Hlavní obsah

Írán prohlubuje vztahy se Saúdskou Arábií, jeho prezident dostal pozvání na státní návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Ebrahím Raísí dostal podle nedělního sdělení Teheránu pozvání od saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Písemné pozvání přišlo týden poté, co se obě země dohodly na obnovení diplomatických styků. Rijád pozvání ještě oficiálně nepotvrdil.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdolláhjan

Článek

„V dopise prezidentovi Raísímu saúdskoarabský král Salmán přivítal dohodu uzavřenou mezi dvěma bratrskými státy, pozval jej do Rijádu a vyzval k silné ekonomické a regionální spolupráci. Pan Raísí toto pozvání vítá,“ uvedl na Twitteru v prohlášení poradce íránského prezidenta Mohammed Džamšidi. Termín setkání zmíněn nebyl.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdolláhján současně uvedl, že se obě země domluvily na setkání na úrovni ministrů a vybírá se jedno ze tří možných míst.

Írán se snaží zlepšit vztahy s dalšími arabskými zeměmi

Amirabdolláhján také podle BBC uvedl, že chce Teherán zlepšit vztahy s Bahrajnem, který je blízkým spojencem Saúdské Arábie. Rád by to udělal i v případě Spojených arabských emirátů a Jordánska.

Oznámení navazují na dohodu z minulého týdne o obnově diplomatických vztahů mezi Íránem a Saúdskou Arábií, které byly přerušeny od roku 2016.

Saúdská Arábie ani jednu zprávu nekomentovala, ale nedementovala je. Ukazuje to, že se vztahy mezi oběma zeměmi rychle zlepšují a Číně se podařil na Blízkém východě diplomatický průlom.

Obnovení diplomatických vztahů mezi lokálními rivaly byla domluvena při jednání zástupců obou zemí v Pekingu, které zprostředkovala Čína.

Saúdská Arábie přerušila diplomatické styky s Iránem v roce 2016, když popravila významného šíitského duchovního Nimra an-Nimra za trestné činy související s údajným terorismem, kvůli čemuž demonstranti v Teheránu vtrhli do saúdskoarabského velvyslanectví.

Írán a Saúdská Arábie obnovují diplomatické vztahy

Blízký a Střední východ

KOMENTÁŘ: Facka Washingtonu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám