Když už máte na střeše panely a správně zapojený střídač, fotovoltaická elektrárna je v podstatě bezúdržbové zařízení. To je dobrá zpráva přibližně pro 200 tisíc lidí, kterým v následujících dvou letech stát přispěje na stavbu vlastní fotovoltaiky. Loni přibylo 50 tisíc malých elektráren na střechách rodinných domů, jen letos jich má být dvojnásobek.

Rychlé tempo růstu má ale své háčky. Velká část letos instalovaných elektráren budou projekty, které začaly někdy před rokem, kdy více než touha po zelené energii rozhodovala spíše touha po levnější elektřině. Důvodem, proč si pořídit vlastní elektrárnu, je aktuálně i velký rozpor mezi cenou elektřiny na burze a ceníky velkých dodavatelů.

Spot je po loňském hysterickém výkyvu na cenách z roku 2021. Musíme ale připustit, že ČEZ má přitom pro nová solární knížata (protože malobaron nezní jako označení majitelů malých solárních elektráren tak dobře) dobré zprávy. Lepší, než měl pro nás, i když je to hlavně naše chyba.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás moderní technologie? To byste si neměli nechat ujít newsletter Týden s technologiemi, díky kterému dostanete do téměř pravidelného pátečního e-mailu to nejzajímavější dění a produktové novinky za celý týden.