Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Diplomacii na Ukrajině jsme otevření, říká Putin a pochvaluje si vztahy s Čínou

Ruský prezident Vladimir Putin (15. března 2023) foto: ČTK

Rusko je otevřené politickému a diplomatickému řešení ukrajinské krize, řekl ruský prezident Vladimir Putin pro čínské noviny Žen-min ž’-pao. Vztahy s Čínou jsou podle něj na nejvyšší úrovni v historii. Ruský prezident se má v pondělí v Moskvě sejít s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Ten své postoje zase vyjádřil v článku publikovaném ruským listem Rossijskaja gazeta.
  7:35aktualizováno  9:43

Putin, který loni v únoru zahájil rozsáhlou invazi Ukrajiny, v příspěvku opakuje svá dřívější tvrzení o tom, že krizi na Ukrajině vyprovokoval a nadále usilovně podněcuje Západ. Poznamenává také, že budoucnost mírového procesu závisí výhradně na vůli zahájit „smysluplnou diskusi s ohledem na současnou geopolitickou realitu“.

Politik, na něhož Mezinárodní trestní soud (ICC) v pátek vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska, v textu dále oceňuje „vyvážený postoj“, který Čína zaujala k „událostem na Ukrajině“, a vítá její připravenost přispět k urovnání krize.

Pokrok ve vzájemných vtazích Ruska a Číny považuje Putin za impozantní. Zvláštní povahu rusko-čínského partnerství podle něj potvrzuje i návštěva čínského prezidenta, od které má velká očekávání.

Příjezd čínského prezidenta do Ruska Putin vidí jako „skvělou příležitost k setkání se starým dobrým přítelem, s nimž máme ty nejvřelejší vztahy“. „Se soudruhem Si Ťin-pchingem jsem se seznámil v březnu 2010, kdy navštívil Moskvu jako vedoucí čínské delegace. Naše první setkání bylo velmi věcné, upřímné a přátelské,“ zavzpomínal ruský prezident.

„Tento styl komunikace se mi velmi líbí. Vím, že lidé v Číně přikládají velký význam přátelství a osobním vztahům. Ne náhodou mudrc Konfucius řekl: ,Není to radost mít přátele, kteří přicházejí z daleka!’. V Rusku tuto hodnotu sdílíme a skutečné přátele považujeme za bratry. Naše dva národy zde mají velmi mnoho společného,“ dodal Putin.

Agentura AP třídenní návštěvu Sia vnímá jako významnou diplomatickou podporu ruskému prezidentovi v jeho konfrontaci se Západem. Peking se oficiálně k válce staví neutrálně, vpád ruských vojsk na Ukrajinu ale odmítl odsoudit a Spojené státy se obávají, že by mohl Rusku začít poskytovat vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice.

Zaujímáme nestranný postoj, míní Si

Si, kterého tento měsíc čínský parlament zvolil prezidentem na bezprecedentní třetí funkční období, ve svém textu pro ruské noviny zase píše o tom, že čínsko-ruské vztahy se vyvíjí podle jasné historické logiky, dynamicky se rozvíjí na všech frontách a postupně vstupují do nové éry. Za cíle své návštěvy Ruska označuje posílení přátelství, spolupráce a míru.

Pokud jde o válku na Ukrajině, tvrdí Si, že neexistuje jednoduché řešení pro složitou otázku, i to, že jeho země důsledně zaujímá „objektivní a nestranný postoj“ a snaží se podporovat mírová jednání. Píše také o nutnosti respektovat zásady Charty OSN a legitimní bezpečnostní zájmy všech států.

Podle americké stanice NPR je cesta do Ruska pro čínského prezidenta příležitostí, jak posílit vztahy s klíčovým partnerem a sousedem. Současně by mu mohla pomoci vylepšit pověst Číny coby „globální těžké váhy“.

„Podpora Moskvy zhoršila image Číny v západní Evropě, kde Peking usiluje o navázání hlubších vztahů. Čína zřejmě doufá, že cesta do Ruska pomůže přesvědčit některé obyvatele Evropy, aby zaujali v otázkách bezpečnosti a hospodářské spolupráce více americko-skeptický postoj,“ domnívá se Rana Mitterová, profesorka na Oxfordské univerzitě.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...