Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rakušan chce zpomalit růst platů politiků. Jde o symbolický krok, říká Pekarová

Česko

  13:34aktualizováno  15:08
Vládní hnutí STAN navrhuje zpomalit růst platů politiků stejně jako valorizaci penzí. O případné úpravě chce jednat. V pořadu Partie televize Prima CNN News to řekl vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan. Podle předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéty Pekarové Adamové se jedná spíše o symbolický krok. Pokud by se platy politiků zmrazily, bylo by to možné od příštího roku, řekla v Otázkách Václava Moravce.

Prezident Petr Pavel vyzval ve středu vládu, aby s opozicí hledala řešení v otázce zmrazení platů. Podle hlavy státu není možné snížit růst penzí a platy politiků ponechat beze změn. Podle Rakušana je prezidentův požadavek k vedení diskuse legitimní. Zmrazení platů na pět let navrhlo už opoziční hnutí ANO.

„To, s čím přichází a co říká pan prezident, je legitimní požadavek na společenskou diskusi... My jsme přišli (STAN) s vlastním návrhem, který chceme projednávat koaličně a chceme ho projednávat i s opozicí. Ten návrh je takový, abychom zvýšení platů platů politiků zpomalili stejným způsobem, jako zpomalujeme valorizaci důchodů,“ uvedl Rakušan. Jak se navyšování penzí zpomalí, není zatím jasné. Koalice bude podle Rakušana u návrhů vládních stran a hnutí hledat kompromis.

Nad záměrem STAN se shodně pozastavili v Pekarová Adamová (TOP 09) a její předchůdce ve funkci Radek Vondráček z opozičního ANO. Podle Pekarové Adamové jde o míchání dvou jiných principů dohromady, když důchody se vážou k inflaci a platy ústavních činitelů k průměrné mzdě v celém hospodářství. „Návrh STAN v podstatě plete dvě různé věci,“ podotkl Vondráček.

Co se má stát s platy politiků?

celkem hlasů: 1748

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00neděle 26. března 2023. Anketa je uzavřena.

Snížit1425
Zmrazit255
Nic35
Snížit tempo růstu33

Před nedávnem zmrazení platů politiků na pět let navrhlo projednat na mimořádné schůzi ve Sněmovně opoziční hnutí ANO. Koalice to většinou jednoho hlasu odmítla. Podle Rakušana byl návrh „technicky nedokonalý“ a změna zasahovala i do dalšího volebního období.

Platy ústavních činitelů se podle zákona od loňského roku odvíjejí od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v celém hospodářství. Do té doby obecně závisely na platech v nepodnikatelské sféře. Platy se vypočítávají z takzvané platové základny, která je součinem průměrné mzdy vždy za předminulý rok a koeficientu 2,5.

Ministr práce a šéf vládních lidovců Marian Jurečka ve středu řekl, že se na navázání platů v roce 2015 dohodly tehdejší opozice a koalice, aby politici už o svých výdělcích nerozhodovali a nezasahovali do nich. Dodal, že je připraven o principu nastavení jednat. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové Jurečka uvedl, že chce svolat „širší jednání napříč politickým spektrem“.

Rakušan označil případné změny růstu platů politiků za „jasný symbol“, rozpočtové úspory jsou podle něj bezvýznamné. Debata by se měla vést o tom, zda by se úprava měla dotknout i soudců, dodal šéf STAN.

Autoři: ,

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...