Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Hradec chce po pěti letech znovu do semifinále, Sparta v repríze bitvy o titul vyzve Třinec

Poprvé zasáhnou do letošních vyřazovacích bojů hokejisté Hradce Králové. Jejich soupeřem bude Liberec, tedy tým, s nímž se dlouho přetahovali o čtvrté místo a přímý postup do čtvrtfinále. Reprízu loňské finálové bitvy nabídne měření sil mezi Spartou a Třincem. Přímý přenos utkání Hradec Králové – Liberec sledujte od 16:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Dostihy Hradce Králové a Liberce o čtvrté místo poutaly pozornost až do závěrečného kola. Východočeši nakonec nastřádali o bod víc.

Do čtvrtfinále, v němž ztroskotali už třikrát za sebou a vyhráli v těchto sériích jedno utkání ze 13, jim to ale nezaručuje vůbec nic.

Před dvěma lety vystavil Hradci stopku právě Liberec (4:0 na zápasy), loni překvapivě Mladá Boleslav.

"Základní část byla jedna soutěž. Jak jsme připravení a v čem jsme se poučili z loňska, to ukáže až samotné play-off. Ten tým se oproti loňsku trošku obměnil, máme tu ctižádostivé kluky, kteří budou mít vůli po vítězství. Snad půjdeme konečně dál," přál si kouč Tomáš Martinec.

Nejbližšího soupeře ocenil za sérii předkola s Plzní. "Před Libercem máme obrovský respekt za to, jak dokázal otočit pátý zápas proti Plzni a ještě postoupit. Celá ta série byla úžasná a inspirující. Všechny ty zápasy měly obrovské tempo. Liberec zase ukázal, jak je silný a zkušený tým na play-off, plný velkých individualit," řekl Martinec.

Tuší, že soupeř bude díky předkolu o něco lépe rozehraný. "Pro nás bude důležité do toho po té pauze co možná nejlépe a nejdříve zpátky naskočit. Bude důležité zvládnout emoce, protože ta disciplína bude rozhodovat. Komu se to podaří, ten může být úspěšný. Chceme se soustředit jen na naši hru," konstatoval Martinec.

Liberec nálepku favorita přenechává soupeři. "Budeme nachystaní, moc se na tu sérii těším. S Hradcem to je vždy hodně těžké a vyhecované. Už jsme je dokázali porazit. Samozřejmě Hradec je favorit, ale očekávám další hodně vyrovnanou sérii," řekl trenér Patrik Augusta.

"Abych řekl pravdu, tak mi připadá, že hrajeme s Hradcem pořád. Máme je v play-off snad každou sezonu. Ještě pak Spartu a máme to kompletní," pousmál se brankář Petr Kváča při dotazu na dalšího soka.

"Ale jak jsem řekl už před sérií s Plzní: pokud chceme dojít co nejdál, musíme porazit každého, ať stojí na druhé straně kdokoliv. Musíme do toho jít s pokorou, být vděční za to, že se nám povedlo přejít přes Plzeň, a prostě bojovat," doplnil Kváča.

Sparta má Ocelářům co vracet. Vládnou nepřetržitě od sezony 2018/19 a stihli za tu dobu dobýt tři tituly. Loni se Pražané vraceli do metropole za stavu 1:1 na zápasy, ale do vedení se v sérii nedostali.

I proto čekání na zlato od roku 2007 pokračuje dál. "Zastavit Třinec je výzva pro celý tým. Nejen pro trenéry, ale i pro hráče. Chceme přes něj najít cestu, porazit ho a postoupit do semifinále," uvedl kouč Miloslav Hořava.

Zároveň varoval před sílou soupeře, ačkoliv se Slezané potýkali v základní části s nevyrovnanými výkony a skončili až šestí.

"Jestli si někdo myslí, že měli v základní části problémy a budou tak slabší... Nebudou. Budou ohromně silní. Nechci říct, že jsou největší favorit, ale jsou silný tým. Jsou ohromně sebevědomí, protože ví, že play-off vždycky hráli výborně, což je pro tým důležité," řekl Hořava.

"Jsme natěšení, cítíme se dobře, dobře jsme potrénovali. Je cítit výborná energie. Respektujeme sílu každého soupeře, ale jsme zdravě sebevědomí," prohlásil útočník Miroslav Forman, který je s klubem dlouhodobě spjatý, ale dosud se titulu se Spartou nedočkal.

"Cíl je jasný, mluvit o něm nebudu. Nikdo, kdo udělá play-off, do toho nejde s tím, že postoupí do semifinále a má hotovo, to určitě ne. Všichni víme, co chceme. Motivace vyhrát je obrovská," konstatoval Forman.

Třinec už v sérii předkola proti Litvínovu (3:0 na zápasy) jasně ukázal, že recept na úspěch rozhodně nezapomněl.

"Naši hráči mají svou vlastní zkušenost. Když si vezmete zpátky několik extraligových mistrů, všichni hráli dobrou obrannou hru. Tituly se nevyhrávají útočným systémem, vyhrává je kvalitní a dobrá obrana," prohlásil trenér Zdeněk Moták.

Očekává velmi těžkou sérii. "Sparta je klub, který získal 99 bodů v základní části, skončili na třetím místě. Zároveň je to ale společensky, kulturně a hlavně sportovně velká událost. Uděláme všechno pro to, abychom na Spartu byli co nejlépe připraveni," řekl Moták.

Podobně jako Motáka pojí minulost se Spartou i kapitána Petra Vránu. "Sparta po výměně trenéra začala hrát výborně a mám dojem, že neprohráli moc zápasů. Všichni víme, že do týmu zase investovali, přivedli kvalitní hráče a mají vyrovnaný mančaft," řekl Vrána.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články