětně, dlouhodobé zálohy)státy platí Rusku za suroviny se můžeme jenom dohadovat, to samé kolik mají peněz nebo zbraní, podle expertů jako Vy měli už dávno zkolabovat.((Je celá řada bezpáteřních států a režimů, které by hrozně moc rádi koupily všechnu Ruskou ropu se slevou, ale NIKDO jim to nedoveze, NIKDO jim to nesloží a NIKDO jim ty lodě nepojistí)).Pokud Čína není problém, tak proč :::Americký Kongres schválil balík 280 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč) na podporu výrobců čipů a vědeckého výzkumu. Cílem je ve vytvořit v USA více pracovních míst a zvýšit konkurenceschopnost země vůči Číně:::: asi nevědí co z prachama co?Vy jste jak naše vláda, na jednu stranu 4 pr. revoluce(méně prac. míst) na druhou stranu prodlužování odchodu do důchodu.Takže řešit, jak to bude v Číně v roce 2050 je hodně mimo, pokud tedy nemáte „křišťálovou kouli“.Závěrem, je to pouze Vaše dojmologie, ale nic proti.

                14. @kkk
                  Vkládáte mi do úst něco co jsem neřekl. Nikdy jsem neřekl, kdy a jestli Rusko zkolabuje, ale řekl jsem, že postupně přejde do státem řízené ekonomiky a nikdy jsem neřekl, že Čína není problém jen to nevidím tak černě jako vy a dal jsem vám k tomu argumenty. Sankce fungují takovým způsobem jakým jsme je nastavili. Kroky USA v podpoře výroby čipů jsou jedině dobře a ve správný čas nikoliv pozdě.

                  Víte, ono to za kolik zhruba Rusko prodává ropu se dá spočítat i podle příjmů rozpočtu, protože přesně víme s jakou průměrnou cenou ropy Rusové kalkulovali.

                  Vy ale nechcete znát pravdu, vy tu pravdu chcete mít, takže další argumenty z mojí strany nemají žádný smysl.

                15. Venca:Pokud používáte výrazy jako NIKDO …….., tak se nedivte.Sankce fungují, ale hlavně na evropu.Ad cena, názory jsou různé, dle mě je toho hodně v „šedé zoně“, jak ceny tak množství.:::Podle výpočtu odborníků byla průměrná cena za barel ruské ropy v prvních čtyřech týdnech od zavedení limitu 74 USD za barel.Výsledky průzkumu vycházejí z analýzy faktur celních úřadů za čtyři týdny od stanovení limitu pro prodej ropy odběratelům z celého světa a z dat od přístavů a ropovodů. Samotné Rusko přístup k těmto údajům NEPOSKYTUJE.Z tichomořských přístavů do důležitých destinací, jako je Čína, se ropa vyvážela za ještě vyšší cenu, v průměru za 82 dolarů za barel.
                  Zdroj: hxxps://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/rusko-ropa-cenovy-strop-zisk-vyvoz-limit.A230225_114434_eko-zahranicni_vajo

                16. Venca :A perlička na téma sankce::Americké aerolinky, které kvůli válce na Ukrajině nemohou létat ruským vzdušným prostorem, stupňují lobbistickou kampaň na Kongres a Bílý dům, aby se vypořádaly s tím, co nazývají rostoucím problémem. Ztrácejí zakázky ve prospěch zahraničních, zejména asijských konkurentů, kteří mohou ruský prostor využívat a přepravovat tak cestující mezi Spojenými státy a Asií rychleji a levněji.

                17. @kkk
                  Tak znovu. Ten skoro rok starý komentář co tu na mě stále zoufale vytahujete bylo vyjádření pokud by neplatily cenové limity, protože v té době se o nich vůbec neuvažovalo. Kdybychom do toho opravdu šli natvrdo, tak jim to NIKDO nevozí, ale taky by byla ropa za 200 a chaos v celém světě.

                  Zase kopírujete a přejímáte názory medíí, kterým jde hlavně o senzaci. Použijte tu věc co máte na krku. Vezměte si příjem Ruského rozpočtu za leden a únor 2023 (lodě plují desítky dní, takže brát už prosinec je zavádějící což i sami autoři přiznávají) a porovnejte to s příjmem za leden a únor 2022. Pak si zjistěte jaká byla oficiální cena leden a únor 2022. No a trojčlenku doufám zvládnete.

                  USA aerolinky létají méně do Asie a Ruské aerolinky rozebírají části letadel aby vůbec s něčím mohli létat. Asi nemá smysl řešit kdo je na tom hůř.

                18. 3k. Znate to, kdyz je neco pod rouskou a krytim pred zraky jinych, jsou hned involvovani dubiosni prekupnici kteri si vezmou svuj podil. A co zaplati prijemce nemusi odesilatel dostat. Jednoduse tak funguje seda ekonomika a ruzzak trati. Cim vic prekazek bude, tim bude po ceste vice penez vytekat.

                19. Venca:Jasně „kdyby byly v potoce ryby …..“Nebylo by jednodušší prostě přiznat, že jste se tehdy zmýlil?Vy znáte SKUTEČNÉ příjmy Ruského rozpočtu, tak to Vám gratuluji.Z tichomořských přístavů to do např. do Japonska, nebo Číny asi nebudou desítky dní co?Ještě jednou Vám to zopakuji:::Ad cena, názory jsou různé, dle mě je toho hodně v „šedé zoně“, jak ceny tak množství.:::Proto ten článek beru z rezervou, a dal jsem ho jako protipól tvrzení(Leo?), že Rusové prodávají „pod výrobní cenou“.Faktem zůstává, viz odkaz:::Kolem poloviny ruských dodávek přepravuje státem kontrolovaná firma Sovcomflot nebo „stínová flotila“ tankerů. Nepodléhají tak cenovému limitu::::Pokud to rozebírání letadel hlásili „na čt“, tak je to „jasný fakt“A chápete , co znamená „perlička“?

                20. @kkk
                  Tak o to celou dobu šlo? Myslel jsem že jsem to už přiznal minule.
                  „Venca napsal: 16. 3. 2023 (13:26)
                  ..Musím ale uznat, že jsem nebyl takový optimista (počítal jsem s klasickým embargem a o cenových stropech se mi v té době ani nesnilo)… “
                  Takže znovu uznávám, že jsem počítal s úplně jinou formou embarga, která se diskutovala na začátku, takže logicky se moje předpověď nenaplnila.

                  „Vy znáte SKUTEČNÉ příjmy Ruského rozpočtu“
                  Uznávám, že čerpám pouze z dat ministerstva financí Ruska, takže mohou kecat a situace je pro ně možná ještě horší. Víte oni totiž celková čísla zveřejňují, ale utajují detaily hlavně u výdajů. Leden byl katastrofa, únor byl trochu menší katastrofa, jsem zvědavý na březen.

                  Necháme toho a počkáme do konce léta. Pak už bude na Ruském rozpočtu bez debat jasné jestli sankce na ropu a produkty fungují nebo ne.

                21. Venca:Jo, souhlas, je tam hodně neznámých, takže nemá cenu spekulovat, doufám, že to letos skončí, ale obávám se, že to jako obvykle nejvíc odnesou obyčejní lidé nejen na Ukrajině, a Rusku, ale také v Evropě.

    2. vieš o čom jeten „zatykač“? za údajné unášanie detí.
      ťažko budú dokazovať ktorá deckoí jenecht ukrajinské. nejaký rodný jazyk keď ani zjelenski donedávna hovoril výhrade ruskz.
      zo žiadnych vojnových zločinov ho nedokážu obviniť, pretože toby museli polovicu ukrajinských….

            1. taký debiln aby sa pohľadal so sviečkou za bielehodäa!
              jeblý polykač amíckych sračiek.
              tontam mali nechať deti čo iám pozabíjali hrdinskí azovbrodičov?
              a k tým amíkom – iach vojakoív nesmie nik na svete stíhať, ani ten „súd“ neuznávajú a keď chceli vyšetrovať amícke zverstvá chcelisudcu odstrániáť.
              takí demokrati
              a leo iḿ ntožerie
              strelygranáty s ochudobneným uránom ako plnka používali amíci v juhosláviii
              a trvoji hrdinskí zelenského bojovníci chcú guličkové (čsl výrba ekaný pružinový drát) hoci je tozakázaný spôsob ….
              opakujem si jebnutý.

              1. Za debilitu se opravdu nestavi pred soud, ale tak maximalne zbavuje svepravnosti. Toto opravdu leodendula prestrelil. Ovsem ten slovni prujem anonyma je opravdu uzasny, uplny opraski. Ovsem nechapu, proc diskutovat s debilem, ktery je presvedceny ze statni obcanstvi se urcuje podle rodneho jazyka, to je fakt sila a predem ztraceny boj. Je nicmene naprosto priznace, ze prave takovy primitiv je neomylne pritahovan ruskymi narativy jak vosa na bonbon.

                1. Ten anonym verejne obhajuje ruzzackou agresi, unos deti a v jinych komentarich kazi spolecenskou solidaritu s Ukrajinou. Za to by mel jit pred soud. Mozna ze ho u soudu nejaky znalec uzna nepricetnym a pujde jen do blazince.

                2. leob skús čítať s poroziumením – kde schvaľujem a čo schvaľujem?
                  si taknsprostý že nerozoznávaš fakty?
                  teba možno obžalovať za útok na národ – nielen to eses a zetzet, nale najmä prevytváranie zdania kolektívnej viny.

                  a pri tých deťoch mi vyskočila spomienka na povojnové roky, nkeď tu bolo sucho a neúroda. vtedy stalin, chruščov, molotov poslali do čsr obilie. a čítaj pozorne – mnie som inm vďačný, ale najmä ty a tebe podobný sú povinní každý večer pokľaknúť a vrúcne sa modliť za duše rusov, ukrajincov, kazachov, krymských tatárov, …. ktorí zomreli hladom aby sa TUNÁ ĽUDIA NAJEDLI!
                  NEŽIL BY SI BEZ ICH OBETE!
                  LENŽE TY SI JEBNUTÝ GERMANO FIL a hádžeš všetkých do jedného vreca, aj tých čo zo sovietskeho ruska utiekli pred terorom.

                3. @anonym. To verim ze ruzzaci sebrali psenici Ukrajincum a jinym neruzzackym narodum a nechali je zamerne hladovet. Vsak v tom ma ruzzak zkusenosti s hladomorem vyvolanem umele na Ukrajine.
                  Tehda se porad zpivalo, kupredu leva, zpatky ni krok. To byl rozkaz stalina ve WW2, ze kazdy ruzzacky vojak ktery ustoupi, bude zastrelen nasledujici zavernou cetou. Na ty casy muzete byt vskutku pysny. To presne odpovida vasemu krivemu charakteru.

            2. Nemám dost informací jak to přesně s těma dětma je, ale pravděpodobně jsou to většinou chovanci s UA děcáků na Donbasu, který mluví rusky a ne ukrajinsky… Kdyby Rusové vyhověli volání ,,humanitárních“ organizací a děti poslali na západní Ukrajinu, byli by rozděleny po děcákách, kde by dostávali nakládačku od ukrajinských dětí s mozečkama zpracovanýma ultranaci protiruskou vymejvárnou… Asi jsou většinou rádi, že jsou pryč z těch sraček…

              Nepochybuju, že je mezi nimi i dost komplikovaných případů, který maj opravdu blízké příbuzné na západní Ukrajině… Doufám a věřím, že tyhle případy se vyřeší hned jak to bude reálně možné… Nakonec Rusko není Norsko, že. 😉

                1. vedi to uz ted a budou si to pamatovat jeste deti jejich deti, to se nebojim, ty roky v leteckych krytech, vyhnani z domova, hruzy valky, to se nezapomina – ovsem vendeta ne, staci kdyz se zbavi toho prokleteho ruskeho vlivu a bude jim dobre

                2. Tak si to rozebereme, abych drvostepovi nekrivdil:
                  Nemám dost informací jak to přesně s těma dětma je, ale pravděpodobně jsou to většinou chovanci s UA děcáků na Donbasu, – (zcela jiste nicim nepodlozene tvrzeni), který mluví rusky a ne ukrajinsky… Kdyby Rusové vyhověli volání ,,humanitárních“ organizací a děti poslali na západní Ukrajinu, byli by rozděleny po děcákách, kde by dostávali nakládačku od ukrajinských dětí s mozečkama zpracovanýma ultranaci protiruskou vymejvárnou (sprosta lez a pomluva)… Asi jsou většinou rádi, že jsou pryč z těch sraček (nepodlozena spekulace)…

                  toz, asi tak, ani slovo, ktere by za neco stalo. Presne jako jeho autor

              1. A kdyz k tomu drvostep prida snusku nicim nepodlozenych, naprosto ubohych vylevu o tom, jak jsou rusacci utlacovani a je jim dozajista hrozne ublizovano, (au au to boli, krajinske děti s mozečkama zpracovanýma ultranaci propagandou me rusacka hodneho mlati, pritom jsem takovy hodny a mam je tak rad a chci jim pomahat) tak je to naprosto dokonale! Drvostepe, ty jsi opravdu takova uboha ruska onuce, hovno na bote ruske totality.

                1. pro pituru…Tak zaprvé nevím, proč by mělo být špatně přiznat málo informací…
                  Za druhé ty informace blokujou na západě tvoji zaměstnavatelé, a samozřejmě se nelze spolehnout ani na ruskou propagandu. Tak potom nezbývá než znalost zeměpisu a zapojit mozek..
                  Nevěříš na dětskou šikanu a protiruské a protiseparatistické nálady na západě Ukrajiny??
                  Ani ty jsi mne nezklamal idiote…

                2. tvuj prispevek drvostepe je naprosto schematicky, vzor pavlacova drbna, a lze jej shrnout takto: “ ja pani teda nevim, kam ten z ty partaje dole vecer chodi a co tam dela, ja nemam informace, ale to mi verte, to nebude nic dobryho, to ja poznam dobre, tak vite co se vsude kolem deje 🙂
                  Drvostepe, naprosto vsechno co jsi napsal jsou jenom snuzky lzi, pomluv a nicim nepodlozenych domnenek, vsechny ucelne vylhane za ucelem pomluvit, pospinit a presne to vyjadruje obraz tvoji zvracene mysli, pokud to hovno co v hlave mas se da jeste nazyvat mozkem.

                3. pro pituru… Mě nemusíš vysvětlovat kam míří vaše fašounská mediální strategie: Lidé by se neměli k ničemu vyjadřovat a ideálně si ani nic nemyslet….Bečet s vámi jako ovce je samozřejmě svobodně povoleno 🤪

                  Běž si vykloktat, zase ti smrdí z tlamy 💩

                4. Drvostep uz je zase v argumentacni nouzi, tak uz jen nadava, klesli hovinka a place, jak je mu ublizovano. Proste je v argumentacni nouzi, obsem priznat chybu to ne, rict jako chlap ze to nejsou fakta ale lzi a pomluvy 🙂 Ne drvostepe, hovinkama se z tech svych lzi proste nevykoupis.

                1. typicka ruska lez – tak stupidni ze se tomu clovek musi smat – ruskojazycny zid Zelenskyj je nazvan fasistou, bez jedineho dukazu! a vymatlanci to potom opakuji.

                  Nicmene, pro inteligentnejsi cast lidstva, je tady treba Timothy Snyder a jeho skvely projev pred OSN. Doporucuji, je to naprosto presne, na youtube v originale, nebo treba zde:

                  hxxps://www.voxpot.cz/rusofobni-je-predevsim-putinuv-rezim-kdyz-imperium-utoci-dela-ze-sebe-vzdy-obet-rika-historik-timothy-snyder/

                2. @Pituru. Diky za totalne pravdivy popis ruzzacke agrese. Skoda ze ne vsichni vyslanci v OSN neodsoudili ruzzackou valku. Svet si to pamatuje.

              2. Dokud ruzzaci nevtrhli do zapadni casti Donbasu, tak ty deti zili uplne v normalnich podminkach. Az po rozpoutani valky zazivaly traumata zpusobene ruzzaky. Kdyz vam nekdo vrthne do baraku, postrili nektere blizke a pak v „zajmu“ deti je odtahne kdovikam. Pomozte mi, jak se tomu trestnemu cinu rika? V civilizovanem svete prosim. Jak se tomu rika v ruzzacku jste uz napsal

                1. Vsak tentokrat to uz mezinarodni spolecenstvi pod zastitou EU, OSN a ICC vysetri a odsoudi, to uz se neda zastavit. Rusko a vsichni jeho pohunci, vcetne drvostepa budou mit z ostudy kabat a postaveni tam, kam si zaslouzi – na roven fasistickych a komunistickych zlocincu.

                2. pro pituru… Nevím jestli je sám Zelensky prokazatelně fašista, ale určitě ví jak neonáckům na frontě udělat hezky u srdíčka, aby se jim lehčeji umíralo v boji…. Však víš: tuhle pro jednoho státní funus, támhle profláknuté čestné jméno pro bojový útvar, zděděné po Hitlerově vojsku…

                3. @Pituru. Bacha na vostepa, az nas obvini z Drvostepofobie, tak si budeme muset hlidat barak aby nam ho nezapalil. To maji ruzzaci a ruzzomilove ve zvyku.

                4. státní funus a diskutabilni nazev utvaru znaci fasismus? Drvostepe, tobe fakt staci malo. Tohle snad uz ani neni vtipny 🙁 takovych dukazu ti vysypu milion o cemkoliv, treba ze zeme je placata

                5. vostep. Kolik tech udajnych fasistickych zoldaku bylo postaveno v ruzzacku pred soud? Podle vseho byli vsichni bojovnici Azov vcetne velitele vymeneni v ramci vymeny zajatcu. A ruzzaci pozadovali hlavne Viktora Medvedčuka, ukrajinskeho politika obzalovaneho za velezradu. Tak horky s tema fasistama to asi nebude jak agitujete

                6. pro pituru a Nazibambula…. To musí být docela nepříjemná schíza… Něčemu fandit a zároveň to muset popírat 😄

                7. 0ruzzacko uz dostalo strach a v OSN jejich zastupce slibuje vraceni deti az bude situace zase bezpecna. No jak ten navrat bude asi vypadat? Prestehujou i adoptivni rodice, nebo adopci zrusi a vytrhnou je a zpusobi dalsi trauma? Ten hnusnej narod zije jeste v 16. stoleti. Hnus.
                  Podle genfske ctvrte konvence nesmeji byt civilisti presunuty do zeme protivnika. Musi byt prevezeni na bezpecne misto domovskeho statu. Pokud to neni mozne, musi byt prevezeni do neutralni zeme.
                  ruzzacko konvence podepsalo!

                8. pro Nazibambula….A do jaké NEUTRÁLNÍ země by je měli poslat??
                  Třeba do toho Švýcarska na které si nedávno flusal, že svoji neutralitou podporuje zlo??… Ty seš 🤡
                  A navíc jsou pro Rusko málo neutrální, protože podepsali nějaké sankce či co…To už je dost stará zpráva – aspoň půl roku…
                  Tak třeba Švédsko 😃… Tak tam už teď asi taky těžko… Nebo do Číny 😁…No to by ses posral…
                  Splnilo se vaše přání a neutrální země nejsou…

                9. @stepenymozek. Neutralni zeme ve smyslu konvenci jsou ty zeme ktere na nejsou bezprostrednimi ucastniky valky. V pripade valky na Ukrajine mimo ruzzacka a Ukrajiny jsou to vsechny ostatni staty sveta. Dokonce i Belorusko. Tak si tve tupe uvahy nech radeji pro sebe. Neutralni muze byt pouzivano v mnoha smerech, treba neutralni pH, neutralni svetlo, neutralni stat, neutralni rozhodci. Vzdy je nutne prihlednout ke kontextu. Genfske Konvence urcite nemely na mysly jen neutralni Svycarsko. To by tam mohli rovnou napsat. A jinak ty presouvane osoby s cilem musi souhlasit. Ale ostepuvprdeli neco vysvetlovat je fakt tezke.

                10. Pro Nazibambula…. Přestaňte používat ty chudáky děcka jako svůj politický nástroj!…
                  Fakt se neštítíte ničeho šmejdi 👎

                11. @stetina. Ono vlastne vubec nejde o neutralni stat. Podstatou celeho je, ze nesmi byt presunuty do zeme ktera zminene uzemi napadla, teda do ruzzacka. Ale i ruzzaci to uz pochopili a v OSN slibuji ze deti zase vrati. S adoptivni rodinou nebo bez?
                  Je videt ze mezinarodni ohlas na ruzzaky dolehl a uznali poruseni. stepina to dosud nechape.

                12. pro Nazibambula… Já tomu ,,unášení“ dětí do Ruska (popisovanému div né jako vytrhávání kojenců z náruče matek) vůbec nevěřím…Má to rukopis stejných ,,kreativců“, co se nás snažili vodit za nos s vybuchnutím vlastního plynovodu, nebo ostřelováním sebe sama v záporožské jaderce…
                  Lhářům nikdo (až na pár% hlupáků) nevěří…Lež má krátké nohy a vy už taháte prdel po zemi 😄

                13. @ruzzka_stetka_stetina. Uz aby na tebe hodili site a sup do klecoveho luzka. Takova destrukce osobnosti je nebezpeci pro celou spolecnost.

                14. pro Nazibambula… Myslíš že svým hysterickým výlevem přebiješ fakt, že jste trapný notorický lháři??…. Co jste čekali kašpaři, je jen otázka času, kdy ztratíte i zbytky důvěryhodnosti, protože nevyvratitelné důkazy vašich lží, demagogie a manipulace přibývají skoro každý den 🖕🤥

            3. leo si srab že mu páru niet.
              žiješ vďaka zomrelým a je ti to jedno.
              si rovnaký hajzel akoďordisoros, ktorý spolupracoval pri delení majetku budapešťskýmžidom, boloto jeho najvzrusujúcejsšie obdobie.
              ty želáš ľuďom smrť, nevážiš si obetí, si cynik.

              dnes sa dokolapíše ako ukrajjine bila napadnutá, ako sa bráni
              pred dvadsať rokmi amíci nabehli do iraku a tu sa išli novináro a leovia roztrhať ako to je správne.
              čas ukázal.
              ani katyňský masaker briti nepripísali rusom počas vojny.

              vyčkajme kde je viac pravdivých faktov.

                1. táraš.
                  vymýšľaš si.
                  politruk zasraný

                  takto ty reaguješ na oje fakty.
                  a smyšlenku vydávaš za fakt.

              1. K Iraku. Irak rozpoutal dve valky proti sousedum, vyhrozoval vyhlazeni Izraele, ostreloval raketami. Kdyz tam koalicni vojska vnikli, tak ne s cilem vymazat Irak, vyhubit iracke obyvatele a pripojit Irak jako soucast imperia. Cil Poustni boure bylo odstranit psychopatickeho diktatora, ktery vrazdil plynem vlastni obcany a vyhrozoval kde komu. Je prokazane, ze vyvyjel ZHN vcetne jadernych zbrani. Chemicke zbrane se bohuzel nenasly, byly prevezeny vcas do Syrie. Stepny material byl ale v Iraku mezinarodnim spolecenstvym zajisten. Hrozilo totiz vyroboa jadernych zbrani se kterymi hussein vyhrozoval ze vymaze Israel.
                Prirovnavat Ukrajinu s Irakem muze jen nepricetny clovek.

                1. blablabla
                  to si tamvtedy zožral
                  dnes je pravda na opačnej strane.
                  amíci rozvrátili irackú spoločnoť a práve to dalo podklad pre vznik daeš, …..
                  a sprostýpolitruk leo tu hlása ďalej.

                  ukrajina je vzor ako svet nemá vyzerať. napríklad by si tam sa nedohovoril, lebo ukrajjinsky nesmiečš a ruština je od 2015 zakázaná.

                2. Tak matne si pamatuji, ze rustina nemohla byt pouzita jako uredni jazyk. Urcite nebyla zakazana, jinak by Zelensky nemohl mluvit casto rusky. Vse chapete jen z 30% a zbytek fantazie a obdiv k ruzzakum.

                3. matne
                  cca pol roka späť zákaz kníh v ruštine, 2015 zákaz madarsky jazyčných stredných škôl,
                  zalanský ukrajinska NEVEDEL, učil sa hovorí ako husák.

                  znova – rusko a rusov i ostatných neobhajujem, odsudzujem ich rovným dielom!
                  napríklad umiestňovanie ukrajjinských ozbrojencov v civilných budovách.

                4. Jak to mate na tom Slovensku? Madarske ucebnice mate, madarske porady ve slovenske TV? Ja se pamatuji, ze po rozdeleni jsem potreboval nejaky nahradni dil ze Slovenska. Odpoved byl:Iba pre Slovakov a zavesil. Vy si muzete zamest pred vlastnim prahem.
                  A ruzacky vrazi nelezou do verejnych budov? To bylo pokriku kdyz HIMARS trefily slezinu ruzzaku v nejakem Hotelu, nebo cirkevni budovu (nikoli v kostele). A kolik mest mimo valecnou zonu vymazala ukrajinska armada z povrchu, kolik elektraren, vodaren, nemocnic atd? Vrazi jsou jednoznacne ruzzaci a 100 let jim to bude vypalene na cele. I tem kteri valku podporuji.

Napsat komentář