12. den v Indian Wells: Poznáme nové šampiony. Finále obstarají Alcaraz s Medveděvem a Sabalenková s Rybakinovou

19. 3. 2023, 12:45
Previews 49
V rámci 12. hracího dne letošního ročníku BNP Paribas Open poznáme zbrusu nové šampiony "pátého grandslamu". Carlos Alcaraz, který se v případě triumfu vrátí na post světové jedničky, se ve finále utká s 19 zápasů neporaženým Daniilem Medveděvem. Ženský souboj o titul nabídne reprízu lednového finále Australian Open mezi Arynou Sabalenkovou a Jelenou Rybakinovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále žen •
Rybakinová (10-Kaz.) - Sabalenková (2-) | PREVIEW LS | Stadium 1 (21:00 SEČ)
• Finále mužů •
Alcaraz (1-Šp.) - Medveděv (5-) | PREVIEW LS | Stadium 1 (23:59 SEČ)


• Finále žen •
Jelena Rybakinová (10.) - Aryna Sabalenková (2.) | Stadium 1 (21:00 SEČ)
Ženská část letošního ročníku BNP Paribas Open vyvrcholí reprízou lednového finále Australian Open mezi Jelenou Rybakinovou a Arynou Sabalenkovou. Druhá jmenovaná vyhrála všechny čtyři předchozí souboje, pokaždé ve třech setech a nedávno v Melbourne Parku poprvé po obratu.

Třiadvacetiletá Rybakinová se už před pár dny stala první zástupkyní Kazachstánu v semifinále podniků WTA 1000. Ve finálových duelech se moskevské rodačce nedaří, 11 účastí v závěrečném kole přetavila v jen tři tituly, ten poslední slavila loni ve Wimbledonu. Poté neuspěla proti Kateřině Siniakové v Portoroži ani Sabalenkové na Australian Open. Singlové finále si na americkém kontinentu zahraje poprvé, v těch na tvrdém povrchu uspěla pouze v jednom z osmi případů.

Čtyřiadvacetiletá Sabalenková je naopak v pozitivních číslech ve finále celkově (12-8) i na betonech (11-3). Ve finále ve Spojených státech má ovšem negativní úspěšnost (1-2). V probíhající sezoně bojovala o titul dvakrát, v Adelaide přehrála Lindu Noskovou a v Melbourne Parku právě Rybakinovou. Na WTA 1000 naposledy triumfovala předloni v Madridu a vyhrála všechna čtyři finále. Rodačka z Minsku je třetí běloruskou finalistkou této akce, a to po Nataše Zverevové (1995) a Viktorii Azarenkové (triumfy 2012 a 2016).

Rybakinová v pondělí vylepší své žebříčkové maximum, nejhůře bude osmá a v případě triumfu si ještě o jednu příčku polepší. Sabalenková zůstane bez ohledu na výsledek finále na druhém místě a může ještě snížit náskok světové jedničky Igy Šwiatekové.

Sabalenková na Rybakinovou umí, ačkoli ve všech čtyřech střetnutích potřebovala všechny tři sety a jejich nedávný souboj na Australian Open byl opravdu těsný. Bělorusce hraje do karet i podstatně lepší bilance ve finále, na WTA 1000 dokonce stoprocentní. S velkými zápasy má přece jen více zkušeností než o rok mladší soupeřka, letos hraje fantasticky a mohla klidně být stále neporažená. Rybakinová určitě není bez šance, ale favoritkou je zaslouženě světová dvojka.

Tip na vítězku: Aryna Sabalenková

Aktuální forma
Rybakinová loni senzačně ovládla Wimbledon, ale po zisku prvního grandslamového titulu se i kvůli nulovému bodovému přídavku do žebříčku dlouho trápila. O to překvapivější byl její postup až do finále letošního Australian Open, kde vyřadila mimo jiné #1 Igu Šwiatekovou, loňskou finalistku Danielle Collinsovou a dvojnásobnou šampionku Viktorii Azarenkovou. V Abú Zabí vypadla ve čtvrtfinále s Beatriz Haddadovou Maiaovou a v Dubaji nenastoupila k osmifinále.

Cesta turnajem
V Indian Wells nemusela v úvodních třech duelech ani jednou do rozhodující sady a každým zápasem se zlepšovala. V tom prvním měla velké potíže se Sofií Keninovou, následně přetlačila Paulu Badosaovou a v osmifinále smetla rozjetou Varvaru Gračovovou. Ve čtvrtfinále s Karolínou Muchovou už se "tříseťáku" nevyhnula a mohla klidně prohrát ve dvou setech. V semifinále deklasovala světovou jedničku a obhájkyni titulu Igu Šwiatekovou.

