Hlavní obsah

Problémovou Credit Suisse převezme rival UBS za 73 miliard korun

Aktualizováno

Největší švýcarská banka UBS převezme svého domácího rivala Credit Suisse. Oznámila to v neděli večer švýcarská centrální banka. Na posílení likvidity poskytne až 100 miliard franků (2,4 bilionu korun). UBS za banku zaplatí svými akciemi v hodnotě tři miliardy franků (73 miliard korun).

Foto: Moritz Hager, Reuters

UBS jedná o převzetí Credit Suisse

Článek

Švýcarský prezident Alain Berset řekl, že zachránit Credit Suisse tak, aby přežila bez pomoci jiné banky, už kvůli ztrátě důvěry, nebylo možné. Podle ministerstva financí je zvolené řešení nejméně bolestivé pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky, než by byla jiná varianta.

O osudu banky se jednalo celou neděli, ale dohoda o záchraně banky se dlouho nedařila. Začaly dokonce prosakovat informace, že Credit Suisse či její část by mohla být zestátněna.

Ozval se také zakladatel kryptoměny tron Justin Sun a oznámil, že za banku nabízí 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun), což je o půl miliardy více, než v tu chvíli byla ochotna dát UBS. Uvedl, že by banku začlenil do webu3, což je decentralizovaná síť v prostředí kryptoměn.

Vláda preferovala, aby banku převzal její hlavní domácí rival – největší švýcarská banka UBS. Ta byla podle zdrojů listu Financial Times (FT) ovšem ochotna zaplatit maximálně jednu miliardu dolarů (22,5 miliardy Kč) v akciích, na což Credit Suisse podle zdrojů agentury Bloomberg odmítala přistoupit. FT později večer uvedl, že UBS nakonec zaplatí dvě miliardy dolarů.

Experti: Krach Credit Suisse se nesmí dopustit. Ohrozil by světovou ekonomiku

Ekonomika

Credit Suisse má velké finanční problémy. Je ztrátová a čelí ztrátě důvěry a například i podezření z praní špinavých peněz. Klienti od ní ve velkém odcházejí.

Vedení UBS prý o převzetí nestálo

Zdroje FT rovněž uvedly, že švýcarské úřady se chystají změnit zákony tak, aby požadované změny prosadily co nejrychleji a nemusely čekat na souhlas akcionářů. Ti by totiž podle současné právní úpravy museli o návrhu jednat a pak o něm hlasovat. Na to by měli šest týdnů, vláda chce ale situaci řešit rychle.

Managementu UBS se podle zdrojů do převzetí Credit Suisse příliš nechtělo, vláda ale podle nich na tento způsob řešení tlačila.

UBS chce záruky ve výši 135 miliard, když koupí Credit Suisse

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám