Třinec se na Spartě probral pozdě, úvodní výhru berou domácí. Liberec rozhodl v závěru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Třinec se na Spartě probral pozdě, úvodní výhru berou domácí. Liberec rozhodl v závěru
Aktualizováno
Sparta vyhrála úvodní utkání 3:2.
Sparta vyhrála úvodní utkání 3:2.
Profimedia
Napínavá do poslední chvíle byla úvodní čtvrtfinálová bitva play off mezi Spartou a Třincem. Pražský tým vedl po dvou třetinách 3:0, ale nakonec se musel spokojit s těsnou výhrou 3:2. Liberec zaskočil Hradec Králové dvěma zásahy v závěru utkání. V 56. minutě nejprve srovnal na 2:2 Jakub Rychlovský a následně v 59. minutě rozhodl Oscar Flynn. Liberec vyhrál 4:2.

Sparta Praha – Oceláři Třinec 3:2

Úvodní minuty reprízy loňského finále, v němž Slezané završili zlatý hattrick, sice velmi rychle ubíhaly, ale hrálo se oboustranně velmi opatrně a bez sebemenšího náznaku šancí. V šesté minutě zkoušel Vauhkonen z nulového úhlu zakončit o beton hostujícího gólmana Mazance, ten si však celou situaci pohlídal.

Němečkovu ránu kryl Mazanec, ale zvýšená aktivita se domácím přesto brzy vyplatila. Mazancův pokus o rozehrávku za brankou dokázal zastavit Gustaf Thorell, záhy našel Safina a Sparta vedla. Zanedlouho navíc fauloval Adámek a poté, co neuspěl v oslabení Nestrašil, našel Tomášek dokonale přesnou střílenou nahrávkou Vauhkonena, jemuž stačilo nastavit čepel a usměrnit puk do odkryté branky. V 18. minutě mohl snížit z dorážky do prázdné branky Kurovský, ale byl faulovaný a poskakující puk nezasáhl.

Brzy po začátku druhé části zkusil po vyhraném buly štěstí ranou od modré čáry Moravčík a bezmocného Mazance zachránila levá tyčka. Ve 26. minutě jásali Pražané potřetí, když z kruhu zavěsil přesnou ranou Kousal. Krátce po polovině zápasu se dostal do sóla proti Kovářovi Růžička, opora domácích však jeho úmysl skvěle přečetla.

Jen krátce na to vyřešil Kovář i nepříjemný závar ve svém brankovišti. Na druhé straně mohli zvýšit Horák a dorážející Kempný. V dobré pozici netrefil přesně Vitouch. Kaňákův pokus schoval pozorný Kovář do lapačky. A když Buchtele po přečíslení dvou na jednoho zakončil po Kousalově nahrávce zblízka vedle, stav 3:0 zůstal i do druhé přestávky.

Statistiky utkání.
Livesport

Zápletka přišla ve 44. minutě, kdy odemkl v početní výhodě Kovářem střeženou branku kanonýr Růžička. Brzy poté navíc musel na trestnou lavici Jandus a Třinečtí nebyli daleko od kontaktního gólu. Pak však sami hasili náznak nebezpečí faulem při Sobotkově šanci a pokračovalo se ve čtyřech na obou stranách.

V 52. minutě, kdy už byly oba celky v plném počtu, jel sám na Kováře Nestrašil, strážce domácí branky však ustál i tento minisouboj a uhájil dvoubrankový náskok. Na druhé straně neuspěli v přečíslení dvou na jednoho Forman s Řepíkem a Pražany to po chvilce muselo mrzet o to víc, když se z dorážky prosadil Marcinko. Sparťané očividně znervózněli, ale první bod v sérii nakonec i přes další šance a power play hostů uhájili.

Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec 2:4

Od úvodních minut se bylo na co dívat, oboustranně atraktivní obraz hry se ale do skóre nepropsal. Hradecká obrana si v prvním střídání nechala ujet Faška-Rudáše, jehož forhendovou kličku Kiviaho přečetl. Do tlaku se pak dostali domácí, Perret však napálil tyč a Okuliar i Zachar ztroskotali na Kváčovi.

Před přestávkou si rozhodčí prohlíželi video, když po Kiviahově zákroku skákal kotouč brankovištěm. Faško-Rudáš ho dorazil až do posunuté branky, navíc ještě kopnutím.

Skóre se měnilo až 22 sekund po začátku druhé třetiny, kdy Kváča neudržel nahození Lva a Cingeľ měl při dorážce snadnou práci. Vedoucí gól však hokejisty Mountfieldu mírně uspokojil, Liberec převzal aktivitu a ve 31. minutě vyrovnal z podobné situace. Na vyražený kotouč si po Frolíkově střele počkal obránce Balinskis.

Nerozhodný stav rozehrál taktické šachy, zápasu chyběly i očekávané emoce. Domácí nevyužili před koncem druhé části vůbec první přesilovou hru v utkání, ale po návratu na led už si vzali náskok zpátky. Jank vyslal Perreta, jehož fauloval Kolmann, a nařízené trestné střílení proměnil prudkou střelou k tyči Klíma.

Bezprostředně po gólu ubránili Hradečtí kritické oslabení tří proti čtyřem, byť i Perret v něm měl velkou možnost. Jakmile francouzský útočník v 56. minutě nevyužil další šanci, utkání se zlomilo.

Statistiky utkání.
Livesport

Liberec záhy šťastně vyrovnal, když si nahození Rychlovského od zadního hrazení do vlastní sítě srazil Zachar. Dvě minuty před koncem třetí třetiny navíc putoval na trestnou lavici McCormack a obrat Bílých Tygrů bleskově dokonal Flynn. Zisk prvního bodu v sérii pro Severočechy ještě zpečetil individuální akcí kapitán Jelínek.

Po závěrečné siréně se na ledě strhla hromadná potyčka, rozhodčí ale největší konflikty včas zažehnali.