El Al plánuje dálkové lety z Izraele do Austrálie

19.03.2023 - Evropa



Letecká společnost El Al chce v příštím roce zahájit pravidelné lety z Izraele do Austrálie. Izraelský dopravce podepsal tento týden memorandum s vládou australského státu Victoria o zahájení letů. Nová linka má od června příštího roku spojit Tel Aviv s Melbourne. Spojení má být provozováno třikrát týdně letadly Boeing 787-9 Dreamliner, což odpovídá kapacitě 44 tisíc sedadel ročně.

„Těšíme se na zahájení našich vůbec prvních non-stop letů do Melbourne, přičemž stát Victoria se stane izraelskou branou do Austrálie," uvedla Dina Ben Tal Ganancia, výkonná ředitelka společnosti El Al Israel Airlines.

Boeing 787-9 Dreamliner společnost El Al Israel Airlines létající v retro livery (foto: LLHZ2805/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0)

Plány na zahájení letů do Austrálie společnost představila již v roce 2019. Kvůli pandemii koronaviru a finančním problémům El Al bylo odložení linky odloženo. Plán na zahájení letů oživilo nedávná rozhodnutí Saúdské Arábie a Ománu o otevření svých vzdušných prostorů pro izraelská letadla. Díky tomu nebude potřeba složitě oblétat Arabský poloostrov.

Vzdálenost mezi Tel Avivem a Melbourne je 13 736 kilometrů a linka se tak bude řadit mezi nejdelší pravidelné lety. Ve směru z Izraele by měl let trvat přes 15 hodin, zpáteční let z Austrálie více než 17 hodin. Očekává se, že historicky první pravidelné letecké spojení mezi Izraelem a Austrálií, přispěje k rozvoji cestovního ruchu mezi oběma zeměmi. Univerzity a další vzdělávací instituce v Austrálii, a zvláště v Melbourne jsou oblíbeným cílem izraelských studentů. V Melbourne a v Sydney je rovněž velká židovská komunita.

Témata