Hokej v číslech: Preview čtvrtfinále – Sparta Praha vs. Třinec

Díky našemu modelu Game Score vám po predikcích celé sezony a jednotlivých zápasů základní části přinášíme i rozbor všech sérií letošního play off.

Sparta, jako už tradičně, patřila od začátku sezony k největším favoritům na titul. Po úvodním trápení nakonec základní část zakončila na třetím místě, když získala 99 bodů. V konečném součtu tedy víceméně potvrdila předsezonní předpoklady, a právě ze třetího místa bude útočit na titul, na který čeká od roku 2007!

V cestě bude Spartě ve čtvrtfinále stát Třinec. Tedy tým, který extraligu ovládl třikrát po sobě. Od roku 2019 nezná elitní tuzemská soutěž jiného vítěze.

V základní části, především v jejím závěru, se Třinec propadl na konečné šesté místo a musel tak absolvovat předkolo. V něm si poradil v nejrychlejším možném čase s Litvínovem a v repríze posledního finále se ve čtvrtfinále nyní utká se Spartou.

Predikce

Souboj posledních extraligových finalistů naznačuje velice vyrovnanou sérii. Lepší základní část má za sebou Sparta, Třinec je ovšem velice zkušeným týmem s pověstí šampióna.

Mírným favoritem tohoto souboje je v našem modelu Game Score po základní části lépe umístěná Sparta, když ji procenta navíc přidává výhoda domácího prostředí v této sérii a také mírná převaha v celkové síle týmu.

Vyrovnanost obou celků také podporuje předpoklady delší série, když pravděpodobnost, že toto čtvrtfinále skončí ve čtyřech zápasech je pouze 12 %. Naopak nejpravděpodobnějším scénářem duelu je jeho rozuzlení v šestém, nebo sedmém zápase.

Porovnání týmů

Střetnutí Sparty s Třincem má potenciál nabídnout dost možná nejkvalitnější hokej ze všech čtvrtfinálových sérií. Setkávají se totiž dva z nejlepších týmů v základní části, a to ve většině důležitých statistických ukazatelů.

Oba celky patřily v ofenzivě k těm nejlepším, když si při hře 5 na 5 Sparta tvořila v průměru šance na 2,56 očekávaného gólu, Třinec pak na 2,6, což je řadilo na první a druhé místo. Sparta ale měla lepší produktivitu, když své šance proměnila i v téměř totožný počet vstřelených gólů, Třinec naopak za očekáváním v zakončení lehce zaostal.

Na prvním a druhém místě byly oba týmy také v tvorbě šancí ve vlastních přesilových hrách s 8,4, respektive 7,5 očekávaného gólu za 60 minut. V přesilovkách pak měl lepší zakončení Třinec, který vstřelil za tento čas více než 11 gólů, Sparta své početní výhody proměnila v 7,5 vstřeleného gólu.

V obraně za úplnou špičkou extraligy oba týmy mírně zaostaly, stále ale patřily k vysokému nadprůměru. Soupeřům v průměru povolily téměř stejné šance, lehce přes dva očekávané góly, a zároveň oba týmy inkasovaly pod dva góly za 60 minut hry 5 proti 5.

A navíc oba týmy měly první a druhou nejmenší hodnotu inkasovaných branek ve vlastním oslabení. Z pohledu fanouška tak zbývá jen doufat, že ofenzivní síla v tomto souboji převáží defenzivní stabilitu, kterou se oba celky pyšní.

Sestavy

Zmiňovaná ofenzivní síla obou týmů je zřejmá i z jejich sestav. Dle hodnocení modelu Game Score má Sparta vůbec nejsilnější útok, Třinec pak nabízí třetí nejlepší ofenzivu.

Série navíc nabídne souboj dvou nejlepších střelců základní části, což je ideální start našeho rozboru sestav obou celků.

Michal Řepík vstřelil v základní části 25 gólů, kdy 14 z nich bylo v přesilovkách, což bylo nejvíce v celé extralize. Tradičně ale patřil k velice nebezpečným hráčům ve všech herních situacích.

