Akcie evropských bank po prudkém oslabení nakonec zakončily obchodování v zelených číslech.  Evropský bankovní index Stoxx 600 ztrácel v pondělí ráno přes pět procent, odpoledne ale posiloval o 1,2 procenta. Akcie problémové banky Credit Suisse spadly o 60 procent. Cenné papíry banky UBS, která Credit Suisse převezme, ztrácely přes 14 procent.  Nakonec skončily v plusu 1,5 procenta. V červených číslech byly také akcie na pražské burze, nakonec mírně v červených číslech skončila Komerční banka a Moneta. 

Hlavní zprávou, na kterou investoři v pondělí reagovali, bylo nedělní oznámení, že největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci zhruba za tři miliardy franků (téměř 73 miliard korun) svého dlouholetého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Banky to uvedly v neděli na společné tiskové konferenci se zástupci vlády, centrální banky a regulačních úřadů. UBS za menšího konkurenta zaplatí svými akciemi.

„Mělo by být jasné, že po více než týdnu bankovní paniky a dvou intervencích organizovaných úřady tento problém nezmizí. Právě naopak, stal se globálním,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Mike O’Rourke ze společnosti Jones Trading. „Zprávy, že UBS získává Credit Suisse, pravděpodobně zvětší problémy Credit Suisse jejich přesunem do UBS,“ dodal.

Obavy investorů také vyvolala zpráva, že dodatečné dluhopisy tier-1 Credit Suisse – neboli dluhopisy AT1 – s nominální hodnotou 17 miliard dolarů (zhruba 385 miliard korun) budou oceněny na nulu. To rozzlobilo některé jejich držitele, kteří si mysleli, že budou požívat lepší ochrany než akcionáři. Podmínky emisí úplný odpis dluhopisů umožňují.

Zatímco akcie bank většinu dne strávily v červených číslech, cena zlata prolomila v pondělí hranici 2000 dolarů za troyskou unci, což je nejvíce za poslední rok. Naposledy tuto hranici žlutý kov atakoval krátce po invazi Ruska na Ukrajinu na začátku loňského března. 

Výrazný růst zažilo zlato v posledních dvou týdnech, kdy ještě 8. března stála unce 1814 dolarů. V pozdějších pondělních hodinách ale zlato ztrácelo. Prudce v posledních dnech posiluje kryptoměna bitcoin, která v pondělí prolomila hranici 28 000 dolarů za jednu digitální minci – ještě 11. března se obchodovala za méně než 20 tisíc dolarů. Stoupla tak na devítiměsíční maximum.

Kromě nervozity z vývoje v bankovním sektoru pohání jak růst ceny zlata, tak bitcoinu rostoucí pravděpodobnost, že centrální banky budou muset buď zvolnit ve zvyšování úrokových sazeb, nebo od zvyšování zcela upustit. Minulý týden sice Evropská centrální banka zvýšila sazby o 0,5 procentního bodu, zároveň ale uvedla, že o dalším zvýšení rozhodne podle aktuální situace. Americký Fed rozhodne o změně sazeb ve středu.

Investoři se tak přirozeně přesouvají do aktiv, kterým svědčí prostředí klesajících úrokových sazeb. Když klesají sazby, klesají výnosy dluhopisů, což snižuje konkurenci zlatu, které nic nevynáší, nebo snižuje tlak na očekávané výnosy technologických společností. Index FAANG největších amerických technologických společností za pět dní posílil o devět procent.  Široké evropské indexy sledující evropské akciové trhy se v pondělí zakončily obchodování v plusu. Podobně vypadá vývoj na amerických trzích.

Ceny ropy sestoupily nejníže za 15 měsíců. Brent ztrácel zhruba dvě procenta na 71,5 dolaru za barel. Během dne vzrostl na 72,5 dolaru za barel.

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze