Aktiva Volkswagenu v Rusku zmrazil soud, dotkne se to zřejmě i Škody Auto

Výroba vozů Volkswagen

Výroba vozů Volkswagen Zdroj: Reuters

Ruský soud zmrazil veškerá aktiva koncernu Volkswagen v Rusku, uvedla agentura Reuters s odkazem na soudní dokumenty, které má k dispozici. Děje se tak v době, kdy se Volkswagen pokouší prodat svou hlavní ruskou továrnu v Kaluze, jíž se zmrazení patrně rovněž dotkne. Do pozastavení operací v Rusku tam mohl vyrábět až 225 tisíc vozů ročně včetně tisíců octavií a rapidů Škody Auto. Mladoboleslavská automobilka dění nekomentovala.

Ve zprávě o zmrazení aktiv německého koncernu Reuters připomíná, že VW byl zažalován svým ruským partnerem, společností GAZ, se kterou měl kontrakt na výrobu vozů v Nižním Novgorodu. GAZ Volkswagen žaloval za porušení smlouvy poté, co VW ukončil kontrakt loni v srpnu. Své ztráty vyčíslil GAZ na téměř šestnáct miliard rublů, zhruba 4,6 miliardy korun.

Volkswagen už dříve vyčíslil ztráty způsobené ruským vpádem na Ukrajinu na zhruba dvě miliardy eur, přibližně 47,7 miliardy korun. VW svou činnost v Rusku pozastavil poté, co na ně západní země uvalily ekonomické sankce.

Rusko bylo do vypuknutí války na Ukrajině druhým největším trhem Škody Auto. Ještě v roce 2021 mladoboleslavská automobilka dodala Rusku přes devadesát tisíc aut, loni jen přes osmnáct tisíc.

Kvůli ukončení obchodních aktivit v sankcionované zemi přišla Škoda, údajně jednorázově, o téměř sedm set milionů eur, protože musela nevyužívané výrobní i obchodní kapacity udržovat. Nyní automobilka jedná o prodeji svých aktiv v Rusku. Podle předsedy představenstva Škody Klause Zellmera má být jednání o prodeji ve finální fázi, více k tématu nesdělil.

„Není šance, že bychom tam v brzké době obnovili výrobu a prodej,“ uvedl Zellmer. Ztráty v Rusku se tvrdě podepsaly na hospodářských výsledcích Škody, které loni klesl provozní zisk o 42 procent na 628 milionů eur. Přesto loni zvýšila tržby o 18,5 procenta na 21 miliard eur, mimo jiné i díky zvyšujícím se prodejům elektromobilů s vyššími cenami.

Volkswagen před vypuknutím války na Ukrajině uložil Škodě odpovědnost za veškeré aktivity koncernu v Rusku. Budoucnost tamního byznysu je ale pro skupinu pro nejbližší období zřejmě uzavřená, značky si tak hledají nové trhy. Škoda například letos expanduje do Vietnamu, zároveň rozvíjí své aktivity v Indii, ze které chce vyvážet již vyráběné vozy na další trhy v regionu.

Nově tak Volkswagen pověřil Škodu řízením strategie velkoobjemových značek - Volkswagenu, Seatu a Škody - v regionu ASEAN, kam patří Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam. V ASEAN chce Škoda dosáhnout pětiprocentního tržního podílu.

„Očekává se, že do roku 2030 bude tamní trh nových vozidel dosahovat objemu 4,1 milionu vozidel,“ řekl Zellmer. Až 30 procent z toho mají být elektromobily, dodal.

Na expanzi největší české firmy se podílí i velvyslanec ve Vietnamu Hynek Kmoníček. "Škodovka tu plánuje se svým vietnamským partnerem dodávat na trh až třicet tisíc automobilů ročně a s jejím místním týmem jsme tak ve styku vlastně neustále. Víza, jednaní s úřady, pravidelný kolotoč, moc dobrá spolupráce. V provincii asi dvě hodiny autem od Hanoje jsou již položeny základy nových montažních hal, počet přijíždějících českých specialistů bude jen stoupat. Tenhle projekt nás tady posune do úplně jiné ligy investorů, kde jsme už stejně dávno měli být," uvedl Kmoníček v rozhovoru pro E15.