Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Putin navštívil okupovaný Mariupol. Na „pracovní cestu“ přiletěl vrtulníkem

Svět

  8:33aktualizováno  15:53
Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupovaný ukrajinský Mariupol. Do strategického přístavu, který Rusko ovládlo loni v květnu, přiletěl vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil anektovaný poloostrov Krym. Podle agentury TASS poté zamířil do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska.

Tiskové oddělení Kremlu návštěvu Mariupolu označilo za „pracovní cestu“, během níž si ruský prezident prohlédl několik čtvrtí města a bavil se s místními obyvateli a také navštívil jednu rodinu v jejím domově. Podle prezidentova mluvčího šlo o spontánní rozhodnutí, které nebylo v plánu. Podle agentury TASS to byla Putinova první návštěva Donbasu, o který se bojuje od roku 2014.

Je to vůbec poprvé, co Putin navštívil okupovaná území, která se loni v září rozhodl v rozporu s mezinárodním právem připojit k Rusku. Západní média připomínají, že ruský prezident coby vrchní velitel ozbrojených sil se tak dostal zatím nejblíže k frontě, kterou až dosud nikdy nenavštívil.

Po Mariupolu se Putin podle mluvčího Dmitrije Peskova přemisťoval v autě, které sám řídil, nedoprovázel jej žádný konvoj. V boji vážně poničeném Mariupolu, který měl před válkou téměř 450 tisíc obyvatel, si v doprovodu vicepremiéra Marata Chusnullina prohlédl i budovu filharmonie, která však nemá nic společného s místním divadlem. V něm po loňském náletu ruských sil zahynuly podle Kyjeva stovky lidí.

18. března 2022

Ukrajinské úřady zřídily mariupolskou filharmonii v někdejším domě kultury jako protiváhu k budově filharmonie v Doněcku, ovládnutém proruskými separatisty. V bojích téměř neutrpěla. Podle původního záměru ruských okupantů se v ní měl konat soudní proces s ukrajinskými obránci Mariupolu. Soud se však nekonal, protože Putin přikázal zajaté vojáky z pluku Azov vyměnit za ukrajinského oligarchu Dmitrije Medvedčuka, uvedla na svém webu ruská redakce BBC.

Po několika hodinách od oznámení návštěvy se ve státních médiích objevilo video s Putinem v Mariupolu, které ukrajinská média označila za podivné a vyjádřila o celé návštěvě pochybnosti. Podle serveru Vjorstka ale záběry skutečně zachycují sídliště Něvskij, které bylo dokončeno loni v říjnu.

Odpověď na zatykač

V krymské metropoli Sevastopolu si Putin v sobotu prohlédl nově otevřenou školu umění a dětské volnočasové centrum. Skutečnost, že se ukázal právě na těchto místech, lze podle agentury AP vnímat jako snahu odpovědět na krok Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na něj v pátek vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území, a to i z Mariupolu, do Ruska.

Cesta předcházela třídenní návštěvě čínského vůdce Si Ťin-pchinga v Rusku, která začíná v pondělí a bude první od vypuknutí války na Ukrajině. Podle AP se očekává, že čínský prezident poskytne Putinovi významnou diplomatickou podporu v jeho konfrontaci se Západem.

„Číně je vcelku naprosto jedno, zda fronta prochází o 100 kilometrů více na západ či 100 kilometrů na východ a čí vlajka vlaje nad Bachmutem. Pro Čínu je důležité, aby válka nevedla ke zhroucení nynějšího režimu v Rusku a nevedla k ustanovení prodemokratické a prozápadní vlády v Moskvě. Vzhledem k tomu, že je to zatím málo pravděpodobné, nemá pro Peking smysl podnikat nějaké rázné kroky,“ řekl BBC Alexandr Gabujev z Carnegieho nadace pro mezinárodní mír.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...