Švýcarsko zvažuje úplné nebo i jen částečné zestátnění banky Credit Suisse, pokud se nedohodne s finančním ústavem UBS na jejím převzetí. S odkazem na své zdroje o tom v neděli informovala agentura Bloomberg. Švýcarské ministerstvo financí zprávu odmítlo komentovat, místní média ale bez bližšího upřesnění vzápětí uvedla, že vláda připravuje tiskovou konferenci se zásadním obsahem. Úřady se stále snaží dojednat záchranu druhé největší švýcarské banky, která je v problémech.

Jednání o záchraně se už dopoledne začala komplikovat, svaz zaměstnanců bank totiž vyzval k okamžitému zřízení pracovní skupiny na pomoc kolegům, kteří pravděpodobně přijdou o práci, uvedla agentura Reuters. Vláda preferuje, aby banku převzal její hlavní domácí rival – největší švýcarská banka UBS.

Ta je podle zdrojů listu Financial Times ochotna zaplatit maximálně jednu miliardu dolarů, 22,5 miliardy korun, v akciích, na což Credit Suisse podle zdrojů Bloombergu nechce přistoupit. Banky informace zdrojů odmítly komentovat.

Zakladatel kryptoměny tron Justin Sun pak odpoledne na Twitteru oznámil, že je ochoten Credit Suisse koupit za 1,5 miliardy dolarů, tedy 33,7 miliardy korun a začlenit do webu3, což je decentralizovaná síť v prostředí kryptoměn. „Švýcarsko je vůči kryptoměnám jednou z nejpřátelštějších zemí,“ napsal.

UBS podle zdrojů Financial Times dopoledne navrhla, že za každou akcii Credit Suisse zaplatí 0,25 švýcarského franku. To je výrazně pod páteční závěrečnou cenou akcií na burze, která činila 1,86 franku. Pokud se UBS nakonec na převzetí druhé největší švýcarské banky Credit Suisse dohodne, v ohrožení je podle zdrojů devět až deset tisíc pracovních míst.

Jednání se vedou především o podmínkách, za kterých bude UBS ochotna banku v problémech zachránit. Vláda má zájem na tom, aby se krize důvěry nerozšířila do celého bankovního sektoru, na kterém je Švýcarsko závislé. Dosavadní jednání naráží hlavně na potíže kolem investiční součásti Credit Suisse a její obchodní divize, uvedl Bloomberg. Právě investiční součást je centrem skandálů, s nimiž se Credit Suisse v posledních letech potýkala.

Švýcarské regulační orgány se snaží předložit řešení pro Credit Suisse dříve, než se v pondělí ráno začne obchodovat na burzách v Asii. Existují obavy, že pokud by se záležitost nevyřešila ani do té doby, zavládne na trzích nervozita a hlavní akciové indexy prudce oslabí. To by znamenalo ekonomické ztráty pro jednotlivce, firmy i vlády.

Letité problémy Credit Suisse eskalují v době, kdy se do potíží dostaly některé banky ve Spojených státech. Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě, služby poskytuje především bohatým jednotlivcům a je považována za jednu ze třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. Z toho důvodu jednání ve Švýcarsku s napětím sledují také regulační orgány v Británii, Německu, Spojených státech a dalších velkých zemích.