Při hře 5 na 5 pouze šest procent útočníků mělo kvalitnější střelecké příležitosti než Řepík, ten ovšem při základním počtu hráčů zaostal v zakončení za očekáváním. To se také projevilo na jeho slabším vlivu na ofenzivu týmu, a v kombinaci s výrazně vyšším počtem inkasovaných gólů (ve srovnání s očekáváním Sparta inkasovala o 1,1 gólu za 60 minut více) pak dokonce Řepík zakončil sezonu se záporným gólovým podílem. Sparta si s ním na ledě ovšem stále tvořila nadprůměrný počet šancí a podíl očekávaných gólů měl Řepík solidních 57 %.

Na druhé straně Marko Daňo těžil především z výborné hry 5 proti 5. S 1,74 vstřeleným gólem byl v přepočtu na čas při základním počtu hráčů nejlepším extraligovém střelcem, když si zároveň tvořil vůbec ty nejlepší šance ze všech. Oceláři měli za účasti Daňa šance na 3,2 očekávaného gólu za 60 minut a vstřelili 3,6 gólu! Není tedy divu, že právě Daňo měl celkově vůbec nejlepší ofenzivní vliv v extralize.

K tomu navíc mají Oceláři k dispozici také nestárnoucího Martina Růžičku, který už několik let patří nejen k nejlepším distributorům puku, ale dokáže také sám ohrozit branku soupeře.

A to jak z rychlých protiútoků, tak také při delším pobytu v pásmu. S 52 body se pak Růžička zaslouženě stal nejproduktivnějším hráčem extraligy, když vstřelil 23 gólů a přidal 29 asistencí. V předkole pak přidal ve třech zápasech čtyři body.

Třinec navíc má i třetího hráče, který se dostal na hranici 20 gólů. Tím je Libor Hudáček, který podobně jako Daňo působil největší potíže soupeřům při hře 5 na 5. V té vstřelil 1,4 gólu za 60 minut a vytvářel si šance na 1,1 očekávaného gólu za 60 minut, když v obou směrech patřil do nejlepší trojice.

Elitní ofenzivní vozbu Třince doplňuje také Andrej Nestrašil, který se na rozdíl od Hudáčka pyšnil skvělou distribucí puku, když nasbíral 36 asistencí. Při hře 5 na 5 pak spoluhráčům připravil téměř 12 střeleckých pozic za 60 minut. A celkově byl jeho vliv mezi elitními deseti procenty útočníků, když se s ním na ledě výrazně zvyšovala kvalita šancí i samotný počet vstřelených gólů.

Sparta pak měla svoji palebnou sílu rozloženou mezi více hráčů, když po Řepíkovi druhý nejlepší David Tomášek vstřelil v základní části 15 gólů. Přes deset se ale dostali také Roman Horák, Vladimír Sobotka, nebo Miroslav Forman.

Právě Forman byl, společně s Tomáškem, při hře 5 na 5 nejproduktivnějším hráčem Sparty, když si připsal 2,36 bodu. Tomášek pak přidal 2,28 bodu, a oba se řadili do nejlepší desítky. Celkový ofenzivní vliv Tomáška patřil k nejlepším pěti procentům v extralize, když měla Sparta při jeho účasti šance na 3,1 očekávaného gólu a vstřelila 2,9 gólu s vynikajícím gólovým podílem 65 %.

Pokud jde o vliv na hru, patří dlouhodobě mezi nejlepší extraligové hráče Pavel Kousal. Ve Spartě sice dostal o něco menší roli, než tomu bylo v Mladé Boleslavi, ale vedl si i v té velmi dobře. Při hře 5 na 5 měl Kousal v dresu Sparty podíl očekávaných gólů 59,5 % s gólovým podílem 56 %. K tomu je zároveň jedním z nejaktivnějších hráčů v ofenzivní zóně, kdy celkově vlastní střelou, nebo přihrávkou přispěje k 27 střeleckým pokusům za 60 minut a vytváří velice kvalitní střelecké příležitosti sobě i spoluhráčům.

Obě ofenzivy navíc nabízejí kvalitní podporu i ve třetí, nebo dokonce čtvrté formaci. Na straně Sparty dokáže přidat ofenzivní příspěvek například Jan Buchtele a dokonce ve čtvrté formaci nastupuje také David Kaše.

Třinec se pak může opřít také o bojovnost Daniela Voženílka či gólový apetit Samuela Bučka. Takže v sérii rozhodně nemusí hrát úlohu pouze někdo z hlavních hvězd.

Tím se dostáváme k neméně kvalitním obranám. Na straně Sparty naplno prokazoval v základní části své schopnosti Michal Kempný, který sezonu zakončil s 28 body, z nichž měl 27 asistencí, nejvíce ze všech obránců.

K tomu měl mezi beky vůbec nejlepší ofenzivní vliv a do nejlepší čtvrtiny beků patřil také v limitování šancí soupeřů. Při hře 5 na 5 měla s Kempným na ledě Sparta podíl očekávaných gólů 61 % a gólový podíl 65 %!

Navíc defenziva Sparty rozhodně nestojí pouze na něm, když se výborným vlivem na hru prezentoval také Michal Moravčík. A vysoko v kladných číslech se pohybovali víceméně všichni obránci Sparty.

Na druhé straně si důležitou pozici svými výkony vysloužil v průběhu sezony Jakub Jeřábek. A ten na své výkony ze základní části navázal i v předkole, kdy byl společně s Růžičkou a Nestrašilem se čtyřmi body nejproduktivnějším hráčem.

V základní části měl Jeřábek 27 bodů a prezentoval se také kvalitním vlivem na výsledky svého týmu, když měl při hře 5 na 5 podíl očekávaných gólů 57 % a gólový podíl pak 63 %.

Vysoké kvality navíc mají také Martin Marinčin a Milan Doudera. Podobně jako Sparta, tak má Třinec nejen útočnou, ale i defenzivní sílu rozloženou do všech formací.

Výhodu pak může mít Sparta v brankovišti. Jakub Kovář možná neměl úplně nejlepší start do sezony, ostatně jako celý tým. V průběhu sezony ale své výkony konsolidoval a zařadil se jednoznačně mezi nejlepší extraligové brankáře.

V průběhu základní části chytil Kovář 14,4 gólu nad očekávání, kdy zaostal pouze za Petrem Kváčou. Jeho úspěšnost zákroků 91,2 % nemusí budit úplně respekt, ale ve srovnání s ostatními brankáři měl Kovář velice těžkou úlohu. V přepočtu na čas totiž čelil šancím na 2,59 očekávaného gólu a jeho očekávaná úspěšnost zákroků byla pouze 89,8 %. Tu tedy překonal o 1,5 % a byl v tomto směru třetím nejlepším brankářem základní části.

Kovář navíc přidal spolehlivý výkon v 93 % svých startů a měl celkem sedm vychytaných zápasů, vůbec nejvíce v základní části.

Marek Mazanec na druhé straně za Kovářem v základní části lehce zaostával, ovšem stále podával velice nadstandartní výkony. Celkově chytil 8,9 gólu nad očekávání a spolehlivý výkon podal v 89 % zápasů. V předkole pak během tři zápasů chytil 1,4 gólu nad očekávání, když ve všech zápasech podal spolehlivý výkon.

Závěr

Zřejmě největší tahák čtvrtfinále může opravdu dopadnout jakkoliv. V loňském finále byly misky vah v našem modelu nakloněny lehce na stranu Třince, nyní je situace opačná, když jde do tohoto souboje v roli lehkého favorita Sparta.

Třinec se ale nakonec pro Spartu může ukázat jako zlomový bod celého play off, když je zde určitá pravděpodobnost, že Sparta čelí ve čtvrtfinále těžšímu soupeři než v případném semifinále. Zvládne Sparta udělat tento nesmírně těžký krok v cestě za vysněným titulem?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz