Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Do Putina v Mariupolu šijí Ukrajinci: Jako zloděj pod rouškou noci, přijel zkontroloval masové hroby

Aktualizováno -
19. března 2023
17:35
Autor: šim, DVL, ČTK - 
19. března 2023
06:08

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované ukrajinské město Mariupol. Ukrajinci si z jeh cesty utahují - do Mariupolu dle nich dorazil jako zloděj pod roušou noci, Zelenského poradce Podoljak pak uvedl, že se Putin vydal na kontrolu masových hrobů. Objevily se také divoké spekulace o tom, jestli se jednalo o skutečného Putina a nebo jeho dvojníka, napsal deník Daily Mail.

Do strategického přístavu, který Rusko po tuhých bojích ovládlo loni v květnu, přiletěl ruský prezident Vladimir Putin vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Tiskové oddělení Kremlu o Putinově cestě informovalo dnes ráno a návštěvu do Mariupolu označilo za „pracovní cestu“, na které si ruský prezident prohlédl několik čtvrtí města, bavil se s místními obyvateli a také navštívil jednu rodinu v jejím domově. Podle prezidentova mluvčího šlo o spontánní rozhodnutí, které nebylo v plánu.

Ukrajinci: Putin pod rouškou noci jako zloděj

„Zločinci se vždy vracejí na místo svých zločinů. Organizátor vražd tisíců mariupolských rodin přijel obdivovat ruiny a masové hroby,“ napsal k Putinově návštěvě Mariupolu na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Putinovi zároveň vyčetl cynismus a to, že ho netrápí výčitky svědomí.

Ukrajinské ministerstvo obrany na twitteru napsalo, že se Putin přikradl do Mariupolu jako zloděj pod rouškou noci: je to bezpečnější a temnota mu také umožňuje zvýraznit to, co chce ukázat. Město, zcela zničené jeho armádou, a několik přeživších obyvatel udržuje daleko od zvědavých očí, napsalo ukrajinské ministerstvo.

Pochybnosti a podivné video

Po několika hodinách od oznámení návštěvy se ve státních médiích objevilo video s Putinem v Mariupolu, které ukrajinská média označila za podivné a vyjádřila o celé návštěvě pochybnosti. Podle serveru Vjorstka ale záběry skutečně zachycují sídliště Něvskij, které bylo dokončeno loni v říjnu.

Za volantem a bez konvoje

Po Mariupolu se Putin podle mluvčího Dmitrije Peskova přemisťoval v autě, které sám řídil, nedoprovázel jej žádný konvoj. V boji vážně poničeném Mariupolu, který měl před válkou téměř 450 000 obyvatel, si v doprovodu vicepremiéra Marata Chusnullina prohlédl i budovu filharmonie, která však nemá nic společného s místním divadlem.

V mariupolském divadle po loňském náletu ruských sil zahynuly podle Kyjeva stovky lidí, ačkoliv před divadlem byl kvůli bombardování velký bílý nápis „DĚTI“. Původní zprávy hovořily o tom, že Putin zavítal nyní i tam.

Ukrajinské úřady zřídily mariupolskou filharmonii v někdejším domě kultury jako protiváhu k budově filharmonie v Doněcku, ovládnutém proruskými separatisty. V bojích téměř neutrpěla.

Podle původního záměru ruských okupantů se v ní měl konat soudní proces s ukrajinskými obránci Mariupolu. Soud se však nekonal, protože Putin přikázal zajaté vojáky z pluku Azov vyměnit za ukrajinského oligarchu Dmitrije Medvedčuka, uvedla na svém webu ruská redakce BBC.

Poprvé v Donbasu od roku 2014

Podle agentury TASS to nyní v případě Putina byla jeho první návštěva Donbasu, o který se bojuje také od roku 2014.

Ruský vicepremiér Marat Chusnullin v neděli pro státní agenturu RIA řekl, že Rusko je v Mariupolu, aby tam už zůstalo. Řekl, že vláda doufá, že rekonstrukci zničeného centra města dokončí do konce roku. Napsal o tom deník Daily Mail„Lidé se začali vracet. Když viděli, že probíhá rekonstrukce, lidé se začali aktivně vracet,“ řekl Chusnullin agentuře RIA.

Byl to dvojník?

Kolem Putinovy návštěvy v Mariupolu se ozhořely i další spekulace. Dokonce se objevila tvrzení, obdobná jako v minulosti - že Putin vyslal na cestu do oblasti, ovládané Rusy, pro jistotu dvojníka.

Putin na záběrech hovoří s obyvateli a byla mu předložena zpráva o rekonstrukčních pracích ve městě. Není ale jasné, kdo jsou natočení lidé a zda jsou skutečnými občany Ukrajiny.

Putin projížděl ulicemi Mariupolu, zatímco jeho vicepremiér Chusnullin na záběrech z kanálu Zvezda vlastněného ministerstvem obrany poukazoval na opravy provedené Rusy. 

„Jak vidíte, silnice jsme víceméně opravili,“ řekl Khusnullin, zatímco se objevilo tvrzení, že mnoho peněz daňových poplatníků určených pro Mariupol bylo ukradeno. „Dobré,“ odpověděl Putin, přestože byla velká tma. 

Místopředseda vlády dále uvedl: „Uvidíte po své levici dobrý nový semafor a zahradu. Spustili jsme městskou hromadnou dopravu. 110 autobusů funguje a pokud bude vše v pořádku, chceme do léta spustit první tramvaje. Tramvajové tratě se opravují, tramvaje máme.“ 

Ve videu se Putin rovněž ptá lidí, zda se jim líbí budovy, o kterých Rusové tvrdí, že je postavili. Státní tisková agentura TASS uvedla: „Prezident hovořil s obyvateli Něvského okresu a navštívil byt na pozvání rodiny, která tam žije.“

Kreml uvedl, že vicepremiér informoval Putina o „výstavbě nových obytných čtvrtí, sociálních a vzdělávacích zařízení, inženýrské infrastruktury a lékařských středisek“.

Putin do Mariupolu zamířil po návštěvě Krymu. V krymské metropoli Sevastopolu si Putin v sobotu prohlédl nově otevřenou školu umění a dětské volnočasové centrum.

Skutečnost, že se ukázal právě na těchto místech, lze podle agentury AP vnímat jako snahu odpovědět na krok Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na něj v pátek vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Putin nyní podle agentury TASS zavítal také do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, který velí ruským silám na Ukrajině.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...
18:36
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

„Informoval jsem předsedu Johnsona o situaci na bojišti, konkrétně o dramatickém nárůstu ruského vzdušného teroru,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident. „Jen minulý týden bylo vypuštěno na ukrajinská města a komunity 190 střel, 140 dronů Šáhed a 700 řízených leteckých bomb. Největší ukrajinská vodní elektrárna je mimo provoz. V této situaci je zásadní, aby americká pomoc Ukrajině rychle prošla v Kongresu,“ doplnil.

17:50
Dnes

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě ruská policie zatýká lidi za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to dnes zpravodajský server Meduza, který působí z lotyšského exilu. Za „schvalování terorismu“ jim v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi. Mezi nejméně šesti

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa