Rybakinová zvládla odvetu za Melbourne. Sabalenkovou porazila na 5. pokus a ovládla Indian Wells

19. 3. 2023, 23:16
Aktuality 24
WTA INDIAN WELLS - Vítězka loňského Wimbledonu Jelena Rybakinová na prestižní akci v Indian Wells slaví 4. titul a premiérový na turnaji WTA 1000. V boji o něj kazašská tenistka porazila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, oplatila jí porážku z finále letošního Australian Open a na pátý pokus si připsala její skalp.
Profily hráčů
Jelena Rybakinová (© Profimedia)

Jelena Rybakinová se loni ve Wimbledonu stala první grandslamovou vítězkou reprezentující Kazachstán a další milníky přepisuje i v této sezoně.  Na Australian Open si zahrála druhé grandslamové finále a nyní v Indian Wells přetavila své první finále na turnaji WTA 1000 i v premiérový titul na akci této kategorie.

23letá Kazaška narozená v Moskvě v šesti zápasech ztratila jediný set ve čtvrtfinále s Karolínou Muchovou. Mj. porazila tři grandslamové šampionky včetně dvou nejlepších tenistek současnosti Polky Igy Šwiatekové a Aryny Sabalenkové, s níž si v dnešním finále poradila 7-6 6-4.

První set Rybakinová získala až po smazání manka brejku, odvrácení dvou setbolů, využití celkově šesté šance na ukončení sady a 80 minutách boje. Do druhého dějství vstoupila mnohem lépe, získala první dva gamy a po dvou brejcích za stavu 5-2 podávala vítězství. Pak sice znervózněla a prohrála 8 z 9 fiftýnů, na druhý pokus už však turnaj při svém servisu bez potíží uzavřela.


Rybakinová ve všech čtyřech předchozích vzájemných duelech prohrála po třísetovém boji, naposledy letos v lednu ve finále Australian Open. Na pátý pokus už si skalp o rok starší soupeřky připsala. 

"První set byl důležitý. Obě jsme měly šance, ale nakonec se to obrátilo na mou stranu. Ten tie-break byl epický, bylo to hlavně o tom soustředit se na každý bod a snažit se bojovat až do konce. Pro mě pak bylo o něco jednodušší začít druhý set a otevřít ho brejkem," komentovala Rybakinová.

V celkově 12. finále získala 4. titul a zajistila si posun na 8. místo světového žebříčku, čímž o tří pozice vylepší své maximum. Pokud by měla započtené body za loňský Wimbledon, za který se body kvůli absenci Rusů a Bělorusů nerozdávaly, byla by čtvrtá.

"Je to úžasný pocit. Byly to pro mě dva opravdu těžké, ale povedené týdny," pochvalovala si unavená Rybakinová,
jež vyhrála poslední čtyři zápasy s hráčkami Top 2.

24letá Sabalenková v 19. letošním zápasu našla po Barboře Krejčíkové svou teprve druhou přemožitelku a poprvé v sezoně neuhrála ani set. V celkově 21. finále marně usilovala o 13. titul. Dnes soupeřce pomohla 10 dvojchybami, všechny nastřádala už v prvním setu. 

• WTA 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
nedělní výsledky (19. 03. 2023)
• Dvouhra - finále •
Rybakinová (10-Kaz.) - Sabalenková (2) 7-6(11) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
pepin
Souhlasím s Tebou. U Sabalenky je strašně rozhodující servis, pokud funguje je to s ní těžké, toviděla teď naposledy Bára. Pokud je to se servisem horší pak je docela zranitelná a pokud narazí na rovnocenou soupeřku tak má problém. To Bára v mezihře problém nemá, ale chybí ji razantnější první servis a v poslední době bych řekl hodně bojuje s nadhozem.
Reagovat
Mony
nejvíc teď bojuje se servisem K.Plíšková, která teď má Top mezihru a pohodu.
Reagovat
Fandina
Saba a Rybka stejně tak jako na AO proti sobě ve finále. Tak to už nebude náhoda a máme tady dvě další velké top hráčky. Osobně je mi víc sympatická Sabalenka, až na to hrozné řvaní, ale mám víc ráda emotivnější typ než je Rybka. Ta se mi ale trochu víc líbí herně. Je tam víc techniky, než ty rány co dává Saba. Gratulka k titulu.
Reagovat
Liverpool22
Přesně jak píšeš. Aryna to je styl alá Karlovič či Isner - je tam hodně fyzické síly, ale chybí kreativita a plán B. Rybka to je styl alá Federer, kdy vše je přirozené, elegantní, instinktivní...a hlavně tam nejsou zbytečné prostoje mezi servisy, snaží se hrát rychle - není to jako u Nadala, který si před servisem vždy upravuje trenky, drbe se všude možně....
Reagovat
frenkie57
jj, Nadalův podávací rituál vešel nebo vejde určítě do tenisové historie. Takovou obstrukci jentak nikde neuvidíte.smile
https://dodiri.cz/2022/07/05/nadaluv-servis-%f0%9f%87%aa%f0%9f%87%b8%f0%9f%87%b7%f0%9f%87%b8/
Reagovat
Liverpool22
smile ano to je přesně ono - občas si drbal i kulky smile
Reagovat
Liverpool22
rozhovor po finále s Lin. Davenport

https://www.youtube.com/watch?v=8JwVL9ZhJsw
Reagovat
Nola
gratulujem najvacsimu fandovi Eleny, vo finale som nemala nejak preferovanu hracku, obe su mi sympaticke, ale Elena mi pride taka prijemna holcina, bez nejakych manierov, snad sa bude stale takto prezentovat, po tych aktivistkach, Osake a spol. prijemne osviezenie v zenskom tenise, nastastie reprezentuje Kazachstan, tak snad bude pokoj v najblizsej dobe
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Pavol
Rybakina sa stala hráčkou ktorá bude na tvrdom povrchu chvíľu rozdávať karty. smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Mony
smile
Taková macanda v bombardacich královnou!?
To už raději, aby si Ivanek vzal za ženu Marfusu..
Reagovat
Drzymalski
smile
Reagovat
RFanousek
Jsem moc rád jak to dopadlo. Rybakina je mi velmi sympatická, je můj ročník a jedna z nejhezčích tenistek na okruhu. Fandím jí. smile
Reagovat
Liverpool22
smile souhlas. A ségra Rybky - Anička je taky pěkný kousek - krásná a velká kukadla, lehce kudrnatý vlasy.....

https://www.instagram.com/annrybakina/
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Walda58
smile Zase to Ruskosmile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Walda58
smilesmile
Reagovat
Patik
Zápas by som zhodnotil tromi písmenami.. WTA.. obzvlášť ten tiebreak. smile
Reagovat
Liverpool22
TB to byla řežba smile Dvojchyby pramení z toho, že obě hrají na úplné riziko. Je však pravda, že Aryna neumí ubrat plyn a např. v TB dnes zbytečně riskovala i 2. servis což se jí vymstilo. Rybka byla donucena hrát na riziko jelikož ve finále AO po prvním vyhraném setu ubrala plyn a naivně čekala až se Aryna vyhází, ale to se nestalo. Dnes právě hrála furt agresivně, snažila se tlačit a to je cesta k velkým titulům.
Reagovat
Liverpool22
dnes opět super výkon smile Klíč k zápasu byl 1. set, který v dramatickém TB urvala. Celkově si Rybka smile titul zasloužila jelikož od začátku roku předvádí BIG tenis - tady to jen potvrdila a v SF s Igou hrála tenis z jiné galaxie.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Viděl jsem a slyšel jsem dobře, že Iga Swiatek začíná od Nadala přebírat jeho simulace a moresy se zraněními?smile Prý po zápase semifinále s Rybkou měla zraněné žebro, ale zajímavé, že se to na jejím pohybu moc neprojevovalo. :))smile
Reagovat
Liverpool22
zápas Rybky s Igou jsem viděl celý a Iga od začátku zápasu tahala za kratší konec - nevěděla co hrát a zranění spíš jen simulovala. Je ještě mladá a těžko unáší porážky smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist