Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kometa přetlačila Vítkovice, zářil Furch. Pardubice v závěru zlomily Olomouc

  22:04
Sobotní program play off hokejové extraligy nabídl jen pět branek. Pardubice zvládly i druhý zápas proti nepříjemné Olomouci, kterou po vyrovnaném průběhu zdolaly 2:0. Vítěz základní části zůstává ve čtvrtfinále neporažený, naopak Vítkovice na domácím ledě klopýtly. Kometě podlehly 0:3, série se stěhuje do Brna za nerozhodného stavu.
Kometa zvítězila ve Vítkovicích 3:0 a srovnala stav série na 1:1.

Kometa zvítězila ve Vítkovicích 3:0 a srovnala stav série na 1:1. | foto: ČTK

Olomouc už podruhé v letošních vyřazovacích bojích potkaly problémy s ledovou plochou. Zatímco úvodní utkání předkola s Karlovými Vary se muselo kvůli rýze u střídaček o den odsunout, v tomto případě sudí poslali hráče předčasně do kabin a první třetinu dokončili až po přestávce.

Možná to byla právě netradiční situace, která vítěze základní části na cestě za druhým bodem v sérii lehce zpomalila. Pardubice nepůsobily ani zdaleka tak dominantně jako v pátečním duelu.

Pardubičtí fanoušci během druhého čtvrtfinále proti Olomouci.
Zklamaní vítkovičtí hokejisté po prohře 0:3.

Tentokrát se trápily, marně se pokoušely diktovat tempo. Obětavého a urputného soka zlomily až v závěru třetího dějství, děkovat mohly i Romanu Willovi, který vychytal čtvrtou nulu v play off v kariéře.

Play off 2023

servis iDNES.cz

Čisté konto si připsal také Dominik Furch. Dvaatřicetiletý brankář deptal vítkovické střelce bezchybným výkonem, na výhře Brna měl opravdu nesmazatelný podíl.

Kometa díky němu přestála hned několik nepříjemných situací, mírného favorita nakonec vyškolila v produktivitě a před vlastní fanoušky odjíždí za příznivého stavu.

Obě série pokračují v úterý. Už v neděli jsou na programu první čtvrtfinálové boje Sparty proti Třinci a Hradce Králové s Libercem.

Vítkovice - Kometa Brno 0:3 (stav série 1:1)

Svěřenci Patrika Martince v pátek doplatili na dva slepené inkasované góly v první třetině, ale ve zbytku zápasu se zvedli a soupeře i přes nepříznivý výsledek přestříleli. V druhém pokračování moravskoslezského souboje měli z hlediska četnosti zakončení jednoznačně navrch domácí.

Opakovaně ale naráželi na velmi těžko překonatelnou překážku. Mimořádně spolehlivý Dominik Furch navázal na skvělé výkony z konce základní části a úspěšného předkola proti Mladé Boleslavi. Znovu ukázal, že aktuálně je pro Brno naprosto nepostradatelný.

Petr Fridrich zaváží kotouč do útočného pásma.

Připsal si hned čtyřiatřicet zákroků, vychytal už pátou nulu za poslední dva měsíce. Držel spoluhráče ve hře, dal jim šanci zvítězit. Vyznamenal se hlavně v prostředním dějství, kdy díky bleskovým reakcím pokryl nebezpečné příležitosti Robertse Bukartse a Petera Kriegera.

A v čase 37:54 se mohl radovat, když se do té doby v ofenzivě nevýrazná Kometa zničehonic ujala vedení. Petr Holík přenechal kotouč Luboši Horkému, jenž dokonale využil clony před Alešem Stezkou a zamířil nekompromisně pod horní tyč.

Podívejte se na přesnou ránu brněnského Luboše Horkého.

Oproti pátečnímu klání, během něhož sudí vylučovali jen dvakrát a nemuseli krotit jakékoliv emoce, se výrazně přiostřilo. Když Kristián Pospíšil v souboji lehce přistrčil Willieho Raskoba, který tvrdě narazil do vyjíždějícího vítkovického gólmana, strhla se na ledě hromadná mela.

Svěřenci Miloše Holaně marně dotahovali nepříznivý stav, situaci si navíc komplikovali zbytečnými fauly. V přesilovkách jinak velice produktivní hosté tentokrát soupeřovu nedisciplinovanost nepotrestali, ale zoufat nemuseli.

Tobias Lindberg a Rhett Holland v souboji u mantinelu.

Závěrečný nápor Ostravanů se nekonal, chyby na modré čáře využil aktivně napadající Jakub Flek. O pětadvacet vteřin později navíc trefil prázdnou branku také finský veterán Kim Strömberg, který v letošním play off bodoval už pošesté.

