Hlavní obsah

Český dobrovolník na Donbasu byl vážně raněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na ukrajinském Donbasu utrpěl zranění český dobrovolník, který pomáhá s  ošetřováním vojáků raněných v boji. Podle organizace Phoenix ho zasáhl šrapnel. Poranění jsou podle ní vážná.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják jedoucí v bojovém vozidel pěchoty BMP-2 na Donbasu

Článek

„Jeden z našich statečných mediků-dobrovolníků byl na Donbasu zasažen šrapnelem. Momentálně je jeho stav stabilizovaný, ale situace je vážná a nelze předjímat další vývoj. Děláme vše, co je v našich silách, aby se mohl brzy vrátit do vlasti. S ohledem na citlivost situace nebudeme o jeho stavu do odvolání poskytovat další informace,“ uvedl Phoenix na Facebooku.

České ministerstvo zahraničí je v kontaktu s blízkými zraněného dobrovolníka. „Jeho aktuální zdravotní stav neumožňuje převoz do ČR. Podrobnosti sdělovat nebudeme,“ sdělil mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Projekt Phoenix se věnuje pomoci v oblastech konfliktu již rok. „S každou misí naši dobrovolníci riskují zranění, nebo i život. Jsme si plně vědomi rizik, ale i toho, jak je naše pomoc potřebná,“ uvedla organizace s tím, že prosí o respektování soukromí v této těžké situaci.

Ondřej z Phoenixu v rozhovoru pro Českou televizi doplnil, že raněný patří k důležitým členům týmu: „Jenom za poslední výjezd on sám zachránil 25 lidí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám