Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pád bankovního giganta Credit Suisse: Slavnou banku převezme její rival UBS za 73 miliard korun!

Aktualizováno -
19. března 2023
23:28
Autor: ČTK, simao - 
19. března 2023
10:01

Největší švýcarská banka UBS převezme svého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci švýcarské vlády, centrální banky a regulačních úřadů. Jde o jednu z největších transakci v bankovním sektoru za desítky let. UBS za ni zaplatí asi tři miliardy franků (téměř 73 miliard Kč). Co stálo za problémy Credit Suisse? Banka doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z tohoto týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady.

  • Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci svého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém.
  • Slavná švýcarská banka Credit Suisse měla za rok 2022 čistou ztrátu 7,29 miliardy franků (177,7 miliardy Kč).
  • Banka vznikla v roce 1856. Patří k největším správcům majetku na světě, služby poskytuje především bohatým jednotlivcům a je považována za jednu z třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. 
  • Credit Suisse utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang.
  • Švýcarsko v případě, že by se nedohodlo s UBS, zvažovalo i zestátnění padlého bankovního titána, upozorňovala agentura Bloomberg.
  • UBS zaplatí za svého dlouholetého rivala Credit Suisse asi tři miliardy franků (téměř 73 miliard Kč).
  • UBS uvedla, že je zatím brzy spekulovat o tom, kolik lidí v souvislosti s transakcí přijde o práci. Informované zdroje dosud uváděly, že může zaniknout 9 000 až 10 000 pracovních míst.

Tento víkend se ve Švýcarsku konala mimořádná jednání o osudu Credit Suisse Group AG - finanční instituce, jež vznikla před 167 lety. Jak napsala agentura Bloomberg, jde o „dramatický pád titána všemocného švýcarského bankovnictví“.

Vláda a regulační orgány intenzivně jednaly o návrhu, aby banku, případně alespoň některé její části, převzal její úhlavní rival, kterým je největší švýcarská banka UBS. Tak se také stane.

Prezident Švýcarska: Následky by byly nepředstavitelné

„Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci,“ uvedla centrální banka.

Švýcarský prezident Alain Berset řekl, že zachránit Credit Suisse tak, aby přežila bez pomoci jiné banky, už kvůli ztrátě důvěry nebylo možné. „Nekontrolovaný pád Credit Suisse by vedl k nepředstavitelným následkům pro naši zemi i pro mezinárodní finanční systém,“ řekl švýcarský prezident.

Podle ministerstva financí je zvolené řešení nejméně bolestivé pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky, než by byla jiná varianta.

Video  Záběr z dronu: Londýnská finanční čtvrť se slavnou bankou Credit Suisse, kterou přebere rival UBS  - Reuters
Video se připravuje ...

„Vítáme dnešní oznámení, že švýcarské úřady podpoří finanční stabilitu,“ uvedli ve společném prohlášení šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell a ministryně financí Janet Yellenová. Snahu podpořit finanční stabilitu ocenila i britská centrální banka.

Lagardeová očekává zklidnění trhů

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová uvedla, že ECB je připravena podpořit banky z eurozóny, ale po záchraně Credit Suisse předpokládá, že trhy se zklidní.

„Soubor našich nástrojů pro měnovou politiku je plně vybaven k tomu, aby finanční systém eurozóny podpořil v případě potřeby likviditou a zachoval hladkou transmisi měnové politiky,“ uvedla Lagardeová.

Banky v eurozóně jsou podle ní dostatečně odolné a dobře kapitálově vybavené. ECB a Fed krátce nato uvedly, že centrální banky ekonomicky vyspělých zemí G7 a Švýcarska se dohodly na koordinované intervenci, aby na devizových trzích v nadcházejících dnech usnadnily přístup k dolarům.

2,4 bilionu korun od centrální banky

Jednání ve Švýcarsku se tento víkend vedla především o podmínkách, za nichž bude UBS ochotna banku v problémech zachránit. Na posílení likvidity centrální banka poskytne až 100 miliard franků (2,4 bilionu Kč). 

Švýcarská vláda projevovala eminentní zájem na tom, aby se krize důvěry nerozšířila do celého bankovního sektoru, na kterém je Švýcarsko závislé.

Managementu UBS se podle zdrojů do převzetí Credit Suisse příliš nechtělo, vláda ale podle nich na tento způsob řešení tlačila. V ohrožení je však nyní údajně kolem 10 000 pracovních míst.

Za poslední rok akcie Credit Suisse ztratily téměř tři čtvrtiny své hodnoty a propadly se na historická minima. Tento týden ve středu se propadly až o 30 procent. Její největší investor, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNP), už kvůli regulačním omezením nemohl nakupovat další akcie Credit Suisse.

Banka poskytuje služby v oblasti investičního bankovnictví, privátního bankovnictví, správy aktiv a sdílených služeb. Je známá přísným bankovním tajemstvím a zachováváním důvěrnosti informací o klientech. Její pověsti ale ublížila řada skandálů.

Historický gigant padl

Původně byla Credit Suisse založena v roce 1856 pod názvem Schweizerische Kreditanstalt (Swiss Credit Institution) za účelem financování rozvoje švýcarské železnice a evropského železničního systému.

Zakladatelem byl švýcarský politik, podnikatel a průkopník železnice Alfred Escher (1819-1882). S ohledem na konkurenci se kolem roku 1900 začala přeorientovávat na klasické bankovnictví.

Banka sídlí v Curychu a zaměstnává přes 50 000 lidí. V 80. letech vytvořila společný podnik s americkou investiční bankou First Boston, ve kterém kdysi pracoval například finančník Zdeněk Bakala, který byl v letech 1991-1994 generálním ředitelem pobočky Credit Suisse First Boston Czechoslovakia v Praze. Společný podnik později v rámci reorganizace zanikl.

Od 90. let pohltila banka Credit Suisse řadu konkurentů. S jejími akciemi se obchoduje na burzách v Curychu a New Yorku. Kromě Saudi National Bank patří k největším jednotlivým akcionářům Qatar Holding, Olayan Group, původně založená v Saúdské Arábii, která má nyní sídlo v Lichtenštejnsku, a pak americká investiční společnost BlackRock.

Švýcarské regulační orgány se snažily předložit řešení pro Credit Suisse dříve, než se v pondělí ráno začne obchodovat na burzách v Asii. Objevily se obavy, že pokud by se záležitost nevyřešila ani do té doby, zavládne na trzích nervozita a hlavní akciové indexy prudce oslabí. To by znamenalo ekonomické ztráty pro jednotlivce, firmy i vlády.

Nejistá doba

Letité problémy Credit Suisse eskalovaly v době, kdy se do potíží dostaly některé banky ve Spojených státech. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se rozhodla, že své vklady z amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank dostanou zpět všichni vkladatelé nad rámec zákonného pojištění.

Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě a je považována za jednu z třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. Z toho důvodu jednání ve Švýcarsku s napětím sledují také regulační orgány v Británii, Německu, Spojených státech a dalších velkých zemích.

Bankroty fondů

Poslední roky přitom byly pro Credit Suisse složité. 8. března 2021 britská společnost Greensill, jejíž fondy spravovala Credit Suisse, požádala o ochranu před věřiteli. Greensill byla hlavním věřitelem britské společnosti GFG Alliance, jež byla mateřskou firmou oceláren Liberty Steel, která působí i v České republice.

Credit Suisse musela kvůli tomu mimo jiné uzavřít fondy, v nichž bylo asi deset miliard dolarů (225 miliard Kč) a které sloužily k financování různých částí dodavatelského řetězce.

Další problémy přišly 26. března 2021, kdy se zhroutil americký fond Archegos. Za jeho pádem stály sázky na akcie některých mediálních společností financované penězi vypůjčenými od makléřských firem. Credit Suisse opět patřila mezi zasažené banky, které pro fond vykonávaly makléřské služby.

Banka kvůli tomu musela odepsat 4,4 miliardy švýcarských franků (107 miliard Kč). Švýcarský finanční regulátor FINMA později uvedl, že začal banku Credit Suisse vyšetřovat „v kontextu výrazných ztrát plynoucích z obchodních vztahů s americkým hedgeovým fondem Archegos“.

Skandál kolem gangů

27. června 2022 švýcarský federální trestní soud shledal banku Credit Suisse a její bývalou zaměstnankyni vinnými z nedostatečného postupu proti praní špinavých peněz. Bance vyměřil pokutu dva miliony švýcarských franků (48,7 milionu Kč).

Soud posuzoval, zda Credit Suisse a její bývalá zaměstnankyně učinily dostatečné kroky k tomu, aby zabránily domnělému bulharskému gangu obchodníků s kokainem legalizovat v letech 2004 až 2008 prostřednictvím banky peníze z trestné činnosti.

Překotné dny roku 2023, které vedly k pádu Credit Suisse

  • 9. února 2023 - Credit Suisse oznámila, že za rok 2022 měla čistou ztrátu 7,29 miliardy franků (177,7 miliardy Kč), což je nejhorší výsledek od globální finanční krize z roku 2008. Skandály a vysoké ztráty vedly k nebývalému množství výběrů klientských vkladů. Za rok 2021 měla banka ztrátu 1,65 miliardy franků, měla tak za sebou druhý rok v červených číslech.
  • 14. března 2023 - Credit Suisse oznámila, že zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky a že podnikne kroky k nápravě neúčinných kontrolních postupů, kterými se řídí při sestavování svých finančních výkazů.
  • 15. března 2023 - Akcie Credit Suisse prudce klesly, ztrácely asi 30 procent a dostaly se na rekordní minimum. Důvodem bylo vyjádření největšího investora Credit Suisse, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNB).
  • Předseda správní rady SNB Amar Chudajrí v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že SNB nemůže poskytnout švýcarské bance další pomoc, protože pokud by dál nakupovala akcie Credit Suisse, dostala by se se svým podílem nad hranici deseti procent. „Je to regulatorní záležitost,“ řekl. Saúdskoarabská banka nyní v Credit Suisse vlastní 9,88 procenta akcií.
  • 16. března 2023 - Credit Suisse oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč). Centrální banka slíbenou pomoc později potvrdila.
  • 18. března 2023 - Největší švýcarská banka UBS požádala švýcarskou vládu o podporu v případě převzetí svého konkurenta Credit Suisse. UBS by podle listu Financial Times (FT) stála o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři a švýcarská vláda podle informací FT připravovala krizová opatření pro urychlení procesu.
  • 19. března 2023 - Úřady ve Švýcarsku pokračovaly v jednání o záchraně Credit Suisse. Tu nakonec převezme její hlavní domácí rival UBS.

UBS má mezi klienty polovinu světových miliardářů

UBS, která přeírá Credit Suisse, je největší švýcarskou bankou, sídlo má v Curychu. Působí v pěti segmentech finančnictví - osobní bankovnictví, správa majetku, firemní a institucionální klienti, investiční bankovnictví a správa aktiv.

Služby UBS jsou známé přísnou důvěrností mezi bankou a klientem a kulturou bankovního tajemství. Podle vlastních údajů spravuje největší objem soukromého majetku na světě a mezi své klienty počítá přibližně polovinu světových miliardářů.

Částečně kvůli svému bankovnímu tajemství se ocitla v minulosti v centru mnoha vyšetřování daňových úniků, která prováděly americké, francouzské, německé, izraelské a belgické úřady. V některých případech banka dostala pokutu.

Logo se třemi klíči

Banka patří do skupiny asi 30 velkých bank, které Rada pro finanční stabilitu (FSB) zařadila mezi systémově významné finanční instituce. Podléhá tak zvláštnímu dohledu a přísnějším požadavkům na kapitálovou přiměřenost. Seznam vznikl v reakci na finanční krizi, která vypukla v roce 2008.

Předchůdkyně banky byla založena v roce 1862 jako Banka ve Winterthuru. V roce 1912 se Bank of Winterthur spojila s Toggenburger Bank a vznikla Union Bank of Switzerland (UBS). Od roku 1937 používá známé logo se třemi klíči, které znamenají důvěru, bezpečnost a diskrétnost.

Švýcarská banka UBS Švýcarská banka UBS | Reuters

Po druhé světové válce pohltila řadu svých konkurentů. Současná banka vznikla v roce 1998 spojením UBS a Swiss Bank Corporation (SBC; založena v roce 1872). K nejvýraznějším akvizicím patřilo pohlcení investiční banky Warburg ze strany SBC nebo makléřské společnosti PaineWebber Group společností UBS.

Zaměstnává 73 tisíc lidí

Působí v 50 zemích světa a po celém světě zaměstnává 73 000 lidí. S jejími akciemi se obchoduje na burzách v Curychu a New Yorku. K největším jednotlivým akcionářům patří americké investiční fondy Dodge & Cox nebo Massachusetts Financial Services.

UBS loni zvýšila čistý zisk na 7,6 miliardy dolarů ze 7,46 miliardy v roce předchozím. Byl to nejlepší výsledek od roku 2006. Tržby loni činily 34,6 miliardy dolarů proti tržbám 35,4 miliardy USD v roce 2021.

jasnavolba ( 20. března 2023 12:23 )

lidé začínají vybírat ve velkém uspory s bank známá v praze už lidé rabuji banky dostali informace že do pátku bude obroský bankovní pruser.

Jirik-ta ( 19. března 2023 20:45 )

Padaji banky, něco si přej. fyjala se za ně zaručí a frčíme dál. 🧣👔😜

sekebo ( 19. března 2023 17:41 )

Švýcaři si hrají na neutralitu, ale poskytují peněžní anonymní azyl největším gaunerům světa od ruských oligarchů, přes členy narko-gangů, po 2. světové náckům, různým tunelářům a podobné havěti. A protože si to nechtějí rozházet s ruskými oligarchy, včetně Putlera, tak zakázali vývoz své munice na Ukrajinu. Když jsou tak neutrální, tak by všechny státy Nato měly zakázat nákup jakéhokoliv jejich zbrojního materiálu ze Švýcarska. Zemi mají krásnou, ale jsou to farizejové.

Th0r_z_h0r ( 19. března 2023 16:50 )

Nj, uz toho Putina trestame. Inflace, krachy bank a firem, pata kolona v podobe tzv. Ukrajincu,... Jen tak dal. Ukrajici rezali nasim predkum hlavy na Volyni, ukradli nam Masarykovo Podkarpati a hovezi hlavy jim posilaj penize, to hlavou nevymyslis

http­s://ct­24.ces­kate­levi­ze.cz­/veda/­3228296-pred-75-lety-se-ceskoslovensko-rozloucilo-s-podkarpatskem-oblast-se-vratila-ukrajine-k

Zobrazit celou diskusi