Miloš Holaň (Vítkovice): „V pátek to byl vyrovnaný zápas, dneska jsme byli jasně lepší. Akorát jsme nedali gól, což se projevilo na výsledku. Bylo to o prvním gólu. Brno ho dalo, my dneska to štěstí neměli. Těšíme se na zápasy venku, které umíme hrát velice dobře.“

Patrik Martinec (Kometa Brno): „Zápas se hrál v parádní atmosféře. Byli jsme asi šťastnější, bylo to o první brance. Podržel nás gólman, měl tam spoustu skvělých zákroků. Po gólu při hře ve čtyřech už to bylo o obětavosti hráčů, dokázali jsme to ubránit. “

Tipsport extraliga 2022/23
18. 3. 2023 19:00
zápas skončil v normální hrací době
Góly:
Góly:
37:54 Horký (Holík)
58:12 Flek (Vincour)
58:37 Strömberg (Holland)

Rozhodčí: Adam Kika, Tomáš Veselý - Miroslav Lhotský, Stanislav Hnát. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 16:34. Počet diváků: 9725 Stav série: 4:2

Přejít na on-line reportáž

Pardubice - Olomouc 2:0 (stav série 2:0)

Zatímco v pátek se skóre poprvé pohnulo v osmé minutě, tentokrát si do posledního místa zaplněné tribuny musely počkat o poznání déle. Když nekompromisní rána slovenského obránce Petera Čerešňáka skončila v síti, na kostce nad ledem svítil čas 59:40.

Podívejte se na klíčový moment druhého utkání mezi Pardubicemi a Olomoucí.

Na straně domácích propukla obrovská euforie. Pro Hanáky, kteří vyhlíželi rychle se blížící prodloužení, tvrdá rána. Obzvlášť po tak vyrovnaném průběhu zápasu, Jan Tomajko a Boris Žabka museli být spokojeni. Trenérské duo potřebovalo mužstvo po nepovedeném vstupu do čtvrtfinále nakopnout.

Výrazně sáhlo do sestavy, pohromadě nezůstaly jediná útočná trojice ani obranná dvojice. A místo Branislava Konráda, jenž o den dříve lovil puk z branky hned pětkrát, nastoupil mezi třemi tyčemi Jan Lukáš.

Lukáš Radil nechtěně padá na olomouckého gólmana Jana Lukáše

Devětadvacetiletý gólman odolával pardubickým nájezdům statečněji než jeho zkušenější kolega. Nutno ovšem poznamenat, že se mohl daleko více opřít o podporu spoluhráčů, kteří předvedli kompaktnější a celkově lepší výkon než v prvním utkání série.

Olomouc se snažila držitele Poháru Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části přibrzdit všemi dostupnými způsoby. Ve snaze o co největší rozkouskování hry jí pomohlo také předčasné ukončení úvodní dvacetiminutovky, ale našlo se i několik pasáží, kdy favorita přehrávala.

Tým Radima Rulíka postrádal větší dravost, hledal se také v přesilovkách. I tak si v konečném součtu vypracoval více gólových příležitostí. Adam Musil poslal z hranice kruhu puk do tyče, velmi blízko střeleckému úspěchu byli také unikající Robert Kousal a šikovně kličkující Lukáš Sedlák.

Robert Kousal padá k ledu po tvrdém souboji s Tomášem Dujsíkem.

Čekání na gól skončilo až v poslední minutě základní hrací doby. Opaření hosté si ještě vzali oddechový čas, ale okamžitě po vhazování ve středovém kruhu pečetil vítězství Východočechů ranou do odkryté branky Tomáš Dvořák.

Radim Rulík (Pardubice): „Myslím, že jsme viděli maximálně bojovný a urputný hokej z obou stran. My jsme byli tím šťastnějším týmem, když jsme v závěru rozhodli.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Nezvládli jsme koncovku, ale i tak musím říct, že dnešní výkon byl od hráčů výborný. Musíme tak pokračovat, teď máme dva zápasy doma. Musíme být produktivnější a ještě aktivnější, abychom hráli i nějakou přesilovku. Po dnešním utkání jsme hráče pochválili.“

Tipsport extraliga 2022/23
18. 3. 2023 17:00
zápas skončil v normální hrací době
Góly:
59:41 Čerešňák (Radil, Kousal)
59:46 Dvořák (Sedlák)
Góly:

Rozhodčí: Antonín Jeřábek, Jan Jaroš - Lukáš Kajínek, Josef Špůr. Vyloučení: 0:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 18:30. Počet diváků: 10194 Stav série: 4:0

Přejít na on-line reportáž

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
0:0
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubický kapitán Sedlák: Bude to skvělý hokej. I Třinec ještě najde síly

16. dubna 2024  10:58

Když královéhradecký Mountfield pardubické hokejové Dynamo přetlačil ve třetím čtvrtfinále 2:1 po...

Zase půjdeme do roboty, říká před startem finále třinecký trenér Moták

16. dubna 2024  8:54

Dvě vysilující série zvládli fyzicky i psychicky. Teď před hokejovými Oceláři Třinec stojí favorit...

Washington v boji o play off vynuloval Boston, McDavid slavil jubileum

16. dubna 2024  7:09,  aktualizováno  8:19

Pondělní zápasy hokejové NHL přidaly na napětí v boji o poslední volné postupové místo do play off....

Zákopová válka o hokej ve Znojmě. Druhá liga? ICEHL? Nový klub?

16. dubna 2024  7:27

Poslední hokejový zápas v letošní sezoně sehráli Orli Znojmo na začátku března. Bezmála sedm týdnů...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...