Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekvádor zasáhlo silné zemětřesení, nejméně dvanáct lidí zemřelo

Svět

  22:07aktualizováno  22:30
Sobotní zemětřesení v druhém největším městě Ekvádoru si vyžádalo minimálně dvanáct obětí. Prezident země Guillermo Lasso vyzval občany, aby zachovali klid. Počet obětí se podle záchranářů může ještě navyšovat, protože předpokládají, že někteří lidé uvízli pod sutinami. Otřesy byly patrné také na severu Peru.

Americká geologická služba USGS oznámila zemětřesení o síle 6,7 u ekvádorského pobřeží, s epicentrem asi 80 kilometrů jižně od přístavu Guayaquil, druhého největšího města v jihoamerické zemi, ležícího asi 270 kilometrů jihozápadně od hlavního města Quito. Evropští seismologové nejprve odhadli sílu otřesů na 6,9.

Ekvádorská agentura pro mimořádné situace, která plní roli ústředny při zvládání pohrom a rizik, oznámila, že v andském městě Cuenca zahynul jeden člověk. Obětí se stal cestující ve vozidle, uvězněný pod sutinami domu.

Ekvádor zasáhlo zemětřesení o síle 6,7. (18. března 2023)

Další tři lidé přišli o život v pobřežní provincii El Oro. V provinčním středisku Machala se zřítil dvoupatrový dům a v jeho sutinách se ocitl neznámý počet lidí. Práci záchranářů a policistů komplikuje popadané elektrické vedení a výpadek telefonického spojení.

V Guayaquilu úřady oznámily praskliny na budovách a domech. Zdi některých objektů se zřítily. Úřady nařídily uzavřít tři silniční tunely.

Videa sdílená na sociálních sítích ukázala lidi shromažďující se na ulicích přístavu Guayaquil a okolních obcí. Svěřovali, že jim doma padaly různé věci. Aglomerace má asi tři miliony obyvatel.

V Ekvádoru jsou zemětřesení poměrně častá. V roce 2016 zabilo zemětřesení v řidčeji osídlené oblasti země více než 600 lidí, připomněla AP.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!