Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Českého medika na Donbase vážně zranil šrapnel, převoz domů zatím možný není

ilustrační snímek foto: Reuters

Na Donbase šrapnel vážně zranil českého dobrovolníka, který v rámci projektu Phoenix pomáhá na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě. Jeho stav je podle nich stabilizovaný, zranění jsou ale vážná. Podle českého ministerstva zahraničí jeho převoz do vlasti ale není kvůli stavu zraněného aktuálně možný.
  8:33aktualizováno  11:41

„Jeden z našich statečných mediků-dobrovolníků byl na Donbase zasažen šrapnelem. Momentálně je jeho stav stabilizovaný, ale situace je vážná a nelze předjímat další vývoj. Děláme vše, co je v našich silách, aby se mohl brzy vrátit do vlasti,“ napsali představitelé projektu. S ohledem na citlivost situace nebudou o jeho stavu zatím poskytovat další informace.

České ministerstvo zahraničí je v kontaktu s blízkými zraněného dobrovolníka. „Jeho aktuální zdravotní stav neumožňuje převoz do ČR. Podrobnosti sdělovat nebudeme,“ řekl ČTK mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

„S každou misí naši dobrovolníci riskují zranění, nebo i život. Jsme si plně vědomi rizik, ale i toho, jak je naše pomoc potřebná,“ poznamenali zástupci Phoenixu na Facebooku. Poděkovali za projevenou podporu a požádali o respektování soukromí.

Mluvčí organizace v České televizi řekl, že zraněný dobrovolník pomáhal při evakuaci jednoho ze zraněných.

„V rámci toho bohužel došlo k zásahu dělostřelectvem, načež byl zasažen šrapnelem,“ uvedl a dodal, že poranění jsou relativně vážná. Zraněný patří k důležitým členům týmu, jen za poslední výjezd zachránil 25 lidí, dodal mluvčí.

Čeští medici v rámci projektu Phoenix na východě Ukrajiny, kterou loni v únoru napadlo Rusko, vojáky vyučují zdravovědu a sami na frontové linii zraněné převážejí.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...