Historie na BNP Paribas Open
Za sebou má dva starty, při předloňském debutu skončila ve druhém kole a v loňském čtvrtfinále nestačila na Marii Sakkariovou.

Jelena Rybakinová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open (F)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (F)
Bilance: 15-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 15-4
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-1 (kariérní 11-14)
Bilance ve finále WTA 1000: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 0-1 (kariérní 3-8)
Grandslamy: Australian Open (F)

Jelena Rybakinová - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
8-2
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Dubaj (OF)
Cesta turnajem: volný los, Keninová (7-6 7-6), (21) Badosaová (6-3 7-5), Gračovová (6-3 6-0), Muchová (7-6 2-6 6-4), (1) Šwiateková (6-2 6-2)

Aktuální forma
Sabalenková se rozjela po slabším období už ve druhé půlce předchozí sezony a v té letošní exceluje. Za sebou má 18 utkání a na kontě jedinou porážku, kterou utrpěla ve čtvrtfinále v Dubaji s Barborou Krejčíkovou (ze stavu 6-0 3-1). Na australském kontinentu dominovala, když bez ztráty setu ovládla silně obsazenou generálku v Adelaide a na Australian Open prohrála v sedmi zápasech jediný set a stala se zbrusu novou grandslamovou šampionkou.

Cesta turnajem
V Indian Wells jí stačila na postup do osmifinále jediná výhra, Jevgeniji Rodinové povolila dva gamy a Lesja Curenková odstoupila. V souboji o čtvrtfinále přetlačila ve třech setech osm zápasů neporaženou Barboru Krejčíkovou a oplatila jí nedávnou porážku z Dubaje. Ve čtvrtfinále smetla domácí teenagerku Cori Gauffovou a šanci nedala ani loňské finalistce Marii Sakkariové v semifinále.

Historie na BNP Paribas Open
Letošní start je jejím celkově čtvrtým, předchozím maximem bylo tři roky staré osmifinále.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open,  Adelaide 1 (T)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open, Adelaide 1 (T)
Bilance: 17-1
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 17-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 3-0 (kariérní 24-24)
Bilance ve finále WTA 1000: 0-0 (kariérní 4-0)
Bilance ve finále: 2-0 (kariérní 12-8)
Grandslamy: Australian Open (T)

Aryna Sabalenková - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
8-3
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Dubaj (ČF)
Cesta turnajem: volný los, Rodinová (6-2 6-0), Curenková (bez boje), (16) Krejčíková (6-3 2-6 6-4), (6) Gauffová (6-4 6-0), (7) Sakkariová (6-2 6-3)


• Finále mužů •
Carlos Alcaraz (2.) - Daniil Medveděv (6.) | Stadium 1 (23:59 SEČ)
Také mužský souboj o titul na letošním BNP Paribas Open rozklíčuje zbrusu nového šampiona turnaje v kalifornské poušti. Ve finále se utkají světová dvojka Carlos Alcaraz, který se v případě vítězství vrátí do čela žebříčku, a 19 zápasů neporažený šestý muž pořadí Daniil Medveděv. Na jediný předchozí souboj došlo předloni ve Wimbledonu a Medveděv ztratil jen sedm gamů.

Devatenáctiletý Alcaraz to má ve finále na nejvyšším okruhu 7-3, letos porazil Camerona Norrieho v Buenos Aires a o týden později s ním i vinou obnoveného zranění prohrál v Rio de Janeiru. Na tvrdých površích (Miami a US Open 2022) i na Masters (Miami a Madrid 2022) se rodákovi z El Palmaru podařilo obě finále vyhrát. V historii BNP Paribas Open najdeme tři španělské šampiony (José Higueras 1983, Álex Corretja 2000 a Rafael Nadal 2007, 2009 a 2013).

Sedmadvacetiletý Medveděv zvládl posledních pět finále a vylepšil si svou finálovou úspěšnost na 18-12. Moskevský rodák posbíral 17 ze svých 18 trofejí na betonech (bilance ve finále 17-9) a na Masters uspěl ve čtyřech ze šesti případů, naposledy předloni v srpnu v Kanadě. V neděli se může stát prvním ruským šampionem úvodního podniku Masters, v minulosti se do finále dostal jen Andrej Česnokov v roce 1992 a prohrál s domácím Michaelem Changem.

Alcaraz se může podruhé stát světovou jedničkou, po Australian Open musel tenisový trůn přenechat Novakovi Djokovičovi a teď z něj může Srba znovu sesadit. Bývalý lídr žebříčku Medveděv bude v pondělním vydání bez ohledu na výsledek finále na pátém místě.

Šance jsou naprosto vyrovnané. Alcaraz do finále prošel o něco suverénněji a na rozdíl od soupeře si nestěžuje na pomalejší beton, možná mu dokonce i vyhovuje. Medveděv se zase veze na vlně 19 výher a určitě o ni nebude chtít přijít zrovna v souboji o titul. Oba aktéři jsou v pozitivních číslech ve finále celkově (Alcaraz 7-3 a Medveděv 18-12) i na Masters (2-0 a 4-2). Nejspíše nás tak čeká velmi dramatické finále, jehož vítěz se dopředu moc predikovat nedá.

Tip na vítěze: Carlos Alcaraz

Aktuální forma
Alcaraz má za sebou životní sezonu, během které se dočkal prvního grandslamového titulu, posbíral celkem pět trofejí a vypracoval se až na post světové jedničky. Kvůli zranění však přišel o debut na Turnaji mistrů i celé australské léto. Do probíhajícího tenisového roku naskočil až v únoru v rámci Golden Swingu, ovládl Buenos Aires a ve finále v Rio de Janeiru zahodil jasný náskok proti Cameronovi Norriemu a obnovil si zranění nohy. Následně vynechal podnik v Acapulku.

Cesta turnajem
V Indian Wells se rozehrál k lepším výkonům, než které předváděl na poslední akci v Rio de Janeiru, a stále neztratil set. Postupně si poradil s Thanasim Kokkinakisem, Tallonem Griekspoorem, Jackem Draperem (skreč), Félixem Augerem-Aliassimem i Jannikem Sinnerem.

Historie na BNP Paribas Open
Při předloňském debutu vypadl už ve druhém kole s Andym Murraym, loni skončil až v semifinále na krajanovi Rafaelovi Nadalovi.

Carlos Alcaraz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Buenos Aires (T);  Rio de Janeiro (F)
Největší úspěchy na venkovních betonech: první turnaj
Bilance: 13-1
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 5-0
Bilance proti hráčům Top 10: 1-0 (kariérní 13-9)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 2-0)
Bilance ve finále: 1-1 (kariérní 7-3)
Grandslamy: Australian Open (-)

Carlos Alcaraz - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
9-2
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: semifinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Kokkinakis (6-3 6-3), (31) Griekspoor (7-6 6-3), Draper (6-2 2-0 skreč), (8) Auger-Aliassime (6-4 6-4), (11) Sinner (7-6 6-3)

Aktuální forma
Medveděv si ještě před měsícem procházel více než roční krizí, která začala po zahození náskoku ve finále loňského Australian Open s Rafaelem Nadalem, dokonce na chvíli vypadl z Top 10 světového hodnocení. V posledním měsíci ovšem zvládl všech 19 zápasů, přemožitele nenašel v rotterdamské hale ani na Blízkém východě v Dauhá a Dubaji.

Cesta turnajem
Na kalifornském Masters nedominuje tak jako na předchozích turnajích. Na dle jeho slov příliš pomalém betonu začal celkem jasnou výhrou nad domácím Brandonem Nakashimou, ale pak ztratil set s trápícím se Iljou Ivaškou a v osmifinále měl namále s Alexanderem Zverevem, který se vrací po zranění. Ve čtvrtfinále si poradil s Alejandrem Davidovichem a v semifinále ve dvou velmi těsných setech s domácím Francesem Tiafoem.

Historie na BNP Paribas Open
V Indian Wells se mu nikdy nedařilo, při předchozích pěti startech byl pouze jednou v osmifinále a už letošní čtvrtfinále bylo jeho novým maximem.

Daniil Medveděv - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dubaj,  Dauhá, Rotterdam (T);  Adelaide 1 (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Dubaj, Dauhá (T); Adelaide 1 (SF)
Bilance: 24-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na venkovních betonech: 19-2
Bilance proti hráčům Top 10: 4-1 (kariérní 33-33)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 4-2)
Bilance ve finále: 3-0 (kariérní 18-12)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Daniil Medveděv - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
11-5
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: 3. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Dauhá (T), Dubaj (T)
Cesta turnajem: volný los, Nakashima (6-4 6-3), Ivaška (6-2 3-6 6-1), (12) Zverev (6-7 7-6 7-5), (23) Davidovich (6-3 7-5), (14) Tiafoe (7-5 7-6)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
Blondie
Ten Carlitův výkon je skoro na žalobu, dyť tam Meddyho masakruje!

Jako úžasný... Fandím teda oběma (u Rusa, natož asi čtyřmetrového, se tomu divím, ale tož), ale moc mě těší, že Alcaraz ukazuje, že loňský rok nebyl žádný výstřelek.
Reagovat
Liverpool22
Carlos hraje super smile a Méďu drtí
Reagovat
Liverpool22
super a gratulace k titulu smile smile smile
Reagovat
zfloyd
oslava vítězství jako blázen smilesmile
Reagovat
Liverpool22
ségra Anna to v hledišti prožívala víc - to je pravda smile
Reagovat
zfloyd
takže nejtěžší soupeřka byla jasně Muška
Reagovat
Liverpool22
smile Ano - Muška potrápila Rybku nejvíc. Teď se Rybka při rozhovoru usmívala jak sluníčko smile, tak snad jsi konečně spokojený smile
Reagovat
zfloyd
smile
Reagovat
Marduch
Jelenka,krásná tečka za víkendemsmile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
zfloyd
no jo Rybka se asi zakousla a už to nepustí smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Mony
No jo Aryno! Asi teď tenisovou královnou nebudeš. To by taky bylo, aby královna byla taková macanda v bombardakach a tilkusmile
Reagovat
zfloyd
děvče krev a mlíko smile
Reagovat
Liverpool22
super a 1.set je doma - v TB neskutečný drama smile
Reagovat
zfloyd
rozhodly dvojchyby
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jaké skóre?smile 2:4 nebo víc?
Reagovat
Liverpool22
víc - jen v TB udělala Aryna snad 2-3 dvojchyby. Celkově to bylo cca 1:10 nebo tak nějak...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
já myslel v tom TBsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
si užívá finále.

Na streamu opět kníkalka s příšerným hlasemsmile Jak kdyby si ve studiu dávala hélium, děs.
Reagovat
Dobry-den
Ten los se na rozdíl od IW vůbec nepoved. smile

Nadějné to má Petra a Karolína...

Bára vůbec (Keys, Sabalenka).

Chudák Linda Nosková. smile

Linda F., Marie, Markéta - všechny čeká brzký konec. :(

Katka...no comment. Ta má aspoň toho debla. :)

Brenda není bez šance vyhrát zápas, favoritkou nebude, ale soupeřka z formy, to se dá.

Snad postoupí z kvaldy Muška a nenalosují ji k Lindě F. smile
Reagovat
Patik
Pome Rybakina.. smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile Taky fandím Rybce, ale pravda je taková, že na Kladivářku neumí. Rybka musí být agresivní a musí mít úspěšnost 1.servisu nad 80% a pak bude mít šanci.
Reagovat
zfloyd
já přeji Arynce smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
Tak dej chladit šampus smile jelikož dnes asi budeš mít důvod k oslavě smile
Reagovat
zfloyd
Rybka mi přijde divná od Wimbledonu , když se po vítězství ani neusmála , žena bez hezkého milého úsměvu je prostě divná
Reagovat
Liverpool22
ale houby. Na AO už se usmívala a tady se taky občas usměje - je to ledová královna - není to jako naše Mařenka která se směje i když prohrává
Reagovat
SpacialRecognition
Swiatek-Bye
Siniakova-Liu
Q-Kovinic
Trevisan-bye
Ostapenko-bye
Paolini-Q
Korpatsch-Q
Haddad Maia-Bye

Rybakina -Bye
Jimenez Kasintseva - Kalinskaya
Sherif-Q
Badosa-bye
Martic-bye
B. Fruhvirtova -Wang
Mertens-Parks
Kasatkina-bye

Pegula-bye
Q -L. Fruhvirtova
Q-Davis
Collins -Bye
Linette-bye
Pera-Rodina
Giorgi-Kanepi
Azarenka-bye

Samsonova -Bye
Q - Baptiste
Eala-Begu
Q. Zheng - bye
Potapova-bye
Kostyuk-Cocciaretto
Putintseva-Marino
Gauff-bye

Sakkari-bye
Andreescu-Raducanu
Kenin-Q
Kalinina-bye
Alexandrova-bye
Bondar-Townsend
Q -Fernandez
Bencic - bye

Kvitova-bye
Bronzetti-Noskova
Anisimova-Brengle
Vekic-bye
Zhang-bye
Andreeva-Krueger
Q -Zanevska
Jabeur-bye

Garcia-bye
Contreras Gomez-Cirstea
Teichmann -Q
Zhu-bye
Pliskova-bye
Wang-Q
Vondrousova-Maria
Kudermetova-bye

Krejcikova-bye
Sasnovich-Galfi
Montgomery -Bogdan
Keys- bye
Bouzkova -Bye
Blinkova-Niemeier
Sabalenka -bye
Reagovat
hanz
Los pěkně na h....
- Možná 2. kola
- Sini Swiatek - bez šance
- Brenda Martič - taky žádná výhra, kdo ví,
jestli dá Wangovic
- Lindička Pegula - no chance

- a pak už všechno dolní polovina
- Lindička N. Kvítí - tohle se.e nejvíc, obě
hrají atraktivní tenis a zase se vymlátí mezi
sebou
- Vondroušová Kudermetka - taky nic extra a pak
už tam číhá Plíškovic
- Krejča má zase v osmině Klíče
a Marie se může jít rovnou balit, už Blinkova
bude oříšek, natož Saba, ta si z té pinkalky
udělá trhací kalendář
- uvidíme co Muchová a Martincová
Reagovat
SpacialRecognition
Xiyu Wang je letos 2/6 na WTA urovni, šance tam je.
Jinak vypadlo tam Stephens/rogers, jedna z nich se utká se Sabalenkou
Reagovat
lenka258
Jj, nejzajímavější bude Peťa s Lindou, jen škoda, že se potkají hned v druhém kole a né později :(
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile ani ty rozeseté bye to nevylepšily, možná naopak. A jsem v šoku, že Trevisan je 26.smile
Reagovat
hanz
Trevisan vydrží do FO, pak snad už vodfiští, s takovou hrou nemá co dělat ani v první padesátce.
Reagovat
makro99
Krejcikova zase v osmifinale na Sabalenku...:/
A doufam, ze Linda F. dostane Karolinu M...
Reagovat
EllNino
Má smůlu holka, ale i na Madison ve 3. kole, to bude taky těžké
Reagovat
lenka258
Koho tipujete na vítězku duelu Kvitová/Nosková? Podle mě to může být hodně vyrovnané...
Reagovat
makro99
Madison si myslim, ze da.. Ale Saba je aktuální No. 1... Ale treba ji dneska rozlozi Rybakina :)
Reagovat
makro99
Docela dobrou osminku ma Brenda, vesmes kvalitni tenisky, ale zase ne nehratelne... akorat ze to je debutujici Brenda, no...
A skoda, ze Marketa nebo Linda nespadly k Jabeur, tam by to bylo lozene na osmifinale... tak treba tam pristane ta Muska :)
Reagovat
EllNino
Markéta by mohla porazit Kudermetovu, ale Karolínu nedá, na tu neumí
Reagovat
EllNino
Petra může klidně zopakovat čtvrtfinále z IW, los má víc než příznivý
Reagovat
lenka258
Jj, podle mě pokud zvládne Lindu Noskovou, tak pak se to "dá" :)
Reagovat
EllNino
Petra má všechny aspekty, hlavně pohyb, pořád o dost lepší než Linda, záleží, jestli bude mít seřízená mířidla, ale bude to dost střelnice :))

Petře tu hlavně narozdíl od IW daleko víc sedí povrch
Reagovat
hanz
Miami jí docela jde, ale záleží na kondici a ta už není delší dobu valná, to zas bude upocená.
Reagovat
SpacialRecognition
Vondroušová - T.Maria první kolo, druhé Kudermetova
Noskova - Bronzetti
Krejcikova v druhem kole proti Sasnovich/Galfi

Bouzkova proti Blinkova/Niemeier

Siniakova proti Claire Liu, vitez proti Swiatekové

Brenda F - proti Wang Xiyu, pripadne druhe kolo proti Martic
Reagovat
SpacialRecognition
Linda F - proti Kvalifikance, případně v druhém Pegula
Petra Kvitova proti vitezce Noskové/Bronzetti

Pliskova proti Wang Xinyu/Qualifier
Reagovat
QacO
Teda N.1.
Reagovat
QacO
Djokovic sa už trasie......
Myslím ze veľa, veľa rokov z tým nikto nepohne.
Reagovat
com
Tak at to tam vyhraje Rybakina a Medvedev smile
Ale kdyby vyhral Alcaraz a vysoupnul Djokovica z prvniho mista - taky by mi to nevadilo smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist