Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin přijel na Krym: Po zatykači kvůli únosům malých Ukrajinců vyrazil mezi děti

Aktualizováno -
18. března 2023
17:00
Autor: ČTK, tsv - 
18. března 2023
15:57

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přicestoval na poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem. Agentura Interfax dala Putinovu návštěvu poloostrova do souvislosti s devátým výročím této události. Gubernátor Sevastopolu Michajl Razvožajev návštěvu Putina velebí podlézavě na telegramu.

Šéf Kremlu se na Krym vydal den poté, co na něj haagský Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal kvůli dění na Ukrajině zatykač.

Na Krymu se s Putinem setkal nejen gubernátor Sevastopolu Michajl Razvožajev, připojil se k němu také metropolita Tichon. Ten má k šéfovi Kremlu blízko už od jeho nástupu k moci na počátku tisíciletí a podle médií je jeho zpovědníkem.

V krymské metropoli Sevastopolu si Putin prohlédl nově otevřenou školu umění a dětské volnočasové centrum.

Skutečnost, že se ukázal právě na těchto místech, lze vnímat jako snahu odpovědět na krok Mezinárodního trestního soudu, podotkla agentura AP. Podle ICC totiž Putin nese osobní zodpovědnost za unášení dětí z Ukrajiny během ruské invaze.

Na videu, které zveřejnila ruská média, je vidět, jak Putin kráčí po boku Razvožajeva kolem historické budovy. Několik kroků za prezidentem, na kterého Mezinárodní trestní soud v Haagu v pátek kvůli dění na Ukrajině vydal zatykač, jde metropolita Tichon a skupinu doplňuje několik mužů v černém.

Sevastopolský gubernátor tvrdí, že prezidentova návštěva nebyla dopředu naplánovaná. „Náš prezident Vladimir Vladimirovič Putin ví, jak překvapit. V dobrém slova smyslu. Vše bylo připraveno na videokonferenci, Vladimir Vladimirovič se ale sebral a přijel,“ uvedl na telegramu Razvožajev. „V tak historický den je prezident vždy se Sevastopolem a obyvateli Sevastopolu. Naše země má neuvěřitelného vůdce!“ dodala.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

 
22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Kompletní online

Podle Razvožajeva dorazil Putin do Sevastopolu letadlem z Moskvy. Po městě se pak pohyboval autem, které, jak podtrhl Razvožajev na sociálních sítích, prezident sám řídil.

Putin dnes ale naopak zdůraznil, nakolik je podle něj důležité poloostrov udržet. "Samozřejmě, že bezpečnostní otázky Krymu a Sevastopolu jsou nyní hlavní prioritou. Uděláme vše, co je třeba, abychom předešli jakýmkoli hrozbám," citovala ho agentura AP.

Kyjev požaduje stažení ruské armády z Krymu a dalších ukrajinských území, čímž podmiňuje i možná diplomatická jednání s Moskvou.

V minulých letech se v Rusku anexe Krymu okázale oslavovala, podotkl server BBC News. Před rokem například Putin pronesl projev na moskevském stadionu Lužniki, kde vystoupila i řada hudebních skupin. Na akci tehdy podle policie dorazilo asi 200 000 lidí.

Video  Anexe Krymu v roce 2014: Ruské jednotky obsadily základnu Belbek.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa